Misterioasa putere a gândului. Experimente făcute de oamenii de ştiinţă

luni, 02 martie 2015, 10:27
2 MIN
 Misterioasa putere a gândului. Experimente făcute de oamenii de ştiinţă

Cinci lucruri dovedite științific, dar mai puțin știute despre creierul uman

Pare greu de crezut, dar…

August 1995. Alvaro Pascual-Leone, profesor de Neurologie în cadrul Harvard Medical School, avea să conducă un experiment ce a bulversat lumea medicală: voluntarii la experiment au fost împărțiți în două grupuri și le-a fost monitorizată activitatea cerebrală în timp ce învățau să cânte la pian. Până aici nimic deosebit. Doar că… în timp ce voluntarii din primul grup exersau câte două ore pe zi cântând la pian, voluntarii din cel de al doilea grup doar își imaginau că exersează la pian, fără să atingă în realitate un pian adevărat.

Rezultatul? După trei zile de exersat, schimbările care au avut loc în cortexul celor două grupuri au fost exact aceleași. Ba mai mult: acuratețea mișcărilor degetelor era, pentru membrii ambelor grupuri, aceeași. După cinci zile de exersat, schimbările care au avut loc în cortexul celor două grupuri au continuat să fie similare, însă în grupul în care a exersat la un pian real au fost mai proeminente.

Cu toate acestea, s-a dovedit că membrii din grupul celor care doar și-au imaginat că exersează la pian au învățat apoi mult mai repede să cânte în realitate și să ajungă la nivelul celor care exersaseră fizic cântatul la pian.

Mai 1992. Guang Yue, profesor în cadrul Universității Iowa, avea să studieze schimbările fizice intervenite în cadrul a două grupuri de voluntari ce, pentru patru săptămâni, au fost de acord să facă o serie de exerciții fizice. Doar că, în mod asemănător celor prezentate mai sus, în timp ce un participanții dintr-un grup chiar executau exercițiile fizice, participanții din cel de al doilea grup doar își imaginau că le efectuează.

Rezultatul? Participanții din grupul care au efectuat exercițiile fizice și-au crescut forța mușchilor cu 30%, iar participanții care doar și-ar imaginat exercițiile fizice… și-au crescut forța mușchilor cu 22%!

Faptul că simplul gând a avut efecte la nivel fizic este explicat de către specialiști prin aceea că neuronii care sunt răspunzători de mișcărilor mușchilor sunt folosiți de ambele grupuri, astfel încât, atunci când mușchi se contractă, rezultă o forță mai mare (mai multe despre acest studiu aici).

Textul integral, pe webcultura.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii