Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Misterioasa putere a gândului. Experimente făcute de oamenii de ştiinţă

GALERIE
puterea gandului
  • puterea gandului
- +

Cinci lucruri dovedite științific, dar mai puțin știute despre creierul uman

Pare greu de crezut, dar…

August 1995. Alvaro Pascual-Leone, profesor de Neurologie în cadrul Harvard Medical School, avea să conducă un experiment ce a bulversat lumea medicală: voluntarii la experiment au fost împărțiți în două grupuri și le-a fost monitorizată activitatea cerebrală în timp ce învățau să cânte la pian. Până aici nimic deosebit. Doar că… în timp ce voluntarii din primul grup exersau câte două ore pe zi cântând la pian, voluntarii din cel de al doilea grup doar își imaginau că exersează la pian, fără să atingă în realitate un pian adevărat.

Rezultatul? După trei zile de exersat, schimbările care au avut loc în cortexul celor două grupuri au fost exact aceleași. Ba mai mult: acuratețea mișcărilor degetelor era, pentru membrii ambelor grupuri, aceeași. După cinci zile de exersat, schimbările care au avut loc în cortexul celor două grupuri au continuat să fie similare, însă în grupul în care a exersat la un pian real au fost mai proeminente.

Cu toate acestea, s-a dovedit că membrii din grupul celor care doar și-au imaginat că exersează la pian au învățat apoi mult mai repede să cânte în realitate și să ajungă la nivelul celor care exersaseră fizic cântatul la pian.

Mai 1992. Guang Yue, profesor în cadrul Universității Iowa, avea să studieze schimbările fizice intervenite în cadrul a două grupuri de voluntari ce, pentru patru săptămâni, au fost de acord să facă o serie de exerciții fizice. Doar că, în mod asemănător celor prezentate mai sus, în timp ce un participanții dintr-un grup chiar executau exercițiile fizice, participanții din cel de al doilea grup doar își imaginau că le efectuează.

Rezultatul? Participanții din grupul care au efectuat exercițiile fizice și-au crescut forța mușchilor cu 30%, iar participanții care doar și-ar imaginat exercițiile fizice… și-au crescut forța mușchilor cu 22%!

Faptul că simplul gând a avut efecte la nivel fizic este explicat de către specialiști prin aceea că neuronii care sunt răspunzători de mișcărilor mușchilor sunt folosiți de ambele grupuri, astfel încât, atunci când mușchi se contractă, rezultă o forță mai mare (mai multe despre acest studiu aici).

Textul integral, pe webcultura.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri