Hotariti in a-si sustine revendicarile salariale si cele de imbunatatire a conditiilor de munca, circa 4000 de grevisti din sistemul sanitar au demonstrat, ieri, pe strazile Iasului. La ora 14.00, asistente medicale, infirmiere, in halate albe sau civil, si chiar medici din spitalele si policlinicile iesene s-au adunat in fata Palatului Culturii pentru a da un suflu de forta grevei din Sanatate care se afla in a 13-a zi. Pancarte cu reprezentari cit mai plastice a situatiei dezastruoase din sectorul sanitar si mesaje adresate guvernantilor, steaguri albe cu crucea rosie, manusi chirurgicale, umflate ca baloanele si inscriptionate cu lozinci, tronau si fluturau deasupra multimii scaldate in soarele blind al unui inceput de primavara. Un grafic indica faptul ca o crestere salariala de 100% ar insemna normalitate pentru personalul medical, una de 75% ar asigura vietuirea, cea de 50 % ar permite supravietuirea, iar sub 25% ar interveni moartea clinica. Pentru a egala in cinism afirmatia facuta in urma cu un an de fostul ministru de Finante, Mircea Ciumara, citiva protestatari au scris pe o pancarta: "Sa moara o mie, dar parlamentari sa fie".
"Guvernul e surd si adopta politica strutului", spun grevistii
Semnalul de incepere a mitingului a fost dat de Gabriel Stovicec, liderul "Sanitas" Iasi care, urcat pe un postament de piatra, s-a adresat multimii prin portavoce: "Daca Guvernul actual, implicit Ministerul Sanatatii considera ca Sanatatea in Romania este o prioritate nationala, se inseala amarnic. Actualul Executiv, cit si cel precedent, ne-a desconsiderat. A venit timpul sa ne mobilizam, sa fim uniti. Cerinta noastra salariala e mediocra, pentru ca a mari retributia cu 100% nu inseamna aproape nimic la preturile actuale. Nu am fost luati in seama pentru ca Guvernul e surd, adopta politica strutului. Eu am cerut includerea pe lista de revendicari a demisiei ministrului Sanatatii, Ion Bruckner, pentru declaratiile lui contradictorii. El a aprobat initial, o majorare salariala cu 50%, apoi a spus ca este suficient 25%. Daca nici prin aceasta actiune limita, guvernantii nu vor pleca urechea, vor fi surzi si orbi, noi vom trece la ultima forma de protest: demisia in bloc. Ne vom retrage onorabil, fara a fi maturati, si Executivul sa-si aduca mercenari pentru acest sector sensibil si plin de responsabilitate". Gabriel Stovicec a indemnat grevistii sa nu adopte sloganuri politice pentru a nu fi acuzati de politizarea actiunii.
Liderul CNSLR-Fratia a cerut demisia premierului Ciorbea
Intentia "Sanitas" nu este de rasturnare a Guvernului, deoarece "ar trebui sa reincepem negocierile cu alti oameni poate mai perversi", a mentionat Stovicec. Pe acelasi postament a urcat apoi Ioan Pascal, liderul CNSLR-Fratia, care, in esenta, a cerut demisia premierului Victor Ciorbea. La miting au participat si reprezentantii locali ai celorlalte doua mari confederatii: BNS si Cartel Alfa. In timp ce Pascal se adresa multimii, s-a apropiat de locul vorbitorului primarul Constantin Simirad. Imediat a fost inconjurat de protestatari, iar un asistent medical i s-a adresat repezit: "Am citit in ziare ca aveti 6 milioane lei salariu". "Am 3,6 milioane lei, dar inca nu i-am luat", a raspuns Primarul. "Am 34 ani de serviciu, gradatie maxima si sint retribuit cu 600.000 lei (brut). Se poate trai cu banii astia?", a mai intrebat asistentul. "Tocmai de asta am venit, sa va sustin moral", a adaugat Simirad care, apoi, a luat cuvintul, spunind ca va face un apel catre ieseni pentru a fi solidari cu grevistii. Mariana Stan, liderul "Sanitas" de la Spitalul "Sf. Spiridon", a cerut colegilor sa nu accepte disensiuni intre diversele categorii profesionale, iar Andrei Andrei, medic rezident la aceeasi unitate, a opinat ca retributia medie a celor din Sanatate ar trebui sa fie peste salariul mediu pe economie.
Camera Medicilor Iasi va deschide, miercuri, conflict de munca
Dupa incheierea cuvintarilor, incolonati, grevistii au inceput marsul. Trecind prin fata Prefecturii au scandat "Iesiti afara", apoi, urmariti de privirile trecatorilor, au mers pe Bulevardul "Stefan cel Mare" si s-au oprit pentru citeva minute in Piata Unirii. Drumul a fost presarat cu lozinci: "Noi muncim, nu cersim, vrem salarii sa traim" si "Sa luptam, Sanatatea sa aparam". S-a facut apel si catre populatie: "Veniti cu noi", pentru ca "Bunastarea noastra e sanatatea voastra". Punctul terminus al marsului a fost Policlinica nr. 1, unde timp de citeva minute a fost asteptat directorul Directiei Sanitare, conf.dr. Vasile Astarastoae. Cum intilnirea cu acesta fusese fixata anterior de liderul "Sanitas" la ora 16.00, iar atunci era 15.20, si directorul Astarastoae era in judet, s-a convenit incheierea manifestarii pentru a nu bloca circulatia. Peste jumatate de ora, intors la Directie, dr. Astarastoae ne-a declarat: "Ii felicit pe organizatorii grevei ca au dat dovada de demnitate si responsabilitate si ca, pe tot parcursul miscarii revendicative, DS-ului nu i s-a raportat nici un incident si nici o derogare de la un act medical de calitate. Sper ca alaturi de declaratiile panicarde cu privire la bulgarizarea Romaniei, specialistii care au puterea de decizie vor gasi o modalitate de compromis acceptabila pentru ambele parti". Tot ieri, dr. Ilarion Pulpea, presedintele Camerei Medicilor Iasi (cu circa 800 de membri, din cei 2100 medici) a spus ca miercuri, la orele 12.00, va dechide conflictul de munca. Revendicarile sint, in primul rind, cele salariale (grila de salarizare cu coeficient 1 – salariul mediu pe economie), urmate de cele cu caracter economic si social. (Dana FECHET)
top Local News
Publicitate și alte recomandări video