Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Mitocanul de la volan (I)

GALERIE
Eugen Munteanu
  • Eugen Munteanu
- +

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Limba română dispune de o listă foarte bogată de cuvinte potrivite, care ne stau la îndemână atunci când vrem să denumim o persoană needucată, necivilizată, grosolană și vulgară. Din dicționarele de sinonime citez mai întâi acele cuvinte pe care presupun că le cunosc majoritatea vorbitorilor limbii valahice, singura moștenitoare a romanității orientale: bădăran, grosolan, mahalagiu, mârlan, mârlănoi, mocofan, mojic, nepoliticos, ordinar, țărănoi, țoapă, țopârlan, vulgar, cocalar. Pentru expresivitatea lor, rețin, din aceeași sferă, și câțiva termeni populari sau regionali: mocârțan, modârlan, pădureț, râtan, țopârcă, mocodan, mocofănos, modârlău, modoran, mogâldan, ghiorlan, precum și termenii mai mult sau mai puțin livrești grobian și necioplit. Dar nu un articol pe teme lexicologice intenționez să scriu acum. Această scurtă introducere are rolul de a da glas obidei și temerilor pe care mi le creează specimenul humanoid desemnat în titlu.

Este nevoie să menționez mai întâi truismul că simpla prezență la volanul unui automobil este un act de responsabilitate extremă, o chestiune de viață și de moarte, guvernată de reguli implacabile, pe care cei mai mulți dintre posesorii unui carnet de conducere le respectă cu strictețe și cu responsabilitate. Nu ai cum, când ești la volan, să nu te înfioare gândul că depinzi total de sănătatea mentală și fizică, de stăpânirea de sine și de responsabilitatea „partenerilor de trafic”, la fel cum și ei depind de tine.

Acestea fiind spuse, trecem la subiectul enunțat în titlu. În principiu, șoferul-mitocan este cel care este convins că, oriunde, pe autostrăzi, pe șosele, pe drumuri de țară sau în parcări, el este singurul care are toate drepturile și nici o responsabilitate. Pun de-o parte cazurile patologice și penale, cum ar fi conducerea fără carnet sau șofarea sub influența alcoolului, și am în vedere doar persoanele considerate de legiuitor valide și îndreptățite să participe la trafic.

Mitocănia la volan nu are limite de clasă sau de statut social, dar este mai vizibilă la extreme. Căci mașinile „bengoase”, puternice, de dimensiuni mari, scumpe și cu consum mare de combustibil, le vezi conduse fie de persoane tuciurii, cu fruntea îngustă, cu brațele și mușchii tatuați și cu educație sumară, de două-trei clase sau chiar și fără, fie de un fel de „domni” mai subțiri, bine îmbrăcați cu haine „de firmă”, dar pe care averile câștigate ușor nu au reușit să‑i departajeze, ca mentalitate, de indivizii din prima categorie. Nici unii, nici alții nu își pun întrebarea de ce este nevoie să își poarte prin oraș prețiosul lor hoit biciuind vehicule de mii de cai putere, cu mare zgomot și consum de combustibil. Cu „simplii mitocani”, „mitocanii cu pretenții” mai au în comun încă multe alte trăsături, cum ar fi vulgaritatea, sărăcia de vocabular, impertinența discursului sau intensitatea maximă cu care pun să se reverse din boxele puternice „muzica” lor preferată, prin care poluează întregul ambient: manele cei dintâi, rap sau disco ceilalți. Deși, recunosc, nu m‑ar deranja deloc, nu mi s‑a întîmplat niciodată să fiu „asurzit” prin oraș de muzica lui Mozart sau de vreo arie de operă cântată de Pavarotti.

Din aceeași faună mitocănească se recrutează și grăbiții care fac slalom pe șosele sau pe bulevardele din oraș, nemulțumiți nevoie mare că ceilalți, majoritatea, respectă viteza legală și distanța obligatorie dintre vehicule. Așa că, oricât de vechi șofer ai fi, tresari de spaimă când te trezești depășit „din scurt” și fără de veste și fără semnalizările regulamentare, de un asemenea șofer inconștient, dar sigur de sine. Mitocănia generică devine criminală când, de exemplu, între Târgu Frumos și Iași, tu circuli cu 90-100 km la oră, deja la limita legalității, iar în spatele tău, la doar 5-6 metri în loc de cei minimum 30 de metri legali, posesorul grăbit al unui „bolid” te avertizează, prin semnale impacientate, luminoase sau sonore, să „te dai la o parte” din calea lui (unde?)!! Dacă, Doamne ferește, îți iese în față un porumbel, un iepure, un cățel sau o mâță, ai de ales între a trece peste bietele vietăți (decizie normală pentru un mitocan!) sau, dacă frânezi, a te trezi izbit din spate de ipochimenul grăbit (procese verbale, bani irosiți, stres)! Este exact ceea ce mi s‑a întâmplat în vara trecută (poetul Lucian Vasiliu mi‑e martor, căci ne întorceam împreună de la Putna!). Ca să scap de calvarul săptămânilor de așteptare pentru înlocuirea barei din spate al modestului meu Ford-Puma, a trebuit să preiau costurile reparării pe asigurarea mea Casco, căci „făptașul” imprudent era un amărât de tânăr basarabean cu asigurare în… Franța! La decizia mea a contribuit și povestea lui. Împreună cu soția și doi copii minori, mergea acasă, în Basarabia, prima dată după cincisprezece ani. Era, chipurile, medic, și se ducea să își prezinte familia părinților… Agentul de asigurări din Franța era, la telefon, intratabil, cerea dovezi filmate, martori, proces verbal etc. În plus, frânele slăbite ale rablei lui, veche de peste 25 de ani, împrejurarea că nu avea revizia tehnică la zi, ar fi dat un iz contravențional, poate și penal, pentru „nefericitul” vinovat. (Va urma)

Eugen Munteanu este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri