Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Teme „sensibile şi dureroase“ aduse în dezbatere la Congresul Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie, eveniment care a adus la Iaşi sute de specialişti

Mircea Onofriescu: „Sunt medici în cazul cărora nu se justifică mărirea de salariu“

GALERIE
mircea onofriescu
  • mircea onofriescu
- +

Afirmaţie tranşantă făcută ieri de prof.dr. Mircea Onofriescu, preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România (SGR), în cadrul conferinţei de presă din deschiderea celui de-al XVII-lea Congresul al Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie. „Nu e corect ca un medic care are 50 de intervenţii chirurgicale pe lună să ia acelaşi salariu ca un medic care face doar 25 de intervenţii chirurgicale în aceeaşi lună“, a exemplificat el.

„Există medici mai puţin implicaţi în activitatea de zi cu zi din secţii sau clinici şi în cazul cărora nu se justifică măririle de salariu. Nu e corect ca un medic care are 50 de intervenţii chirurgicale pe lu­nă să ia acelaşi salariu ca un medic care face doar 25 de intervenţii chirurgicale în aceeaşi lună. Di­ferenţa poate exista şi la numă­rul de consultaţii. Am dat ca exemplu o specialitate chirurgicală, dar cu siguranţă situaţii similare exis­tă şi în secţiile sau clinicile me­dicale unde nu se practică intervenţii chirurgicale. Este o realitate care trebuie discutată, şi cred că în următorii ani se vor găsi metode de a monitoriza activitatea medicală şi de a ajusta salariile în funcţie de volumul şi calitatea muncii fiecă­rui medic“, a declarat prof. dr. Mir­­cea Onofriescu, preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Gineco­logie din România (SGR) în cadrul conferinţei de presă din deschiderea celui de-al XVII-lea Congresul al Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie.

Manifestarea se desfă­şoară zilele acestea la Iaşi şi reu­neşte aproape 700 de participanţi, bucurându-se de o participare deo­sebită, fiind prezenţi lideri de opi­nie în domeniu din întreaga lume.

Ce se dezbate la congres

Temele de dezbatere abordează atât ultimele noutăţi şi provocări în obstetrică şi ginecologie, cât şi problemele actuale cu care se confruntă medicii de această specialitate:

„Putem identifica o listă cu probleme prioritare. În materni­tăţile mari s-au făcut investiţii şi avem aparatură. Salariile au crescut şi nu ne mai confruntăm cu această problemă acută. Dimpo­trivă, cred că va trebui să găsim modalitatea de a echilibra situaţia, deoarece, aşa cum spuneam mai sus, există situaţii în care medicii nu sunt suficient de implicaţi şi au o activitate medicală redusă în comparaţie cu alţi medici care muncesc mult mai mult pe acelaşi salariu. Este un subiect delicat, care trebuie totuşi abordat. Tre­buie spus că există modalităţi de monitorizare a activităţii medicale. Chiar astăzi am asistat la o pre­zentare pe această temă, prezen­tare susţinută de un coleg din Boston. De asemenea, trebuie să găsim soluţii pentru maternităţile din oraşele mai mici care se confruntă nu doar cu lipsa de apa­ratură, ci şi cu o criză foarte mare de personal specializat - medici ATI şi neonatologi. Se pot adăuga ca probleme urgente numărul mare de gravide care nasc fără a fi văzute măcar o dată de un specia­list, numărul mare de mame minore şi necesitatea programelor de educaţie sexuală în şcoli. Aş adăuga şi problema finanţării insuficiente din partea statului pentru tehnicile de reproducere umană asistată în condiţiile în care natalitatea a scăzut drama­tic“, a mai subliniat prof. dr. Mircea Onofriescu.

De remarcat faptul că specialiştii susţin că aceste realităţi nu pot fi ignorate şi profesioniştii în domeniu trebuie să îşi unească eforturile şi să facă presiuni mai mari asupra responsabililor politici de demararea unor proiecte şi programe specifice acestor probleme.

Problema cancerelor

O opinie interesantă a expus şi prim-vicepreşedintele Organizaţiei.

„Să nu credeţi că noi, medicii, ne întâlnim la congrese doar pentru a discuta ultimile noutăţi ştiinţifice în domeniu. Bineînţeles, este re­mar­­cabil că prof. Onofriescu a reuşit să reunească la Iaşi atâtea nume importante din obstetrică şi ginecologie din întreaga lume. Dar, pe lângă bucuria unei astfel de realizări, discutăm şi despre problemele reale pe care le se­sizăm şi care ne afectează în mun­ca de zi cu zi. Pot fi subiecte delicate şi dureroase care ne dovedesc că poate nu am făcut suficiente presiuni asupra celor responsabili de implementarea unor măsuri eficiente. Un exemplu care spune multe: dacă nu vom gândi un program eficient de screening pentru depistarea la timp a Cancerului de Col Uterin, în România, în 2030 problemele de oncoginecologie vor fi mai frecvente decât afecţiunile cardiovasculare. Fără programe serioase de prevenţie, fără educa­ţie şi fără modalităţi de abordare care să transforme pacientele în partenere de discuţie, nu vom avea rezultate importante pe aceste probleme“, a declarat prof. dr. Nicolae Suciu, prim-vicepreşedinte al SOGR.

Cel de-al XVII-lea Congres al Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie să se desfăşoare la Iaşi în perioada 20 - 22 septembrie, avâd ca invitaţi specialişti de renume din SUA, Marea Britanie, Austria, Franţa, Italia, Israel, Africa de Sud şi Finlanda.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri