Mister pe planeta roşie: Nimeni nu știe ce produce oxigen pe Marte
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Mister pe planeta roşie: Nimeni nu știe ce produce oxigen pe Marte

GALERIE
marte
  • marte
- +

Roverul Curiosity al NASA a transmis date puternic surprinzătoare de pe Marte în acest an, unele privind niveluri de metan mai ridicate decât așteptările și care sunt foarte greu de explicat.

Pe măsură ce întrebările despre metan continuă să plutească, oamenii de știință care studiază comportamentul gazelor de pe Marte au remarcat că oxigenul de pe Planeta Roșie evoluează mult diferit decât cel de pe Pământ. Observațiile provin din craterul Gale, „căminul” lui Curiosity de când a amartizat acolo în 2012.

Curiosity „respiră” aerul de pe Marte și-l analizează ca să determine nivelurile diferitelor gaze care-l compun. Pe Pământ, nivelurile de bază ale anumitor gaze cresc și scad cu anotimpurile, iar așa pare să fie și pe Marte – până la un punct. Aer pe Marte înseamnă în în proporție de 95% dioxid de carbon. Restul de 5% este un mix de azot, argon, oxigen și monoxid de carbon. Urmărind nivelurile acestora pe parcursul unui an marțian, oamenii de știință au constatat anomalii privind oxigenul în comparație cu celelalte gaze.

NASA explică: „În acest mediu, oamenii de știință au aflat că azotul și argonul au o evoluție sezonală predictibilă, crescând și scăzând în concentrație în craterul Gale pe parcursul anului în funcție de nivelul dioxidului de carbon. Se așteptau ca și oxigenul să urmeze același șablon. Dar n-a fost așa. Cantitatea de oxigen din aer a crescut primăvara și vara cu până la 30%, iar apoi a scăzut înapoi toamna la nivelul prezis”.

Faptul că nivelul de oxigen variază atât de mult este semnificativ întrucât indică procese încă nedepistate la nivelul suprafeței planetei. Pentru ca nivelul de oxigen să cunoască o creștere atât de importantă, urmată de o scădere similară, ceva trebuie să-l creeze și apoi altceva să-l consume.

Citeşte mai mult pe hotnews.ro

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spiritul critic se află în moarte clinică

Alexandru LĂZESCU

Spiritul critic se află în moarte clinică

Scepticismul, spiritul critic sunt în pragul extincţiei într-un peisaj în care conformismul, alinierea cuminte la abordările predominante ale momentului sunt în ascensiune rapidă.

Filmuletul zilei

opinii

Iaşul marilor Uniri în viziunea lui Victor Bejan

Nichita DANILOV

Iaşul marilor Uniri în viziunea lui Victor Bejan

Având o astfel de istorie în spate, cartea-album este document îmbibat cu dragoste faţă de Iaşi şi România, un imn închinat istorie dulcelui Târg, menit să echilibreze, prin atmosfera şi sentimentele pe care le degajă, acele atitudini şi acele cărţi ce privesc istoria noastră dintr-un unghi din ce în ce mai derizoriu.

Efecte şi reacţii

Dana ȚABREA

Efecte şi reacţii

Nu numai că „Jocul de-a măcelul” de Eugen Ionescu pare să anticipe reacţiile oamenilor pe timp de pandemie, dar cei de la Teatrul Studenţesc Thespis au avut inspirata idee de a realiza un spectacol. Până la urmă, e spectacolul vieţilor noastre de aproape un an de zile. Cine şi-ar fi imaginat că o viaţă comună, normală, aşa cum am avut până la izbucnirea pandemiei de Covid ar putea fi dezideratul vremurilor pe care le traversăm?

2+2=4 pastile media

Michael ASTNER

2+2=4 pastile media

Orice şedere a mea la ţară înseamnă şi un fel de cură mediatică de detelevizare, în sensul că timp de două-trei săptămâni ori chiar timp de două luni nu mă uit la televizor. Desigur, mă mai „dau” pe net, da. Dar în principiu legătura mea cu ţara se face prin intermediul radioului. Care radio merge non-stop cât îs în casă (inclusiv noaptea, când dorm), iar asta invariabil pe RRA. În principiu, pot s-o spun, sunt mulţumit de mixul oferit dintre ştiri şi muzică etc.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.