anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Mitropolia vrea încă o bucată din Fortus. „Vom proceda la expunerea pe piaţă”

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei vrea să achiziţioneze o suprafaţă de teren de 6.000 metri pătraţi.

GALERIE
Fortus
 • Fortus
- +

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) vrea să-şi  crească patrimoniul imobiliar până de Crăciun, cu o suprafaţă de 6.000 metri pătraţi, aflată în prezent în proprietatea Fortus, societate aflată în insolvenţă de 10 ani de zile. Oferta de cumpărare se regăseşte în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI) din 26 septembrie a.c, de către administratorul judiciar al fostei fabrici. 

MMB nu este singura care doreşte teren de la combinat metalurgic, în BPI fiind făcută publică o a doua ofertă de cumpărare, pentru o altă parcelă de teren, de aproape 7 hectare, estimată la aproximativ 3,3 milioane de euro, după preţul zonei. „Având în vedere că pentru parcele de teren în suprafaţă de 67.000 de metri pătraţi, respectiv 6.100 de metri pătraţi, suprafeţe care sunt captive din punct de vedere al valorificării, au fost depuse oferte de cumpărare din partea societăţii Publiconstruct SRL şi Mitropolia Moldovei şi bucovinei – Arhiepiscopia Iaşilor la preţuri conform valorilor din raportul de evaluare depus la dosarul cauzei, pentru maximizarea averii debitoarei vom proceda la expunerea pe piaţă a acestor imobile şi la valorificarea lor”, se precizează în BPI-ul de la Registrul Comerţului.

Menţionăm faptul că Publiconstruct a cumpărat la începutul acestui un an şi sediul administrativ al Fortus, la preţul de 2,9 milioane de euro. Cel care a cumpărat şi care doreşte să mai achiziţioneze încă aproape şapte hectare de teren prin firma suceveană este Dumitru Constantinescu, patronul spitalului privat Elytis din Iaşi.  La rândul ei, Mitropolia  a mai achiziţionat în ianuarie 2017 un teren de 3.000 de metri pătraţi, pe care a dat 120.000 de euro, scopul achiziţiei fiind amenajarea unei căi de acces. Expansiunea Mitropoliei în zona CUG a început în anul 1999, când prin intermediul unei Hotărâri de Guvern a primit cu titlu gratuit o clădire nefinalizată, unde s-a construit o parte a actualului Centru Medical Providenţa, respectiv Centrul de Diagnostic şi Tratament. Tot în acelaşi an, unitatea de cult a achiziţionat de la Combinat de Utilaj Greu fundaţia şi scheletul de beton al unei clădiri ce trebuia să fie creşa unităţii industriale Fortus, aici fiind înfiinţat Centrul de Educaţie şi Formare Medicală Providenţa. 

Astăzi în zonă funcţionează un spital şi o policlinică, dar şi un centru cu săli spaţioase în care sunt găzduite evenimente private, inclusiv petreceri de nuntă şi conferinţe. În prezent, Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei este cea mai puternică fundaţie dintre cele 3.500 existente în judeţul Iaşi, cu venituri totale de aproximativ 70 de milioane de lei. La începutul anului au fost zvonuri care spuneau că Mitropolia intenţiona să cumpere şi sediul administrativ, însă afacerea nu s-a concretizat. Tot în BPI-ul din septembrie, administratorul judiciar transmite faptul că s-a primit o ofertă de cumpărare şi pentru terenul de fotbal, în suprafaţă de 3.370 de metri pătraţi. Preţul oferit de potenţialul cumpărător era de aproximativ 60.000 de euro, însă creditorii au respins oferta, pe motiv că preţul este mult prea mic. Licitaţiile pentru aceste terenuri încă nu au fost stabilite ori făcute publice de către Todor Ignaţie,  cel de-al zecelea administrator judiciar al Fortus. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.