Misterul sticlei cu răvaş descoperită la baza fundaţiei bisericii de la Mănăstirea Văratec
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Misterul sticlei cu răvaş descoperită la baza fundaţiei bisericii de la Mănăstirea Văratec

GALERIE
sticla cu ravas
  • sticla cu ravas
- +

Reabilitarea Bisericii Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, care face parte din ansamblul arhitectural Mănăstirea Văratec, a necesitat o etapă obligatorie de cercetare arheologică preventivă. Săpăturile au început în primăvara acestui an în incinta aşezământului unde se află mormântul poetei Veronica Micle, ele fiind efectuate de specialiştii de la Complexul Muzeal Naţional Neamţ. Pe lângă alte descoperiri importante, interes deosebit a stârnit o sticlă sigilată, găsită la baza fundaţiei bisericii.

„La cercetarea arheologică făcută în martie, am găsit la baza fundaţiei unui monument istoric o sticluţă sigilată, cu un răvaş în interior. Abia aştept ca experţii restauratori să o deschidă“, anunţa dr. Vasile Diaconu, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ, coordonatorul ştiinţific al cercetărilor.

Se crede că ea a fost depusă acolo acum peste 170 de ani, în 1844, când s-a renunţat la vechiul aşezământ construit din lemn, fiind ridicat altul, din piatră, care are forma iniţială şi acum. Recipientul a fost trimis, pentru a fi „descifrat“ ce era scris pe hârtia din interior, la Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului din Iaşi, iar răspunsul a sosit recent. Numai că, nu a fost unul care să-i mulţumească pe deplin pe arheologi.

„Artefactul a ajuns la Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului din Iaşi unde s-a reuşit extragerea documentului şi conservarea acestuia. Din păcate, mediul în care a stat un secol şi jumătate l-a afectat destul de mult, astfel că, la ora actuală, este dificilă desfacerea lui. Potrivit specialiştilor care s-au ocupat de extragere şi conservare, condiţiile din recipientul de sticlă au contribuit şi la ştergerea scrisului de pe document. Adresez cu acest prilej sincere mulţumiri echipei de cercetători care s-au ocupat de această descoperire deosebită“, am aflat de la Vasile Diaconu.

Specialistul a declarat că astfel de descoperiri, sticle în care se află o hârtie cu mesaj, sunt destul de rare: „Cel mai probabil, pe răvaş fuseseră menţionaţi ctitorii bisericii, data, luna, anul şi un pomelnic“.

Munca arheologilor s-a concretizat în descoperirea primului cimitir al mănăstirii, care a fost folosit de la finele secolului al XVIII-lea până aproape de sfârşitul secolului al XIX-lea, identificându-se peste 70 de de morminte.

Au mai fost găsite monede, o candelă, vestigii de acum 8,000 de ani, aparţinând neoliticului timpuriu – ceramică specifică şi unelte din piatră. Deosebit de valoroase sunt şi două vechi cruciuliţe de lemn, una datată 1831. Coordonatorul cercetărilor de la Văratec a mai precizat că la jumătate din morminte au fost găsite lespezi de piatră cu inscripţii pe ele.

„Este interesant faptul că unele dintre aceste lespezi menţionează numele unor monahii care proveneau din familiile boiereşti ale Moldovei secolului al XIX-lea“. Înscrisurile nu au constituit o mare surpriză, deoarece se ştie că, în trecut, la mănăstiri sau schituri, alături de cei decedaţi se punea o cărămidă sau o lespede pe care era trecut numele persoanei şi anul morţii.

„Din zona cercetată avem şi câteva monede, care urmează să fie restaurate şi care ne vor ajuta să datăm mult mai bine mormintele. Colegul Ionuţ Stigleţ a fost norocos şi cu multă migală a reuşit să salveze dintr-un mormânt o cruciuliţă de lemn, de altfel o raritate arheologică din câte ştim. Momentan încercăm să o păstrăm în mediul în care a stat, dar vom avea nevoie de sprijinul unui restaurator pe lemn care ar putea să o conserve pentru posteritate“, detalia Vasile Diaconu.

Tradiţia orală a mănăstirii aminteşte de existenţa primului cimitir la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, o dovadă de necontestat fiind tocmai mormântul Veronicăi Micle, care a fost îngropată aici în anul 1889. De altfel, este singurul mormânt aflat în curtea bisericii, una care nu este situată în incinta Mănăstirii Văratec, ci în imediata apropiere, la vreo 150 de metri. Mormântul unde este îngropată muza lui Eminescu nu a făcut obiectul actualei cercetări arheologice.

SURSA: monitorulneamt.ro

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

După Congresul PNL

Alexandru LĂZESCU

După Congresul PNL

În acest moment pare mai probabilă o formulă de guvern minoritar PNL - UDMR decât una în care să se refacă vechea coaliţie cu USRPlus.

Filmuletul zilei

opinii

Delta lui Bogdan Bârleanu

Nichita DANILOV

Delta lui Bogdan Bârleanu

Pe artist îl obsedează nu atât peisajul în sine, cât relaţia dintre elementele primordiale, apă, pământ şi cer, mirajul pe care îl poţi vedea răsfrângându-se în fiecare bob de rouă sau în fiecare respiraţie a stufului şi a ierbii ce se ridică în văzduh. Adevăratul mister al începutului de lume îl putem regăsi aici. Peste împărăţia apelor, simţi plutind şi azi cuvântul şi sufletul lui Dumnezeu.

Taberele mele

Michael ASTNER

Taberele mele

Prima mea tabără? La Cisnădie!? În vacanţa de iarnă!? Nu ştiu cum am ajuns eu să merg în tabăra aia, de ce, în plus la doi paşi, la circa 40 km de la Apoldu de Sus?

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.