anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 19.09.2020

Misterele din cimitirul Eternitate din Iaşi, scoase la lumină de ghidul Irina Tacu

GALERIE
Irina Tacu2
  • Irina Tacu2
- +

Ghidul Irina Tacu a oragnizat o nouă incursiune la sfârşit de săptămână în cimitirul Eternitatea. Pasionaţii de istorie au aflat cu această ocazie mai multe date despre cum a fost înfiinţat cimitirul, precum şi despre personalităţile care sunt înmormântate în acest loc. 

“O noua incursiune la cimitirul Eternitate acolo unde ghidul Irina Tacu povesteste auditoriului despre o parte dintre vieţile personalităţilor ilustre ale Iaşiului (sunt peste 900) înmormântate în acest muzeu în aer liber. In total cimitirul "odihneste veşnic" 50.000 de persoane. Grupul iubitorilor de istorie a locului află de la ghidul autorizat ca:

- terenul cimitirului Eternitate a fost donat în 1868 de primarul de atunci, Scarlat Pastia, supranumit "primarul fără salariu" întrucât îşi dona luna de luna salariul pentru binele comunităţii.

Cititi si: Atenție mare la simptomele mici care anunță COVID! Studii în premieră pe sute de pacienți ieșeni

- primul primar al Iasiului, Dimitrie Gusti, a fost cel care a botezat nume de străzi care se păstrează şi astăzi : str. Ştefan cel Mare, str. Carol I, str. V. Alecsandri, str. Lăpuşneanu şi tot el este cel care a numit primul cetăţean de onoare al orasului în persoana lui Vasile Alecsandri, după ce poetul primise premiul Gintei latine.


- la mormântul în forma de sicriu al lui Richard Tuffli, celebrul cofetar ieşean, am aflat ca renumita cofetărie de pe str. Lapusneanu a fost deschisa în 1850 şi era cea mai eleganta şi mai luxoasa în acea vreme: cu feronerie din aur, cu pereti tapetaţi cu oglinzi de cristal şi cu mobila alba. Ca o recunoaştere a calităţii produselor, în 1895 a fost numit furnizor al Casei Regale.

Cititi si: Horodniceanu versus Zămosteanu. O noapte fierbinte, iar azi, un verdict decisiv: liber sau închis!

Cititi si: Centrul vechi al Iașului, îngropat în ruine și țigăneală. Cum s-a împotmolit administraţia locală pe o stradă simbol
- despre Mihail Kogălniceanu se ştia că, printre alte importante poziţii pe care le-a avut, a fost o vreme şi directorul Teatrului Naţional Iaşi, ocazie cu care a jucat în piesa de teatru "Serbarea păstorilor moldoveni", alături de Vasile Alecsandri, Matei Milo şi Gheorghe Asachi.
- despre Barbu Stefanescu Delavrancea se ştie ca a fost şi un foarte bun orator dar, putini îi cunosc talentul său în pictură şi de la care au rămas aproximativ 60 de lucrări.


- Nestor Heck, renumitul fotograf al Iaşiului, rămâne în istorie ca fiind fotograful lui Eminescu (şi aici e o poveste ce necesita timp şi spaţiu)
- ni s-a vorbit şi despre Maria Obrenovici (românca ce a dat naştere viitorului rege al Serbiei, Milan Obrenovici) celebra amanta a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
- despre familia Moruzi, despre Toparceanu, Ion Creanga şi mulţi alţii.
O duminica după amiază ca o lecţie de istorie în aer liber într-un orăşel al străbunilor”, scrie Rodica Bârzu pe contul său de Facebook.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne luăm tricolorii înapoi!

Nicolae GRECU

Să ne luăm tricolorii înapoi!

Fie că suntem dinamovişti sau stelişti, fie că ne credem cetăţeni ieşeni sau botosăneni, doar naţionala noastră se numeşte România.

Filmuletul zilei

opinii

Doi mari învăţaţi: Gheorghe Ivănescu şi Eugeniu Coşeriu (III)

Eugen MUNTEANU

Doi mari învăţaţi: Gheorghe Ivănescu şi Eugeniu Coşeriu (III)

Autorul articolului încheie schiţarea, începută în foiletoanele anterioare, a portretelor celor mai importanţi lingvişti pe care Iaşul i‑a dat ştiinţei universale.

Nevoia de echilibru

arh. Ionel OANCEA

Nevoia de echilibru

Acelaşi mare arhitect şi om de cultură amintit aici mereu, George Matei Cantacuzino, compara împrejurimile Iaşului istoric, cu podgoriile, livezile, fâneţele, pădurile şi iazurile ei, presărate cu mănăstiri şi conace, cu Toscana Florenţei. Astăzi, peisajul acesta fabulos a dispărut. Este proba limpede a inexistenţei culturii urbane a locuitorilor şi a administratorilor, în aceeaşi măsură.

Confruntarea. De dorit, de evitat?

pr. Constantin STURZU

Confruntarea. De dorit, de evitat?

Motto: „Vreme este să taci şi vreme să grăieşti”  (Eclesiastul 3, 7)

pulspulspuls

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

Pentru că e uichend, haideţi să fie, conform tradiţiei, tot fără politichie, deşi e campanie. 

Caricatura zilei

Untură specială

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.