anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Mitropolia a terminat documentaţia tehnică pentru renovarea Palatului Mitropolitan

GALERIE
Palatul Mitropolitan
 • Palatul Mitropolitan
- +

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a finalizat proiectarea unei investiţii majore de infrastructură în zona Ansamblului Mitropolitan. Este vorba despre restaurarea şi consolidarea Palatului Mitropolitan, care include inclusiv realiza­rea unui muzeu în hrubele din subsolul acestuia. Zilele acestea, MMB a anunţat finalizarea implementării, alături de "Fundaţia Promovarea şi Valorizarea Identităţii Turismului din România «Provitur Romania»“ a documentaţiei tehnico-economice, cu valoarea de 126.000 de lei, pentru obiectivul menţionat. 

După cum a anunţat deja "Ziarul de Iaşi", la subsolul monumentului istoric Palatul Mitropolitan se propun o serie de lucrări de consolidare: a hrubelor şi scoaterea de sub influenţa ape­lor meteorice, freatice; scoaterea demisolului si a parterului de sub influenţa apelor ascensionale din fundaţii; operaţii de consolidare la fundaţii; eliminarea tasărilor ine­ga­le ale terenului de la nivelul fun­daţiilor; consolidare ziduri, goluri, planşee pentru asigurarea siguranţei în exploatare, a durabilităţii structurale etc.

"Se propun, de asemenea, şi o serie de lucrări de restaurare: restaurarea hrubelor şi atribuirea unor func­ţiuni muzeale pentru acestea; a­si­gurarea unui acces sigur şi fa­cil în demisol în reţeaua de hru­be (muzeu); restaurarea copertinei şi a elementelor metalice la faţa­da sudică; restaurarea spa­ţiilor interioare, restaurarea am­bianţei de epocă şi a componentelor artistice", au precizat repre­zentanţii Mitropoliei.

Aceştia au specificat că este necesară o lucra­re amplă la nivelul Palatului Mi­tro­politan fiindcă la vechiul pro­iect s-au făcut doar lucrări de re­sta­urare a faţadei, dar între timp s-au identificat degradări la nive­lul structurii: fisuri în pereţi, în arcele de piatră din subsoluri, în bolţilor beciului, în unele ziduri exterioa­re, cât şi o degrada la partea de arhitectură, la nivelul finisajelor interioare. Mai multe, zona unde se vrea amenajat mu­zeul este foarte afectată, fiind în pericol de "precolaps", care ar afecta apoi şi funda­ţia clădirii. "Actualmente se mai desfăşoară lucrări la soclul Cate­dra­lei Mi­tro­politane, în exterior, şi la scă­rile de acces către spaţiile superioare (balcoane), în interior. Ur­mează proiectul de res­taurare a picturii din Catedra­lă, şi cu a­ceas­ta cam ar fi finalizate lucră­rile", au conchis repre­zentanţii Mitropoliei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.