anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Mircea Geoană anunţă că NATO nu preconizează să desfăşoare întăriri în Suedia şi în Finlanda

GALERIE
Mircea_Geoana
 • Mircea_Geoana
- +

NATO nu preconizează să desfăşoare întăriri în Suedia şi în Finlanda - atunci când cele două ţări vor deveni state membre ale Alianţei Nord-Atlantice -, având în vedere eficienţa lor militară, anunţă marţi secretarul general adjunct al Organizaţiei, Mircea Geoană, relatează AFP.

”Nu intenţiomăm să avem o prezenţă suplimentară în cele două ţări. Ele au forţe naţionale redutabile. Sunt în măsură să se apere”, declară el într-un interviu telefonic acordat AFP.

O astfel de desfăşurare a fost prezentată de către preşedintele rus Vladimir Putin ca o măsură care l-ar înfuria, la momentul aderării celor două ţări, decisă de urgenţă, după agresiunea rusă în Ucraina.

”Dacă Finlanda şi Suedia o vor, atunci să adere. E treaba lor”, însă, ”în cazul unei desfăşurări de contingente militare şi infrastructuri militare acolo, vom fi obligaţi să răspundem în mod simetric şi să creăm aceleai ameninţări”, avertiza săptămâna trecută Putin.

”Noi nu intenţionăm în prezent să avem baze NATO în aceste două ţări, pentru că sunt ţări mature militar şi foarte avansate strategic”, declară Geoană. Alianţa Nord-Atlantică a lansat marţi procesul integrării celor două ţări nordice, care urmează să fie validat de către parlamentele celor 30 de state membre.

Există în continuare un semn de întrebare cu privire la Turcia, care îşi condiţionează susţinerea de extrădarea unor activişt kurzi de către Stockholm şi Helsinki. ”Sperăm ca procesul să se încheie rapid”, declară Geoană, care refuză să prezinte un calendar mai precis.

”Destul de multe ţări au demarat deja procedura. Cred că ratificarea va urma acelaşi parcurs şi că va fi rapidă”, declară el, la fel ca seceratrul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a anunţat marţi că contează ”pe aliaţi în vederea unei ratificări rapide”.

Întrebat despre susţinerea de către NATO a Ucrainei atacate de Rusia la 24 februarie, Geoană salută mobilizarea statelor membre şi aliate, însă recunoaşte o ”preocupare activă” cu privire la p perenitate a susţinerii cu material, armament şi muniţie.

”Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei”, însărcinat să examineze nevoile de echipament, ”funţcionează foarte bne”, declară el. Însă ”există, bneîneţeles, probleme cu stocurile în ţări aliate”, spune Geoană.

Capacităţile mai multor ţări - europene - sunt limitate, iar aparatele industriale nu sunt neapărat calibrate în vederea unui efort susţinut, în contextul în care războiul pare să dureze. ”Sperăm ca industria să aibă capacitatea de a furniza echipamentele necesare. Acesta este un subiect de preocupare activă, de concentrare, de soluţionare creativă”, declară oficialul de rang înalt român.

”Există un efort în vederea unei creşteri a capacităţii şi creativităţii din partea furnizorilor, iar acesta a funcţionat foarte bine până acum”, dă el asigurări, subliniind că ţările din Occident sunt pregătite să suţină Ucraina pe termen lung.

La summitul NATO de la Madrid, la sfârşitul lui iunie, toată lumea era conştientă de necesitatea ”de a avea o răbdare strategică”, declară Geoană, subliniind că există ”o uniatte pe termen lung în susţinerea Ucrainei”, în contextul în care unii obserbvatori avertizau cu privire la o uzură a opiniei publice şi a capacităţilor financiară şi industrială a ţărilor din Occident.

Întrebat despre viitorul lui Jens Stoltenberg la şefia organizaţiei, Mircea Geoană declară că această problemă a fost amânată, recunoscând că problema viitoarei conduceri a NATO a fost abordată înaintea Războiului rus din Ucraina. ”Secretarul general şi întreaga sa echipă asigură urmărirea” situaţiei provocate de conflict, dă el asigurări.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui

Concediu la secret pentru famiglia premarelui

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul şi-a luat famiglia şi a şters-o în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.