Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Luptă pe toate fronturile pentru un pot de milioane de euro

Mititelu are verde pentru comisioanele „grase” de la Moldomobila

GALERIE
Corneliu Mititelu (5)
  • Corneliu Mititelu (5)
- +

Unul dintre creditorii firmei de mobilă a cerut înlocuirea lichidatorului firmei fiindcă ar fi în conflict de interese. În plângere se arată că el a folosit în două procese aceeaşi avocată care îl reprezintă pe creditorul majoritar. Instanţa a respins cererea, decizia însă nu este definitivă.

Lichidatorul ieşean Corneliu Mititelu (FOTO) a fost păstrat de judecătorii constănţeni în cursa pentru comisioanele „consistente” ce i se vor cuveni din vânzarea fostei fabrici Moldomobila. Tribunalul Constanţa a respins cererea de recuzare a lichidatorului Moldomobila, societatea de insolvenţă Management Reorganizare Lichidare (MRL), depusă de firma creditoare Romanian Agricultural Business, aparţinând lui Vasile Mihălceanu. Omul de afaceri, aflat în „război” deschis cu cel mai important acţionar şi creditor al fabricii, Adrian Butucă, a solicitat schimbarea lichidatorului Mititelu cu „un oricare alt practician onest şi serios de pe raza instanţei” din cauza unui presupus conflict de interese în care s-ar afla acesta. Concret, conform cererii avocatului lui Mihălceanu, Mititelu şi-ar desfăşura defectuos atribuţiile în cadrul procedurii şi în prejudiciul creditorilor din cauza „relaţiilor de amiciţie cu doamna avocat Miruna Curecheriu”. Curecheriu este avocata lui Adrian Butucă şi a firmelor acestuia – Arhiconstruct, AB Management şi Comeap -, toate având de recuperat creanţe de la Moldomobila.
 
De unde a pornit cazul
 
Pentru a-şi susţine cauza, Mihălceanu a adus ca argumente o serie de procese civile şi penale în care Corneliu Mititelu a fost reprezentat de avocata Miruna Curecheriu. Două din dosare privesc procesul de divorţ intentat de Mititelu în 2013 şi cel de partaj din 2015. „În consecinţă, în raport de relaţia profesională şi personală a asociatului coordonator Corneliu Mititelu cu doamna avocat Miruna Curecheriu, practicianul în insolvenţă se află în conflict de interese în prezentul dosar, fiind încălcate dispoziţiile art. 29 din OG 86/2006, precum şi art. 11 si 12 din Codul de etică profesională şi disciplinară al UNPIR (n.r. – Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România)”, potrivit cererii lui Mihălceanu. În plus, Mihălceanu a amintit cinci dosare ale Moldomobila în care Mititelu ar fi intervenit şi ar fi adus prejudicii firmei Romanian Agricultural Business şi Fiscului din Constanţa şi Galaţi. „În mod constant lichidatorul judiciar a prejudiciat interesele SC RAB ROMANIAN AGRICULTURAL BUSINESS SRL, respingând nejustificat creanţa suplimentară a creditorului, lipsind transparenţa în selecţia evaluatorilor şi punerea la dispoziţia creditorilor a variantelor complete a rapoartelor de evaluare, elaborarea unui regulament de vânzare a activelor ce favorizează creditorul SC ARHICONSTRUCT SA”, a mai notat avocatul lui Mihălceanu, Sergiu Mămăligă. În finalul plângerii, avocatul omului de afaceri a afirmat despre Corneliu Mititelu că ar avea „o imagine controversată” din cauza plângerii făcute de Primăria Iaşi legat de modul în care MRL a valorificat activele CET, în acest sens prezentânt nişte articole din presă.
 
 „Am ales exclusiv profesionalismul avocatului”
 
Nefiind de acord cu acuzele aduse de creditorul RAB, coordonatorul MRL Corneliu Mititelu a specificat, în primă fază, că cele două procese, de divorţ şi partaj, „nu au nicio înrâurire asupra prezentei cauze”, mai ales că la procesul de divorţ s-a renunţat încă de la primul termen. A justificat Mititelu faptul că MRL nu a fost ales ca administrator judiciar al Moldomobila pe fondul unei colaborări cu anterioare cu avocata Curecheriu, ci contractul de asistenţă judiciară a fost semnat ulterior confirmării ca administrator judiciar. „Alegerea făcută de domnul Mititelu Corneliu în dosarele civile a avut în vedere exclusiv profesionalismul avocatului ales Miruna Curecheriu, referinţele pe care le are piaţa în raport cu acest avocat, respectiva opţiune neaducând atingere drepturilor sau intereselor participanţilor la procedura insolvenţei. În ce priveşte dispoziţiile art. 11 din Codul de etică profesională, acestea nu sunt incidente în cauză, practicianul în insolvenţă neavând un interes personal, patrimonial sau de altă natură în procedura falimentului”, a contraargumentat MRL.
 
Ce argumente s-au folosit
 

De asemenea, MRL a arătat că a intervenit în dosarele menţionate de RAB înainte ca avocata Curecheriu să îl reprezinte în dosarul de divorţ şi, referitor la pretinsa „prejudiciere a creditorilor”, a menţionat că, potrivit legii, se poate formula contestaţie când un creditor nu este de acord cu tabele suplimentare de creanţe. În final, referitor la neprofesionalismul lui Mititelu raportat la cazul CET, MRL a argumentat că în acea speţă s-a cerut înlocuirea lui în două rânduri, ambele cereri fiind respinse. Analizând ambele opinii, judecătorul sindic a constatat că legea insolvenţei nu permite creditorilor participanţi la procedură să ceară recuzarea, ci doar instanţei, din oficiu, dacă există „motive temeinice”. „În consecinţă, pot constitui temei al înlocuirii faptele sau omisiunile grave ale practicianului în insolvenţă, ce reflectă fie reaua credinţă a acestuia, fie o gravă neglijenţă în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de lichidator judiciar, cu consecinţa prejudicierii intereselor debitoarei sau ale creditorilor participanţi la procedura insolvenţei. Apreciază instanţa că nu s-a dovedit de către creditorul SC RAB şi nici nu rezultă din succesiunea actelor îndeplinite de lichidatorul judiciar pe parcursul procedurii insolvenţei în prezenta cauză că acesta a nesocotit dispoziţiile legale sau a urmărit prejudicierea intereselor creditorului SC RAB, prin favorizarea altor participanţi la procedura insolvenţei”, potrivit motivării sentinţei prin care Tribunalul Constanţa a respins cererea de recuzare a creditorului RAB. Decizia poate fi atacată de RAB în termen de 7 zile de la data comunicării, respectiv 4 februarie. Moldomobila are de restituit creditorilor 150 de milioane lei, Adrian Butucă şi firmele lui revendicând 83 milioane lei, iar Vasile Mihălceanu 15 milioane lei. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri