vineri, 01.07.2022
În dosarul traficului de heroină în care judecătorii au eliminat 34 de mărturii din 35, Parchetul trebuie să refacă rechizitoriul în 5 zile sau să-l ia înapoi pentru a reface urmărirea penală. În aceste condiţii, acuzaţii Nălbaru, Călin şi Bâdiliţă se pregătesc să iasă din arestul preventiv
Judecătorii au cerut procurorilor DIICOT să facă sită de mătase din coadă de câine. După ce au constatat nulitatea declaraţiilor a 34 din cei 35 de martori din dosarul care îi viza pe capii traficului de heroină din Iaşi, magistraţii Curţii de Apel au acordat procurorilor 5 zile să refacă rechizitoriul cu ce dovezi au mai rămas, astfel încât judecata să poată începe, fie să-şi ia dosarul înapoi pentru a reface din temelii cercetarea penală. Cu mărturiile a 34 de clienţi ai traficanţilor eliminate fizic din dosarul de urmărire penală, din cele 150 de pagini ale rechizitoriului mai rămâne practic material cât pentru un comentariu literar. Din acesta şi mărturia unui investigator sub acoperire, singura menţinută de judecători în rechizitoriu, procurorii vor trebui ca în decurs de o săptămână să reconstruiască un probatoriu convingător. Pe 2 iunie, cei trei acuzaţi vor afla dacă îşi pot împacheta lucrurile pentru a ieşi din arestul preventiv sau nu.
Dosarul în care au fost inculpaţi Ionel Nălbaru, Ionuţ Răzvan Călin zis "Jidanu" şi Andrei Eusebiu Bâdiliţă, zis "Sebi din Bularga" a fost trimis în instanţă după doi ani de anchetă. Iniţial, fusese o simplă plângere depusă în ianuarie 2020 de o ieşeancă ce reclamase că fusese jefuită de 3.500 lei sub ameninţarea pistolului. Din primele cercetări efectuate de Parchetul de pe lângă Judecătorie a rezultat că în fapt ar fi fost vorba de o acţiune de intimidare, vizând menţinerea monopolului asupra traficului de heroină din Iaşi. De aici, dosarul a fost preluat de DIICOT.
Până la sfârşitul lui 2021, procurorii stabiliseră că Nălbaru, Călin şi Bâdiliţă constituiseră o grupare de traficanţi care funcţiona de trei ani, de când prima reţea de traficanţi de heroină fusese destructurată. Procurorii au instrumentat peste 1.450 de tranzacţii făcute de cei trei, în valoare totală de 366.500 lei, cifrele reale fiind probabil mult mai mari. După cum au stabilit procurorii DIICOT, traficanţii cumpărau droguri în cantităţi mici din Bucureşti, revânzând marfa în Iaşi, prin intermediul unor cunoştinţe mai vechi, după ce-şi luau toate măsurile de precauţie. Activitatea era deosebit de rentabilă, "adaosul comercial" putând ajunge şi la 900%. O doză cumpărată din Bucureşti cu 10-15 lei era vândută consumatorilor din Iaşi cu cel puţin 100 de lei.
Dosarul a fost înaintat instanţei pe 4 ianuarie, intrând în analiza judecătorilor în camera preliminară. Prima etapă a unui proces penal, aceasta are rolul de a stabili valabilitatea probelor propuse de procurori. Punctul slab al rechizitoriului, speculat de apărătorul lui Nălbaru şi Călin, a fost faptul că majoritatea mărturiilor nu fuseseră consemnate de procurorul de caz, ci de ofiţerii poliţiei judiciare. O simplă greşeală de procedură a dus la eliminarea din dosar a mărturiilor. La termenul de marţi, judecătorii Curţii de Apel au avut de decis dacă rechizitoriul în ansamblu mai poate fi considerat regulamentar întocmit şi dacă se mai poate începe judecata în baza lui. Procurorii au precizat că forma rechizitoriului poate fi remediată din mers, după începerea judecăţii. De cealaltă parte, avocatul Olivian Moroşanu a cerut restituirea dosarului la parchet, apreciind că după eliminarea mărturiilor, restul rechizitoriului nu mai spune nimic. "Aceste lipsuri nu pot fi remediate decât prin restituirea cauzei la parchet, pentru că nu este suficientă o simplă înlăturare a acestor declaraţii, acestea având o proporţie majoritară în cuprinsul rechizitoriului, iar acesta nu ar mai avea sens, prin înlăturarea unui procent de 85-90% din conţinutul său", a spus avocatul.
Argumentaţia apărării a fost acceptată de judecători, care au constatat că prin excluderea din probatoriu a declaraţiilor celor 34 de martori, rechizitoriul a ajuns neregulamentar. Procurorilor li s-a acordat un ultim termen de 5 zile pentru a-l drege. Avocatul Moroşanu a apreciat că acest lucru este practic imposibil, soluţia logică fiind refacerea anchetei de către investigatori. "În condiţiile în care conţinutul rechizitoriului era format, în proporţie copleşitoare, de declaraţiile martorilor care au fost înlăturate, soluţia propusă şi dispusă de către instanţa de judecată este urmarea firească a constatării nulităţii acestor declaraţii. Personal, nu văd cum, prin simpla înlăturare a acestor declaraţii din cuprinsul rechizitoriului, acesta din urmă va rămâne o construcţie narativă închegată şi logic de parcurs, care să mai şi îndeplinească acele condiţii stricte pe care codul de procedură penală le impune, dar vom vedea", a declarat Moroşanu.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Muşcătura de viperă: ce nu ai voie să faci dacă eşti muşcat. Poţi muri în cinci ore!
Fotbal: LPF va primi mai mulţi bani din drepturile TV ale SuperLigii începând cu anul 2024
ANPC a început verificarea companiilor aeriene Wizz Air şi Ryan Air. Peste 600 de sesizări
Variantă PSD la Agricultură: deputatul Florin Barbu, zis „Busi”, fost om de încredere al lui Vâlcov
Nou record de inflație în Europa, după ce războiul a aruncat în aer prețul alimentelor
Necesitatea sistemului de ventilație: ce ar trebui să știi (P)
FMI recomandă României taxă pentru bogați şi eliminarea facilităților din IT
Iaşi: S-a afişat ierarhia elevilor după mediile de admitere la liceu. VEZI AICI
Estimările ZDI - Mediile de admitere la colegiile de elită ieşene. Creştere cu 10-20 de sutimi
”Regina dispărută a criptomonedelor”, pe lista FBI a celor mai căutate persoane din lume
400 €, șpagă cerută de la pacienți de un medic din Timișoara. Familia lui câștiga peste 100.000 €/an
Ungurii pun cu 70 de litri mai multă motorină decât românii cu salariul minim. Polonezii cu 90
Dîncu dispune anchetă după imaginile cu soldați care învață copiii să tragă cu mitraliera
Vrei să devii pompier? Zeci de locuri scoase la concurs în Iaşi
Scandal sexual în guvernul britanic: Un conservator a atins „nepotrivit” doi bărbaţi
(VIDEO) Dacă tot a fost ales Iașul ca destinație turistică 2022, iată ce pot vizita turiștii aici
(VIDEO) Bătaie cu pumnii și picioarele între doi șoferi din Galați. O mașină a fost vandalizată
Transport gratuit tur-retur și intrare liberă pentru ieșenii care participă la AGRIVENTURA (P)
O bătrânică a zguduit un bloc în Botoșani. Voia să facă un ceai
Încă șase elevi cu media 10 la bacalaureat la nivelul județului Iași!
(VIDEO) Un elicopter militar întâlneşte 3 OZN-uri! Imaginile lansate în premieră de US Navy
Piscina naturală, cu apă termală, minunea turistică a lumii, de văzut în Grecia
Cresc din nou ratele la credite. Ratele legate de ROBOR sunt mai mari cu jumătate față de astă-iarnă
Veninul de șarpe ar putea opri sângerările provocate de traumatisme
Un polițist, pe statul de plată al ”mafiei lemnului”. A fost reținut
Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
FOTO Grijă mare unde vă alimentați mașina! Sunt prețuri afișate de la 8,11 la 9,74 lei în Iași
ANAF a început vânătoarea românilor cu bani. Cea mai mare sumă descoperită: 22 milioane de lei
Un elev notat cu 2,80 la Evaluarea Națională a luat 8,70 după contestație
Accidentul vascular ar putea fi tratat cu un medicament pentru epilepsie
(VIDEO) Scuterist șicanat în trafic de un șofer agresiv și grăbit
(VIDEO) Odessa, lovită de rușii invadatori. Cel puțin 17 morți și zeci de răniți
Alexandru LĂZESCURăzboiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I) |
Alexandru CĂLINESCUMistica secretului |
Neculai SEGHEDINArte şi meserii |
Radu POPESCUPatologia şi puţinătatea intelectuală |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.