anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 28.01.2023

Miros de răzmerită preoţească împotriva orânduirii, cu încurajări politice şi galerie liberală

GALERIE
puls
 • puls
- +

După declaraţiile şefului Flutur de prin primăvară, când cerea să se facă acolo o Mitropolie separată, mai nou prin mediul preoţesc ieşean se vorbeşte cu oarecare îngrijorare că dinspre Suceava ar fi venit un nou şi foarte clar semnal de nesupunere, iubiţi drept-credincioşi. 

Semnal cică dat cu ocazia unei resfinţiri, zilele trecute, la bisericuţa de lemn din satul Adâncata. Nu prea ai zice că importanţa lăcaşului poate oferi loc de înalte săgeţi ale prelaţilor, cu sprijin politic în spate, dar iată că lucrurile par să stea în cu totul alt fel. Aicea, organizator al resfinţirii a fost PS Damaschin Dorneanu, prelatul pe care sforarul politic liberal Flutur, jupân al Sucevei şi Rădăuţilor, l-a dorit în funcţia de episcop vicar al Arhiepiscopiei din zonă, dar pe care, până la urmă, atât IPS Teofan de la Iaşi, cât şi PF Daniel nu l-au dorit, probabil că ştiau ei de ce. Iar până la urmă episcop vicar a fost pus acolo, în locul răposatului Pimen, omul de încredere de la Iaşi al lui Daniel, în persoana lui Calinic Botoşăneanul.

Cu prilejul acesta, cum vă mai spuneam noi aicea, şi Teofan a scăpat de un oponent redutabil, şi Daniel a servit un vechi camarad, singurul care a căzut între scaune fiind Flutur cu tot cu omul său în sutană. Ei bine, în acest context, la micuţa resfinţire au fost prezenţi numeroşi politicieni locali, în frunte cu Flutur, şeful de CJ, dar şi premarele Sucevei, plus dipotaţi şi senatori, şi ştiţi pe cine a invitat la vorbitor pe scenă, la resfinţirire, pr. Damaschin Dorneanu? Pe IPS Teodosie Snagoveanu de la Constanţa.

Nu mai spunem de scandalurile în care e băgat personagiul, dar să amintim doar faptul că şi acesta a cerut, mai an, mitropolie separată la Constanţa. Măi, să fie... Ptiu, Satană!

Pândesc schismele de prin munţii Sucevei?

Apropo de contextul revoluţionar, să mai amintim şi un alt amănunt, mai vechi dar care în lumina noilor evoluţii devine tare interesant. Voi ştiţi că constănţeanul Teodosie Snagoveanu are în zona Dornelor, la Arini, un imens complex monahal cu hoteluri de patru şi cinci stele, edificii întinse pe hectare bune, aproape un munte întreg, şi care, deşi sunt teoretic în jurisdicţia Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, s-au contruit fără nicio oblăduire dată de la Iaşi, ci au fost ridicate cap-coadă doar din voia lui Teodosie? Şi asta cică în ciuda plângerilor pe care Daniel, pe atunci mitropolit, le făcea la patriarhul Teoctist de la Bucureşti?

Ei bine, negăsind deloc înţelegere, Daniel a înghiţit găluşca asta a umilinţei făţişe aşa cum a fost ea, dar fireşte că, din ce s-a auzit, şi-a jurat în barbă că va face dreptate când va putea. Să se fi împlinit oare sorocul? Nu prea pare.

Cert este că acel imens complex este o mare umilire pentru înalţii prelaţi de la Iaşi, fie ei foşti sau actuali. Şi iată că, din ce vedem, sucevenii pun şi mai tare paie pe foc, în loc să îndrepte nedreptatea făcută de prelatul penal. Ce poate să iasă oare de aicea, Doamne-fereşte? Să sperăm că nu e loc de vreo schismă ceva...

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Salvaţi de nea Cornel

Nicolae GRECU

Salvaţi de nea Cornel

Scăpaţi pe moment de problema restanţelor, conducătorii de la Poli reiau lupta pentru promovare cu două transferuri foarte reuşite.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Respins pe toate planurile, tânărul Gh. Ivănescu mai face o ultimă încercare de a convinge, scriindu‑le câte o scrisoare domnișoarei Viorica, mamei și tatălui acesteia.

Ortodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ortodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3)

Lumea ortodoxă, înghesuită vreme de secole sub povara unor imperii agresive, extensive, marginalizată în contactul cu Occidentul, nu a reușit să se racordeze în timp util la sistemul capitalist. 

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

pulspulspuls

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Aloo, barou’, se aude? Scădeţi-i, dom’le, cota de advocat de top lui dom reftor Todorel, că nu se mai poate cu el la tarifele alea, şi asta doar ca să deschidă dosarul! Ia’n cetiţi şi vă cruciţi cam cum a păţit-o dom’ reftor, în calitatea lui de advocat de top naţional, dacă nu cumva chiar evropenesc, la un proces dintr-un judeţ din zonă! 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.