Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mitropolia vrea încă o bucată din Fortus. „Vom proceda la expunerea pe piaţă”

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei vrea să achiziţioneze o suprafaţă de teren de 6.000 metri pătraţi.

GALERIE
Fortus
  • Fortus
- +

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) vrea să-şi  crească patrimoniul imobiliar până de Crăciun, cu o suprafaţă de 6.000 metri pătraţi, aflată în prezent în proprietatea Fortus, societate aflată în insolvenţă de 10 ani de zile. Oferta de cumpărare se regăseşte în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI) din 26 septembrie a.c, de către administratorul judiciar al fostei fabrici. 

MMB nu este singura care doreşte teren de la combinat metalurgic, în BPI fiind făcută publică o a doua ofertă de cumpărare, pentru o altă parcelă de teren, de aproape 7 hectare, estimată la aproximativ 3,3 milioane de euro, după preţul zonei. „Având în vedere că pentru parcele de teren în suprafaţă de 67.000 de metri pătraţi, respectiv 6.100 de metri pătraţi, suprafeţe care sunt captive din punct de vedere al valorificării, au fost depuse oferte de cumpărare din partea societăţii Publiconstruct SRL şi Mitropolia Moldovei şi bucovinei – Arhiepiscopia Iaşilor la preţuri conform valorilor din raportul de evaluare depus la dosarul cauzei, pentru maximizarea averii debitoarei vom proceda la expunerea pe piaţă a acestor imobile şi la valorificarea lor”, se precizează în BPI-ul de la Registrul Comerţului.

Menţionăm faptul că Publiconstruct a cumpărat la începutul acestui un an şi sediul administrativ al Fortus, la preţul de 2,9 milioane de euro. Cel care a cumpărat şi care doreşte să mai achiziţioneze încă aproape şapte hectare de teren prin firma suceveană este Dumitru Constantinescu, patronul spitalului privat Elytis din Iaşi.  La rândul ei, Mitropolia  a mai achiziţionat în ianuarie 2017 un teren de 3.000 de metri pătraţi, pe care a dat 120.000 de euro, scopul achiziţiei fiind amenajarea unei căi de acces. Expansiunea Mitropoliei în zona CUG a început în anul 1999, când prin intermediul unei Hotărâri de Guvern a primit cu titlu gratuit o clădire nefinalizată, unde s-a construit o parte a actualului Centru Medical Providenţa, respectiv Centrul de Diagnostic şi Tratament. Tot în acelaşi an, unitatea de cult a achiziţionat de la Combinat de Utilaj Greu fundaţia şi scheletul de beton al unei clădiri ce trebuia să fie creşa unităţii industriale Fortus, aici fiind înfiinţat Centrul de Educaţie şi Formare Medicală Providenţa. 

Astăzi în zonă funcţionează un spital şi o policlinică, dar şi un centru cu săli spaţioase în care sunt găzduite evenimente private, inclusiv petreceri de nuntă şi conferinţe. În prezent, Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei este cea mai puternică fundaţie dintre cele 3.500 existente în judeţul Iaşi, cu venituri totale de aproximativ 70 de milioane de lei. La începutul anului au fost zvonuri care spuneau că Mitropolia intenţiona să cumpere şi sediul administrativ, însă afacerea nu s-a concretizat. Tot în BPI-ul din septembrie, administratorul judiciar transmite faptul că s-a primit o ofertă de cumpărare şi pentru terenul de fotbal, în suprafaţă de 3.370 de metri pătraţi. Preţul oferit de potenţialul cumpărător era de aproximativ 60.000 de euro, însă creditorii au respins oferta, pe motiv că preţul este mult prea mic. Licitaţiile pentru aceste terenuri încă nu au fost stabilite ori făcute publice de către Todor Ignaţie,  cel de-al zecelea administrator judiciar al Fortus. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri