Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Mircea Cărtărescu a primit Marele Premiu Gregor von Rezzori la Florența

GALERIE
mircea-cartarescu
  • mircea-cartarescu
- +

Scriitorul Mircea Cărtărescu a câștigat Marele Premiu Gregor von Rezzori al Festival degli Scrittori din Florența,ceremonia de decernare a prestigiosului premiu literar acordat pentru cea mai bună carte de ficțiune străină tradusă în limba italiană,având loc,miercuri,la ora 18:30,la Palazzo Vecchio.

În cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Scriitorilor de la Florenţa, Italia, desfășurat între 6-8 iunie (Il Festival degli Scrittori, X Edizione del Premio Gregor von Rezzori, Giugno 6-8, 2016, Firenze), Marele Premiu "Gregor von Rezzori" pentru cea mai bună ficţiune străină i-a fost acordat scriitorului român Mircea Cartarescu, pentru volumul ”Corpul” din trilogia ”Orbitor” („Abbacinante. Il corpo” (Blinding) - Voland - Traduzione di Bruno Mazzoni), a anunțat scriitoarea și soția lui Mircea Cărtărescu, Ioana Nicolaie pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a detaliat atmosfera, dar și tensiunea momentului anunțării câștigătorului, exprimând când va fi lansată în librării ultima parte a trilogiei „Orbitor”: „Festivitatea de decernare a Premiului Gregor von Rezzori a avut loc in Salone dei Cinquecento din Palazzo Vecchio. Cum toți cei cinci finaliști erau socotiți învingători in felul lor nu mai rămânea decât stabilirea marelui câștigător. Juriul prezidat de Ernesto Ferrero a păstrat pana in ultimul moment secretul: nimeni nu a știut dinainte învingătorul. Nici jurnaliștii, nici apropiații, nici nominalizații. Argumentul pentru alegerea lui Mircea Cartarescu a concentrat multe cuvinte mari, mult entuziasm, multe nuanțe. In italiana sint publicate noua titluri ale autorului, dar cel care a primit premiul este volumul al doilea al trilogiei "Orbitor". Ultima parte, "Aripa dreapta", va intra zilele următoare in librarii. Felicitări lui Bruno Mazzoni care a tradus aceste mii de pagini si felicitări si Editurii Voland care a început sa publice acum vreo cincisprezece ani un autor roman de pe urma căruia nu câștiga nimic”, a precizat Ioana Nicolaie pe Facebook.

Ceilalţi patru nominalizaţi la prestigiosul premiu au fost Dany Laferrière, Yiyun Li, Dinaw Mengestu şi Lorrie Moore. Câştigătorul de anul trecut a fost scriitorul rus Vladimir Sorokin, a mai punctat Ioana Nicolaie.

Festival degli Scrittori (Festivalul Scriitorilor) este un eveniment de trei zile care are loc în Florența în iunie. Amplasat în minunatele palate istorice, evenimentele festivalului sărbătoresc cele mai bune scrieri la nivel mondial, cu scriitori internaționali invitați, lecturi dramatizate ale textelor canonice, o Lectio Magistralis oferită de un scriitor de prestigiu, totul culminând cu ceremonia de premiere cu prestigiosul Premio Gregor von Rezzori-Città di Firenze, decernat în Salone dei Cinquecento al Palazzo Vecchio pentru cea mai bună operă de ficțiune străină tradusă în italiană în anul respectiv.

Premiul Gregor von Rezzori – Città di Firenze a fost fondat în 2007 în onoarea romancierului central european Gregor von Rezzori, scriitor și actor de naționalitate româno-austriacă.

Organizat inițial la mănăstirea Vallombrosa, Festivalul a fost mutat în Florența în 2010 și a luat amploare devenind un festival de literatură care conține lecturi publice, interviuri și evenimente din sfera teatrului. Sunt acordate două premii. Primul este acordat pentru cea mai bună carte de ficțiune publicată în Italia în cursul ultimului an. Festivalul își propune să devină un forum internațional pentru scriitori și pentru publicul italian spre a se întâlni cu scriitori și a discuta literatură și a dezbate idei.

În 2015, acest premiu i-a fost acordat lui Vladimir Sorokin pentru cartea sa „Day of the Oprichnik/ Ziua opricinicului”, de un juriu compus din Ernesto Ferrero, președintele juriului, Beatrice von Rezzori, președintele Fundației Santa Maddalena, Andrea Bajani, Alberto Manguel și Edmund White. Festivalul dorește să extindă granițele literaturii italiene prezentând scriitori italieni și de alte naționalități de ficțiune contemporană. La finalul festivalului este acordat un al doilea premiu pentru cea mai bună traducere în limba italiană din anul respectiv. Acest premiu i-a fost acordat în acest an lui Fulvio Ferrari pentru traducerea „L'arte di collezionare mosche” („The Fly Trap”) de Fredrik Sjöberg.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri