Miros de Moscova

joi, 05 aprilie 2007, 20:14
5 MIN
 Miros de Moscova

Ceea ce stim despre noul guvern nu are darul de-a ne linisti. Altfel spus: "cunoscutele" (ministrii cooptati de Tariceanu) nu sint in masura sa ne linisteasca ("Mafia de la Iasi pune sef la Justitie", Ev. zilei, 03.04.07; "Guvernul Patriciu-Fenechiu", Cotidianul, 03.04.07 etc.), iar "necunoscutele" au darul de-a ne cresta de-a dreptul fruntea!
S-a scris enorm despre "mecanica" razboiului (total, intre timp) dintre Traian Basescu si Calin Pinocchio-Tariceanu-Moliceanu-Motocicleanu-Pacaliceanu-Tradiceanu-Dupliceanu-TariGeoana. Multe sint sau par valabile – difera doar interpretarea: in functie de cine interpreteaza. Masinaria care s-a pornit in aceasta inclestare crincena si care a pus in miscare o coalitie transpartinica (in aparenta "doar" antiprezidentiala si, daca vreti, anti-PD), o masinarie de produs zgomote mediatice infernale si de ascuns o droaie de tinte neortodoxe (electorale, economico-financiare, geopolitice chiar!), tinte cu grija mascate sub maldare de vorbe care mai de care invocind sfinta Constitutie iorgovano-iliesciano-nastasiana (ca lege suprema), saracuta de ea, cica razsiluita de marinarul-presedinte, si sfinta democratie (ca principiu), in mare pericol mare de-a capota sub tsunamiurile cotroceniste.
Si astfel, ca un viespar vizibil deranjat, o larga majoritate transpartinica din parlament a ajuns – din motive diferite – la aceeasi dorinta: Basescu trebuie "lucrat", tocat marunt, lasat si fara putinele pirghii constitutionale de actiune, trebuie erodat, suspendat! Pe scurt – trebuie scos din joc presedintele-jucator, fie si numai temporar, cit sa aiba toti cei vizati timp si ocazia pentru a recistiga inapoi macar partial controlul asupra statului de drept inca strimb – ca doar nu d-aia l-au facut strimb, ca sa vina alde Macovei sa-l indrepte!
Si aici intervine providential(ul) Tariceanu, omul potrivit la locul potrivit. Un premier dispus la orice pentru a se mentine pe sine premier si pe-ai sai patricieni la putere: mai an, seara-si dadea irevocabil demisia in ideea declansarii anticipatelor, iar a doua zi, dimineata, se razgindea la fel de irevocabil; recent, a aminat cu de la sine putere alegerile europarlamentare pentru care tot guvernul condus de el fixase data; apoi a declarat moartea Aliantei care l-a facut premier, i-a dat afara din guvern pe democratii aliati, alaturi de care a ajuns la putere, si s-a aliat cu cine poate oferi mai mult – cu PSD-ul.
Care PSD, zice Geoana, a ales, sarmanul de el, din doua rele, raul mai mic – adica un guvern liberal ultraminoritar, caruia, dialectico-logic, nu-i asa, ii acorda votul de investire, dar nu si increderea. Noul Ponta (Serban Nicolae) si alti pesedisti fac cele mai gogonate acrobatii lingvistico-dialectice intru acreditarea aceleiasi idei: ii votam, dar nu-i sprijinim; ii sprijinim, dar nu-i sustinem… Poc si troc, poc si troc. Caci PNL-ul, la rindul sau, va trebui sa sustina parlamentar PSD-ul in demersul de suspendare a raului "mare", Basescu.
