anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Mitocanul de la volan (I)

GALERIE
Eugen Munteanu
 • Eugen Munteanu
- +

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Limba română dispune de o listă foarte bogată de cuvinte potrivite, care ne stau la îndemână atunci când vrem să denumim o persoană needucată, necivilizată, grosolană și vulgară. Din dicționarele de sinonime citez mai întâi acele cuvinte pe care presupun că le cunosc majoritatea vorbitorilor limbii valahice, singura moștenitoare a romanității orientale: bădăran, grosolan, mahalagiu, mârlan, mârlănoi, mocofan, mojic, nepoliticos, ordinar, țărănoi, țoapă, țopârlan, vulgar, cocalar. Pentru expresivitatea lor, rețin, din aceeași sferă, și câțiva termeni populari sau regionali: mocârțan, modârlan, pădureț, râtan, țopârcă, mocodan, mocofănos, modârlău, modoran, mogâldan, ghiorlan, precum și termenii mai mult sau mai puțin livrești grobian și necioplit. Dar nu un articol pe teme lexicologice intenționez să scriu acum. Această scurtă introducere are rolul de a da glas obidei și temerilor pe care mi le creează specimenul humanoid desemnat în titlu.

Este nevoie să menționez mai întâi truismul că simpla prezență la volanul unui automobil este un act de responsabilitate extremă, o chestiune de viață și de moarte, guvernată de reguli implacabile, pe care cei mai mulți dintre posesorii unui carnet de conducere le respectă cu strictețe și cu responsabilitate. Nu ai cum, când ești la volan, să nu te înfioare gândul că depinzi total de sănătatea mentală și fizică, de stăpânirea de sine și de responsabilitatea „partenerilor de trafic”, la fel cum și ei depind de tine.

Acestea fiind spuse, trecem la subiectul enunțat în titlu. În principiu, șoferul-mitocan este cel care este convins că, oriunde, pe autostrăzi, pe șosele, pe drumuri de țară sau în parcări, el este singurul care are toate drepturile și nici o responsabilitate. Pun de-o parte cazurile patologice și penale, cum ar fi conducerea fără carnet sau șofarea sub influența alcoolului, și am în vedere doar persoanele considerate de legiuitor valide și îndreptățite să participe la trafic.

Mitocănia la volan nu are limite de clasă sau de statut social, dar este mai vizibilă la extreme. Căci mașinile „bengoase”, puternice, de dimensiuni mari, scumpe și cu consum mare de combustibil, le vezi conduse fie de persoane tuciurii, cu fruntea îngustă, cu brațele și mușchii tatuați și cu educație sumară, de două-trei clase sau chiar și fără, fie de un fel de „domni” mai subțiri, bine îmbrăcați cu haine „de firmă”, dar pe care averile câștigate ușor nu au reușit să‑i departajeze, ca mentalitate, de indivizii din prima categorie. Nici unii, nici alții nu își pun întrebarea de ce este nevoie să își poarte prin oraș prețiosul lor hoit biciuind vehicule de mii de cai putere, cu mare zgomot și consum de combustibil. Cu „simplii mitocani”, „mitocanii cu pretenții” mai au în comun încă multe alte trăsături, cum ar fi vulgaritatea, sărăcia de vocabular, impertinența discursului sau intensitatea maximă cu care pun să se reverse din boxele puternice „muzica” lor preferată, prin care poluează întregul ambient: manele cei dintâi, rap sau disco ceilalți. Deși, recunosc, nu m‑ar deranja deloc, nu mi s‑a întîmplat niciodată să fiu „asurzit” prin oraș de muzica lui Mozart sau de vreo arie de operă cântată de Pavarotti.

Din aceeași faună mitocănească se recrutează și grăbiții care fac slalom pe șosele sau pe bulevardele din oraș, nemulțumiți nevoie mare că ceilalți, majoritatea, respectă viteza legală și distanța obligatorie dintre vehicule. Așa că, oricât de vechi șofer ai fi, tresari de spaimă când te trezești depășit „din scurt” și fără de veste și fără semnalizările regulamentare, de un asemenea șofer inconștient, dar sigur de sine. Mitocănia generică devine criminală când, de exemplu, între Târgu Frumos și Iași, tu circuli cu 90-100 km la oră, deja la limita legalității, iar în spatele tău, la doar 5-6 metri în loc de cei minimum 30 de metri legali, posesorul grăbit al unui „bolid” te avertizează, prin semnale impacientate, luminoase sau sonore, să „te dai la o parte” din calea lui (unde?)!! Dacă, Doamne ferește, îți iese în față un porumbel, un iepure, un cățel sau o mâță, ai de ales între a trece peste bietele vietăți (decizie normală pentru un mitocan!) sau, dacă frânezi, a te trezi izbit din spate de ipochimenul grăbit (procese verbale, bani irosiți, stres)! Este exact ceea ce mi s‑a întâmplat în vara trecută (poetul Lucian Vasiliu mi‑e martor, căci ne întorceam împreună de la Putna!). Ca să scap de calvarul săptămânilor de așteptare pentru înlocuirea barei din spate al modestului meu Ford-Puma, a trebuit să preiau costurile reparării pe asigurarea mea Casco, căci „făptașul” imprudent era un amărât de tânăr basarabean cu asigurare în… Franța! La decizia mea a contribuit și povestea lui. Împreună cu soția și doi copii minori, mergea acasă, în Basarabia, prima dată după cincisprezece ani. Era, chipurile, medic, și se ducea să își prezinte familia părinților… Agentul de asigurări din Franța era, la telefon, intratabil, cerea dovezi filmate, martori, proces verbal etc. În plus, frânele slăbite ale rablei lui, veche de peste 25 de ani, împrejurarea că nu avea revizia tehnică la zi, ar fi dat un iz contravențional, poate și penal, pentru „nefericitul” vinovat. (Va urma)

Eugen Munteanu este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.