anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Misterele din cimitirul Eternitate din Iaşi, scoase la lumină de ghidul Irina Tacu

GALERIE
Irina Tacu2
 • Irina Tacu2
- +

Ghidul Irina Tacu a oragnizat o nouă incursiune la sfârşit de săptămână în cimitirul Eternitatea. Pasionaţii de istorie au aflat cu această ocazie mai multe date despre cum a fost înfiinţat cimitirul, precum şi despre personalităţile care sunt înmormântate în acest loc. 

“O noua incursiune la cimitirul Eternitate acolo unde ghidul Irina Tacu povesteste auditoriului despre o parte dintre vieţile personalităţilor ilustre ale Iaşiului (sunt peste 900) înmormântate în acest muzeu în aer liber. In total cimitirul "odihneste veşnic" 50.000 de persoane. Grupul iubitorilor de istorie a locului află de la ghidul autorizat ca:

- terenul cimitirului Eternitate a fost donat în 1868 de primarul de atunci, Scarlat Pastia, supranumit "primarul fără salariu" întrucât îşi dona luna de luna salariul pentru binele comunităţii.

Cititi si: Atenție mare la simptomele mici care anunță COVID! Studii în premieră pe sute de pacienți ieșeni

- primul primar al Iasiului, Dimitrie Gusti, a fost cel care a botezat nume de străzi care se păstrează şi astăzi : str. Ştefan cel Mare, str. Carol I, str. V. Alecsandri, str. Lăpuşneanu şi tot el este cel care a numit primul cetăţean de onoare al orasului în persoana lui Vasile Alecsandri, după ce poetul primise premiul Gintei latine.


- la mormântul în forma de sicriu al lui Richard Tuffli, celebrul cofetar ieşean, am aflat ca renumita cofetărie de pe str. Lapusneanu a fost deschisa în 1850 şi era cea mai eleganta şi mai luxoasa în acea vreme: cu feronerie din aur, cu pereti tapetaţi cu oglinzi de cristal şi cu mobila alba. Ca o recunoaştere a calităţii produselor, în 1895 a fost numit furnizor al Casei Regale.

Cititi si: Horodniceanu versus Zămosteanu. O noapte fierbinte, iar azi, un verdict decisiv: liber sau închis!

Cititi si: Centrul vechi al Iașului, îngropat în ruine și țigăneală. Cum s-a împotmolit administraţia locală pe o stradă simbol
- despre Mihail Kogălniceanu se ştia că, printre alte importante poziţii pe care le-a avut, a fost o vreme şi directorul Teatrului Naţional Iaşi, ocazie cu care a jucat în piesa de teatru "Serbarea păstorilor moldoveni", alături de Vasile Alecsandri, Matei Milo şi Gheorghe Asachi.
- despre Barbu Stefanescu Delavrancea se ştie ca a fost şi un foarte bun orator dar, putini îi cunosc talentul său în pictură şi de la care au rămas aproximativ 60 de lucrări.


- Nestor Heck, renumitul fotograf al Iaşiului, rămâne în istorie ca fiind fotograful lui Eminescu (şi aici e o poveste ce necesita timp şi spaţiu)
- ni s-a vorbit şi despre Maria Obrenovici (românca ce a dat naştere viitorului rege al Serbiei, Milan Obrenovici) celebra amanta a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
- despre familia Moruzi, despre Toparceanu, Ion Creanga şi mulţi alţii.
O duminica după amiază ca o lecţie de istorie în aer liber într-un orăşel al străbunilor”, scrie Rodica Bârzu pe contul său de Facebook.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.