Tot zilele astea (luni seara, la Realitatea) reapare si Cosmin Gusa (un prieten al Rusiei) si slobozeste absolut intimplator o noua bombita marca PIN, cum ca doi judecatori de la Curtea Constitutionala (intimplator o institutie taman considerata cruciala in nebunia confruntarilor decisive care au loc in momentul de fata) au colaborat cu fosta Securitate. Ca dupa aia sa aflam ca Aspazia Cojocaru, intr-adevar, are "patalama" de la CNSAS (pare-se ca de-o luna!), dar nu si Kozsokar Gabor, celalalt judecator (ei, victima colaterala)! Intimplator, anul acesta urmeaza sa fie numiti trei noi judecatori, dintre care unul de catre Senat (controlat de PSD-PNL-UDMR), altul de catre Camera Deputatilor (controlat de PSD-PNL-UDMR). Daca mai punem aici teza avansata de Romulus Georgescu in "Romania libera" de marti cum ca "este posibil, daca numirile la Curtea Constitutionala vor avea loc inaintea jumatatii lunii mai, ca si cel de-al treilea mandat de judecator, cel propus de presedinte, sa poata face obiectul unor negocieri politice, intrucit, in cazul suspendarii din functie a presedintelui Traian Basescu, el va fi propus de eventualul presedinte interimar, Nicolae Vacaroiu", intelegem o data in plus marea graba a social-democratilor liberali (sau a liberalilor social-democrati) de-a controla, prin noua majoritate guvernamentala din Parlament, "situatiunea".
Ce-ar mai fi de spus?
Ca in urma trocului PNL-PSD, prin noul guvern Tariceanu, intimplator Basescu a pierdut controlul in CSAT? Ca in situatia asta, "marota" lui Tariceanu cu retragerea trupelor romanesti din Irak (incercata de liberali anul trecut, in total dispret fata de politica externa asumata a Romaniei!) devine posibila? Ca poate acum, fara PD in guvern, Patriciu poate sa se gindeasca linistit la vinzarea a vreo 10-25% din Rompetrol catre cine da mai mult (acest cineva putind fi, de exemplu, Gazprom)? Ca numirea unor ministri tineri si/sau nepotriviti si/sau necompetenti si/sau solidari (in sens de Cosa nostra) pot fi considerati fie manipulabili, fie santajabili, fie executanti servili?
Daca mai adaugam la puzzle si ce se intimpla in Ucraina, daca reflectam la implicatiile externe ale asaltului concertat asupra unui presedinte care tine sa repuna Romania pe harta tarilor care-si respecta angajamentele prooccidentale (inclusiv in sens transatlantic) si ne intrebam cui i-ar mai putea folosi suspendarea lui Basescu, retragerea din Irak, disensiunile cu Moldova lui Voronin etc., observam ca obtinem un fir rosu cu puternic miros de Moscova. Daca mai retinem si burzuluiala recenta a lui Tariceanu la Uniunea Europeana, cu declaratia cum ca "Romania nu trebuie sa mai execute ca elevul cuminte tot ce spune UE" sau ca "trebuie sa avem inclusiv curajul sa contrazicem Uniunea Europeana daca interesele ne-o cer", obtinem o alta posibila piesa care, in contextul dat, exprima nu demnitate nationala, ci parca se potriveste si ea intr-un puzzle de sorginte moscovita, de vreme ce acelasi Tariceanu, zice presa, "are printre prioritati refacerea legaturii cu Rusia si chiar o intrevedere importanta la Kremlin" ("Romania libera", 03.04.07). Mai sa zici ca Romania lui Tariceanu e pe cale de-a deveni un cap de pod pentru "integrarea" Rusiei in UE!
Tot zilele astea a avut loc Congresul de petrol si gaze, la deschiderea caruia a fost prezent eternul si fascinantul Ion Iliescu, declarind, printre altele, ca "Romania trebuie sa duca o politica realista in relatia cu Rusia, tara cu mari resurse de petrol si gaze" ("Cronica Romana", 03.04.07). Ce coincidenta, tovarasi!
In concluzie, cui foloseste noul guvern Tariceanu? PSD-ului, in mod cert. PNL-ului, desigur (pina la mazilirea totala). UDMR-ului. Partidelor si parlamentabililor terorizati de ideea anticipatelor care i-ar dezlipi de fotoliile din Senat si Camera Deputatilor. Lui Patriciu. Tuturor celor care se stiu cu musca penala pe caciula. Si Rusiei. Iar in privinta acesteia, singura intrebare este daca firul rosu duce la Kremlin sau vine de la Moscova?

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii