Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Misiuni riscante: cele mai periculoase momente din istoria explorărilor spaţiale

GALERIE
misiunii Gemini 4,
  • misiunii Gemini 4,
- +

Privite de la sol, misiunile spaţiale par, de cele mai multe ori, să se desfăşoare fără cusur: aparatura funcţionează perfect, oamenii se comportă ca nişte profesionişti desăvârşiţi - pe scurt, totul merge strună. Arareori, răzbat ecouri ale unor probleme întâmpinate pe parcurs, iar relatate abia după ce misiunile s-au încheiat, dificultăţile cu pricina nici nu mai par cine ştie ce. Şi totuşi, istoria explorărilor spaţiale este plină de întâmplări neplăcute, de „hopuri” mai mari sau mai mici pe care astronauţii le-au depăşit sau nu, probleme apărute fie din cauza aparaturii, fie a oamenilor şi despre care se ştie prea puţin. Iată câteva astfel de momente memorabile din povestea lungă - şi, în general, plină de succese - a explorării spaţiului de către specia umană.

Am scris deja despre povestea ciudată a "răzmeriţei spaţiale" survenite în cursul misiunii Skylab 4, în 1973 - un moment în care stresul care i-a copleşit pe membrii echipajului a dus la intrarea lor în grevă, punând în pericol realizarea misiunii.

Dar nu e singura ocazie în care oamenii s-au comportat altfel decât se aşteptau colegii lor şi cei care i-au antrenat pentru aceste primejdioase misiuni.

Una dintre cele mai periculoase astfel de peripeţii s-a petrecut în timpul misiunii Gemini 4, avându-l ca „erou” (dacă se poate spune aşa) pe astronautul Edward H. White (Ed White), primul astronaut american care a efectuat o ieşire în spaţiu, în afara navei, o EVA (extra-vehicular activity), cum o numeşte NASA. Plimbarea spaţială trebuia să dureze câteva minute, dar Ed White a fost atât de încântat de ea, încât a tot încercat să o prelungească, în ciuda insistenţelor celor de la sol şi ale comandantului misiunii, James McDivitt. Imaginaţi-vă frustrarea şi nervozitatea celor care încercau să-l convingă pe White să vină înapoi pe navă, înainte de a rămâne fără oxigen pentru manevre (avea un dispozitiv care expulza oxigen la presiune mare, ajutând astfel astronautul să se deplaseze în diferite direcţii) şi înainte de a intra în zona umbrită a Pământului, acolo unde era deja noapte, deoarece specialiştii NASA nu doreau ca EVA să se desfăşoare pe întuneric. În cele din urmă, după vreo 20 de minute de EVA, oxigenul din dispozitivul de manevrare în spaţiu se terminase, astronava deja intrase în zona de întuneric, iar McDivitt a trebuit să-l tragă pe White spre navă, cu cablul de care era legat. Însă a apărut o altă problemă: trapa prin care ieşise White - o piesă care le mai făcuse probleme şi înainte, fiindcă zăvoarele ba nu se deschideau, ba nu se închideau cum trebuie - a făcut figuri şi de data acesta, refuzând să se închidă. Era o problemă majoră; însemna că amândoi astronauţii ar fi murit la reintrarea navei în atmosfera terestră. Au urmat câteva momente de groază, atât sus pe navă, cât şi la sol. Dar McDivitt, care mai meşterise şi înainte la mecanismul buclucaş, a reuşit să rezolve problema şi de data aceasta şi să închidă trapa. În cel din urmă, au ajuns cu bine înapoi pe Pământ, iar fotografiile făcute de McDivitt şi care îl reprezentau pe Ed White în plimbarea lui în jurul navei - prima din istoria explorărilor spaţiale americane - au făcut înconjurul lumii.

Adeseori, e „vina” aparatelor, care au şi ele toanele lor,  oricât de bine ar fi construite şi reglate (şi nu ne putem îndoi de conştiinciozitatea cu care îşi fac treaba cei însărcinaţi cu aceste operaţii, având în vedere miza colosală - umană, ştiinţifică, materială - a acestor misiuni). Istoria expediţiilor spaţiale cuprinde şi destule evenimente nefericite, generate de proasta funcţionare a aparatelor şi sistemelor navelor.

Dacă în fruntea tuturor se situează cumplita catastrofă a exploziei în aer a navetei Challenger (ianuarie 1986), care a dus la moartea tuturor celor 7 membri ai echipajului, există şi alte exemple de întâmplări, mai puţin tragice, care adesea  au avut ca rezultat doar nişte sperieturi, dar uneori au dus şi la eşecul unor misiuni spaţiale.

Apollo 13 este o astfel de misiune care a trebuit abandonată la un moment dat, ca urmare a problemelor tehnice.

Citeste mai departe pe descopera.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri