Misterul „navei fantomă“ la bordul căreia tot echipajul a fost găsit mort: legendă sau enigmă?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Misterul „navei fantomă“ la bordul căreia tot echipajul a fost găsit mort: legendă sau enigmă?

GALERIE
Ourang Medan
  • Ourang Medan
- +

Continuă să fascineze misterul întreţinut de povestea navei  "Ourang Medan", care a fost descoperită în anul 1947, după ce mai multe nave care traversau rutele comerciale din strâmtoarea Malacca ar fi interceptat semnale SOS bizare transmise de pe enigmaticul vapor fantomă.

Explicaţii şi enigme circulă din belşug în privinţa a ceea ce a determinat ca echipajul cargou-lui să-şi afle sfârşitul în condiţii atât de misterioase, unii considerând că nava nici măcar nu existase, şi este vorba numai de o legendă maritimă ce nu merită decât să fie frumos istorisită în lungile ore petrecute de marinari în largul mării, la lumina lunii.   

Potrivit relatărilor, nava olandeză Ourang Medan îşi urma ruta prin Strâmtoarea Malacca, situată între Malaezia şi Sumatra, în vara anului 1947.  Semnale de alarmă sunt interceptate de navele ce navigau prin preajmă, iar cargo-ul american Silver Star decide să se abată de la traseul iniţial şi să vină în ajutor echipajului ce transmitea primejdia iminentă.   "Toţi membrii echipajului, inclusiv căpitanul, sunt morţi, iar trupurile lor se află în camera hărţilor şi pe pod,", a fost mesajul transmis în codul Morse interpretat de pasagerii navei Silver Star. O lungă serie de semnale indescifrabile şi haotice urmează să ţâşnească, totul fiind brusc curmat: „Mor”. Acesta a fost ultimul cuvânt descifrat, iar liniştea pe nesimţite ce s-a lăsat ar fi răspândit groază în rândul interpreţilor, scenariile cele mai înfricoşătoare prefigurându-se  în faţa unei tăceri radio mai mult decât suspicioase. 

Astfel, marinarii americani vor descoperi o adevărată scenă de groază la bordul navei olandeze unde trupurile neînsufleţite ale echipajului zăceau în posturi groteşti, cu ochii căscaţi, care păreau a fi fost puternic îngroziţi înainte de o moartea survenită violent, iar mâinile încordate într-o poziţie defensivă vor da curs celor mai macabre speculaţii. Chiar şi trupul ofiţerului de comunicare fusese descoperit, cu degetele încă pe telegraf. Inspectând încăperile misteriosului vapor, temperaturi extrem de mici resimţite de marinarii americani sunt raportate, atmosfera glacială fiind de neelucidat.   

Mai mult, echipajul Silver Star decide să tracteze nava, însă aceştia constată cu stupoare fumul negru ce se înalţă de pe puntea inferioară. După cele câteva momente timp în care marinarii americani privesc neîncrezători acest spectacol inexplicabil, o explozie aruncă nava în aer, ce va pieri ulterior, înghiţită de valurile oceanului. Ce se întâmplase? Şi cum poate fi explicată această explozie, admiţând că nu ar fi fost nicio posibilitate ca un incendiu să izbucnească? Întrebări de acest tip vor bântui pentru multe decenii împătimiţii poveştilor de groază. Ceea ce face cu atât mai dificilă o cercetare temeinică în acest caz este faptul că nu există nicio menţiune cu privire la această navă în arhive sau în volumele stufoase ale istoriei nautice a lumii, ceea ce o încadrează la categoria de "vapoare fantomă", iar din acest punct, iţele unui complot transnaţional sunt lesne de trasat de gândirile cele mai imaginative. O fărâmă de plauzibilitate ar putea fi exploatată totuşi în acest sens, luând în calcul contextul epocii de atunci. Astfel,  lipsa oricăror urme tangibile ale evenimentului ar fi fost de fapt intenţionată, deoarece nava ar fi transportat arme chimice ilegale contribuind  unor eforturi de război întreprinse de mai multe ţări, inclusiv Ţările de Jos, Statele Unite, Japonia, şi China.  

Mai multe, pe adevarul.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.