Misiunea FMI, prezenta la Bucuresti in perioada 20-28 octombrie,va analiza, impreuna cu reprezentantii Guvernului si ai Bancii Nationale, stadiul aplicarii programului de macrostabilizare si reforma structurala, stabilit in cadrul acordului de imprumut stand-by.
"Vor fi urmarite, in principal, evolutiile recente, precum si prognozele pentru ultimul trimestru din acest an", se arata intr-un comunicat transmis agentiei MEDIAFAX de catre reprezentanta permanenta a FMI in Rom?nia.
Misiunea, condusa de Poul Thomsen, negociatorul sef al FMI in relatia cu Rom?nia, va purta discutii preliminare cu oficialitatile rom?ne privind programul pentru anul 1998, urmind ca, in luna decembrie, cind aceasta va reveni la Bucuresti, sa fie stabilita forma finala a acordului stand-by pentru anul viitor.
Acordul stand-by pentru Rom?nia a fost aprobat de catre Comitetul Executiv al FMI, la 19 aprilie. Acesta se intinde pe o perioada de 13 luni, iar valoarea fondurilor alocate este de 301,5 milioane DST (aproximativ 413 milioane dolari), esalonate in cinci transe, de cite 60,3 milioane DST.
Prima transa a fost eliberata in momentul aprobarii acordului stand-by, iar cea de-a doua, in luna septembrie a acestui an, cind Comitetul Executiv al FMI a facut o prima analiza a modului in care programul de macrostabilizare si reforma structurala este aplicat.
"Urmatoarea transa va putea fi eliberata in luna noiembrie, in urma analizei politicii valutare si a parametrilor cantitativi stabiliti pentru sfirsitul lunii septembrie", se arata in comunicat.
Ministrul Reformei, Ulm Spineanu, afirma ca nu exista o lista de societati comerciale care vor trebui sa intre in procedura de lichidare, ci o lista de monitorizare a acestora, in scopul identificarii posibilitatilor lor reale de redresare economico-financiara, informeaza PRO FM.
Ministerul Reformei analizeaza, in cadrul unor intilniri periodice, activitatea a 135 de societati comerciale, considerate ca principalii generatori de pierderi in economie.
Ministrul Reformei declara ca pentru marea majoritate a societatilor comerciale au fost gasite solutii ce vor duce la redresarea acestora.
Imperfectiunile cadrului legislativ din domeniu afecteaza procesul de privatizare pentru 49 de societati comerciale, a declarat luni Sorin Dimitriu, presedintele FPS.
"Consideram necesara o reglementare a privatizarii simpla, unitara si stabila", a precizat Dimitriu.
Schimbarile permanente institutionale sau ale legislatiei afecteaza si interesul investitorilor straini, considera Sorin Dimitriu. O alta problema este restituirea procentului de 60% din valoarea unei tranzactii, care ar trebui efectuata pentru toate societatile aflate in negocieri sau ale caror caiete de sarcini au fost cumparate pina la data intrarii in vigoare a noilor prevederi legislative. "Speram sa obtinem o ordonanta speciala in acest sens", a precizat Dimitriu. Presedintele FPS a exemplificat cu contractul de privatizare a societatii comerciale Ductil SA, semnat luni, si care a fost blocat circa o luna din cauza discutiilor asupra formei de restituire a 60% din valoarea contractului.
Publicitate și alte recomandări video