Mistreţ alb văzut într-o turmă care colindă pădurile din Banatul montan
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Mistreţ alb văzut într-o turmă care colindă pădurile din Banatul montan

GALERIE
purcei
  • purcei
- +

Imagini rare cu un mistreţ alb au fost surprinse de camerele de supraveghere instalate de activiştii de la Asociaţia Wild Caraş-Severin, în pădurile din Banatul Montan.

Pe filmarea celor de la Wild Caraş-Severin apare o turmă de mistreţi, în centrul căruia se află un exemplar complet alb, foarte rar întâlnit. De obicei, mistreţii sunt de culoare sură neagră. Cazurile rare de mistreţi albi apar în două situaţii: ca urmare a împerecherii cu porcii domestici sau ca rezultat al unei anomalii genetice.

"Zilele trecute am suprins pe o filmare un mistreţ alb (albinos). Se pare ca e un fenomen destul de rar întâlnit la noi, este al doilea caz pe care noi îl intâlnim în judeţ. Se pare ca vecinii noştrii maghiari se confrunta mai des cu acest fenomen, în zonele din vest şi nord-vest. Se vorbeşte deja de o migraţie a acestora din Ungaria. Cazuri similare au fost semnalate şi în judeţul Vrancea de o asociaţie care monitorizeaza fauna din zonă", arată cei de la Wild Caraş-Severin.

Biologul Teodora Ştinculeţ a văzut imaginile şi este de părere că este vorba despre un exemplar albinos, rezultat al unui defect genetic.

"Sunt două ipoteze. Una să fie un defect genetic şi atunci indivizii sunt albinotici. Sau a doua ipoteză - o hibridare între porcul domestic şi cel mistreţ. Albinismul este o tulburare congenitală caracterizată prin absenţa completă sau parţială a pigmentului în piele, păr şi ochi datorită absenţei sau defectului tirozinazei, o enzimă care conţine cupru implicată în producerea melaninei. Albinismul rezultă din moştenirea alelelor genice recesive şi este cunoscut că afectează toate vertebratele, inclusiv oamenii. În timp ce un organism cu absenţa completă de melanină este numit albino, un organism cu doar o cantitate redusă de melanină este descris ca fiind albinoid. Cel mai probabil este albinotic, deoarece caracteristice morfologice sunt toate de mistreţ", spune Teodora Şinculeţ.

Aflați amănunte de pe adevarul.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.