
Misterul vestigiilor dacice descoperite la vânzare în talciocul din CUG se adâncește: etichetarea, una care nu se mai folosește demult de arheologi

Misterul vestigiilor dacice găsite la vânzare în talciocul din Iași se adâncește. Proveniența lor, cât și etichetarea, i-au nedumerit pe cercetătorii din Iași. Specialiștii nu sunt convinși că informațiile ajunse deocamdată în spațiul public sunt pe deplin adevărate. Detaliile întregii povești le găsiți în rândurile de mai jos.
Duminică, agenții de la Poliția Locală Iași au găsit o femeie în talcioc, care avea mai multe lucruri la vânzare. Printre acestea, un sac cu bucăți ceramice în care se aflau 38 de resturi. Sacul era etichetat cu anul 1988, iar fiecare piesă avea un înscris. Agenții au ridicat bucățile și sacul, apoi le-au dus la Secția 6 CUG.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Ce spun polițiștii care au descoperit vestigiile?
„Polițiștii comunitari nu au dreptul să audieze persoane, nu putem face cercetări judiciare. Nu știm proveniența cioburilor, însă persoana care le deținea ne-a spus că ar fi de la un profesor universitar decedat”, ne-a spus Liviu Zanfirescu, șeful instituției.
La Secția 6 CUG, femeia în vârstă de 48 de ani a declarat ofițerilor faptul că, în urmă cu mulți ani, a făcut curățenie în boxa unui profesor universitar care i-a indicat că poate arunca tot ce găsește în interior. În acest sens, femeia ar fi luat sacul cu cioburi acasă, iar zilele trecute s-a decis să le scoată la vânzare în talcioc, cu prețuri între 3 și 5 lei.
„La data de 23 martie a.c., la sediul Secției nr. 6 Poliție Iași s-a prezentat un echipaj al Poliției Locale Iași cu o persoană pe care au depistat-o în timp ce ar fi oferit spre vânzare mai multe bunuri susceptibile a face parte din patrimoniul cultural național. Persoana în cauză a fost identificată, o femeie de 48 de ani. De asemenea, cele 38 de fragmente ceramice au fost ridicate de polițiști în vederea confiscării și predării către o unitate muzeală. Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii situații de fapt, urmând ca, în funcție de cele constatate, să fie dispuse măsuri legale”, au precizat reprezentanții Poliției Iași.
Cercetătorii ieșeni care studiază istoria erau curioși ieri despre proveniența artefactelor. „Am văzut câteva poze, pot fi din zona Cucuteni. Par a fi dacice. De asemenea, par a fi lucrate manual. Eu sunt nedumerit de sistemul de etichetare a bucăților, nu mai există în prezent. Acum folosim geluri, pixuri sau carioci speciale pentru a le eticheta. De asemenea, este curios că cineva le-ar fi deținut acasă, mai precis într-o boxă. Acestea se țin la birou, în cel mai rău caz, pentru cercetare”, ne-a spus conf.dr. Vasile Cotiugă, de la Facultatea de Istorie din Iași.
Cum vor ajunge vestigiile la Direcția de Patrimoniu?
Pasul următor va fi ca polițiștii să predea artefactele către Primăria Iași, iar aceasta către Direcția Județeană pentru Cultură, apoi către Direcția Patrimoniu din cadrul Ministerului Culturii.
Cultura Cucuteni sau Cucuteni-Tripolia este cea mai veche civilizație din Europa, datând din perioada 5800-3200 î.Hr. și și-a primit numele după satul din apropierea Iașului, unde în anul 1884 s-au descoperit primele vestigii. Cultura Cucuteni precede cu câteva sute de ani toate așezările umane din Sumer și Egiptul Antic. Aceasta s-a dezvoltat pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei, pe o suprafață care se întindea pe 350.000 de kilometri pătrați. Pe teritoriul României, cultura Cucuteni era răspândită în Moldova, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și Basarabia și se caracteriza printr-o ceramică de foarte bună calitate, bogat și variat pictată.
Publicitate și alte recomandări video