Mitropolia a început să strângă fonduri pentru reconstrucţia unei biserici ce a ars weekendul trecut
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Mitropolia a început să strângă fonduri pentru reconstrucţia unei biserici ce a ars weekendul trecut

GALERIE
biserica arsa
  • biserica arsa
- +

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei încearcă să ajute o parohie din Botoşani, unde, în noaptea de sâmbătă spre duminică, biserica a ars aproape complet. În miezul nopţii, de la focul din soba aprinsă pentru a încălzi lăcaşul de cult pentru slujba de duminică s-au aprins şi materialele combustibile ţinute ca rezerve, pentru a o alimenta ulterior. 

16 pompieri şi voluntari au intervenit în localitatea Tudor Vladimirescu, comuna Albeşti, conform informaţiilor din presa locală, însă la momentul în care au reuşit stingerea completă a incendiului acesta a distrus aproape integral biserica. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a demarat de ieri procesul pentru a construi o nouă biserică, care să poarte acelaşi hram, al Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. „Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor a demarat deja etapele necesare realizării proiectului de arhitectură. Pe această cale, facem un apel de suflet, solicitând ajutorul tuturor celor care doresc să fie ctitori sau binefăcători ai noului lăcaş de cult ce se va ridica în această localitate. Donaţiile se pot face în contul acestei parohii: RO32CECEBT0136RON0280501, deschis la CEC Bank.

Pentru detalii sau pentru alte tipuri de donaţii poate fi contactat Părintele Paroh Apetri Ioan la mobilul 0746.655.300. Precizăm că, până la ridicarea unei noi biserici, slujbele vor fi ţinute în casa socială (praznicarul) acestei parohii”, au transmis reprezentanţii MMB. O parte dintre bunurile din biserică au fost salvate înainte de a fi mistuite de foc, dar cele aflate în pronaos au fost arse, iar focul a distrus şi o bună parte din acoperiş. Din fotografiile realizate după incendiu se poate observa faptul că biserica arsă nu mai poate fi refăcută şi este nevoie de o construcţie nouă. Din satul respectiv provine şi cunoscutul jurnalist Viorel Ilişoi, care a lansat un apel la solidaritate pe pagina sa de Facebook.

„A ars biserica din satul meu. Acolo am fost botezaţi eu şi fraţii mei (trăim toţi, slavă Domnului), de acolo au plecat spre cimitir toţi, dar toţi ai mei, cei dinaintea generaţiei mele. Bisericuţa nu avea nicio valoare arhitectonică, nici mari valori de artă n-avea, dar era catedrala din inimile noastre, ale tuturor celor care ne-am început de acolo viaţa de oameni şi de creştini. Sper să fie refăcută cât mai repede. Doamne-ajută!”, a scris acesta.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.