Misterul ”ciudățeniei” din Copou: Se numește ”Lupul alb” și a costat 400 de lei

luni, 17 iunie 2019, 11:57
2 MIN

Animalul de fier prezentat în Parcul Copou, privit de numeroși ieșeni ca o ”ciudățenie” care sperie copiii, este o operă de artă intitulată ”Lupul Alb”. Pentru realizare s-au cheltuit 400 de lei.

Lucrarea este a tânărului artist Alexandru Burlacu, absolvent al secţiei de sculptură a Facultăţii de Arte Vizuale şi Design Iaşi din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, fiind realizată în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei – „Piaţa Unirii, Piaţa Artelor”.  „Lupul Alb” a fost făcut pe cheltuiala Uniunii Artiştilor Plastici – filiala Iaşi (400 de lei costuri materiale, structura de lemn), potrivit unui comunicat al Primăriei Iași. 

 „Din punct de vedere conceptual, lucrarea reprezintă o interpretare contemporană a himerelor şi a miturilor, a metamorfozelor şi a dualităţilor.  Pe suprafaţa metalică a lucrării s-au reflectat nu numai frunzele copacilor sau norii, ci chipurile tuturor celor care au intrat în contact cu aceasta. Fără o miză social-politică, fără a face un statement cu privire la arta contemporană, Alexandru Burlacu a conceput o poveste-personaj, o naraţiune asupra aparenţelor ce se reflectă asupra dermei de aluminiu şi o alta ce trimite la acel substrat universal ce ne leagă de origini, de natură, de puritate”, a declarat curatorul Maria Bilașevschi.

Prezentarea a avut loc în cadrul evenimentului cultural „Eminescu să ne judece”, care s-a desfășurat sâmbătă, 15 iunie 2019, în Parcul Copou și organizat de către Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor – filiala Iaşi și Uniunea Artiştilor Plastici – filiala Iaşi. La expoziţia temporară intitulată Palimpsest, in memoriam Poetului Naţional au participat și artiştii Felix Aftene, Zamfira Bîrzu, Alexandru Burlacu, Gabriela şi Sabin Drânceanu, Valentina Druţu, Traian Mocanu, Constantin Tofan, Silviu Parascan.

Expoziţia a fost amplasată în proximitatea Teiului lui Eminescu, lângă scena pe care poeţii invitaţi au susţinut recitalurile de poezie pentru ca publicul să intre în contact direct cu arta ieşeană contemporană.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii