De Business

Punem punctul pe știi

Misterul de la fabrica spaniolă de injectoare din Iași: cinci ani consecutivi de pierderi uriașe, dar anul trecut a mărit numărul angajaților cu 65%

marți, 25 iunie 2024, 03:00
2 MIN
 Misterul de la fabrica spaniolă de injectoare din Iași: cinci ani consecutivi de pierderi uriașe, dar anul trecut a mărit numărul angajaților cu 65%

Firma din Iași a spaniolilor de la IMA 1 SL, producător de piese metalice pentru sectorul auto, a înregistrat al cincilea an consecutiv pe pierderi de milioane de euro cu fabrica de pe Calea Chișinăului.

Anul trecut, IMA Componentes Iaşi, firma care furnizează componente auto pentru giganți din domeniul automotive, cum ar fi Continental și Phinia, a raportat la Ministerul Finanțelor (MF) pierderi de 33,4 mil. lei, echivalentul sumei de 6,7 mil. euro. În unitatea din Iași lucrează peste 100 de oameni.

Spaniolii merg pe pierderi pe piața din România din anul 2019 încoace, însă pierderea cea mai mare a fost raportată anul trecut, când valoarea a fost aproape triplă față de cea din 2022, an în care IMA Componentes Iaşi declara la MF pierderi de 11,6 mil. lei (2,3 mil. euro), după cum reiese din bilanțurile societății.

CITESTE SI: Spaniolii de la IMA merg în continuare pe minus la Iaşi. Fabrica din Zona Industrială a avut anul trecut o pierdere de peste 2,3 milioane de euro

În 2023, IMA Componentes Iași a avut o cifră de afaceri de 65,8 mil. lei, adică 13,3 mil. euro, în creștere cu 14% comparativ cu exercițiul financiar din 2022, când a raportat afaceri de 57,6 mil. lei (11,6 mil. euro). Anul trecut, compania a mai angajat peste 60 de oameni, numărul mediu de salariați raportat la MF ajungând la 158 la finele anului 2023, de la un număr mediu de 96 angajați cu un an înainte.

Pierderi între anii 2019-2023 de peste 12 mil. euro la fabrica din Iași

Pe piaţa locală din anul 2011, IMA Componentes Iaşi a adunat în ultimii cinci ani pierderi de aproximativ 63 mil. lei, echivalentul sumei de 12,7 mil. euro, potrivit calculelor făcute de „Ziarul de Iași” pe baza datelor publice.

Citiți aici integral Ziarul de Business nr. 12

Singura unitate de producție din România a spaniolilor de la IMA 1 SL se află în județul Iași. Aceasta este una dintre cele trei locații de producție ale companiei, celelalte două fiind în Spania, sediul central,  și China. Compania se concentrează pe tehnologia pompelor de injecție, injectoare și componente turbo.

În cazul pompelor de injecție, la fabricile din Burgos (Spania) și Iași, producția medie anuală de carcase din oțel este de peste 1.000.000 de bucăți, se precizează pe site-ul propriu al companiei, clientul principal fiind Delphi, un brand Phinia. Acest tip de producție reprezintă 12% din totalul producției IMA 1 SL, considerată o parte semnificativă a portofoliului companiei.

Afaceri de peste 100 mil. lei în urmă cu câțiva ani

IMA Componentes Iaşi a avut doi ani în care a înregistrat afaceri de peste 100 mil. lei, respectiv în anul 2019, a încheiat cu circa 123 mil. lei, și 2018, exercițiu financiar închis de IMA Componentes Iași cu o cifră de afaceri de 118 mil. lei. Printre alți clienți importanți ai companiei-mamă se află și Dayco, Bosch și Zertan.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii