Mitropolia vrea să ancheteze preoții care au dat afară de la slujbă credincioșii cu mască. „Nu avem probele”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 22.01.2022

Mitropolia vrea să ancheteze preoții care au dat afară de la slujbă credincioșii cu mască. „Nu avem probele”

GALERIE
constantin sturzu
 • constantin sturzu
- +

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a demarat o anchetă oficială în cazul acuzelor lansate în spaţiul public de Direcţia de Sănătate Publică din Botoşani. Aceştia au precizat că există plângeri că mai mulţi preoţi din judeţ ar da afară din biserici enoriaşii care sunt vaccinaţi sau care aleg să poarte mască de protecţie. Mitropolia s-a lovit însă de o primă problemă în ziua anchetei: deşi au trimis o echipă de control la Botoşani, de la centrul Eparhial Iaşi, care să participe alături de cei de la Protopopiatul Botoşani la unele discuţii, directorul DSP Botoşani nu le-a oferit nicio informaţie concretă în ultimele 24 de ore.

„Doamna Monica Adăscăliţei, director al DSP Botoşani, a lansat în spaţiul public o serie de acuzaţii la adresa unor preoţi din judeţul Botoşani care ar fi scos din biserici enoriaşi vaccinaţi, cărora le-ar fi atras atenţia să nu poarte mască. Evident, dacă s-ar dovedi că este adevărat acest lucru, ar fi de o gravitate extremă. Am încercat să o contactăm pe doamna director pentru a ne preciza care sunt acei preoţi şi care sunt dovezile care îi încriminează. Din păcate, nici până la această oră dumneaei nu a găsit timp pentru a se întâlni la birou cu reprezentaţii noştri. Telefonic, a furnizat, din memorie, câteva nume, dar din verificările noastre nu s-a confirmat, până acum, nici una dintre acuzaţii”, a declarat pr. Constantin Sturzu.

Deşi iniţial nu a putut fi contactată de presă pentru a clarifica din ce localităţi provin preoţii respectivi, ulterior, Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani, a declarat pentru Radio Iaşi că nu vrea să facă publice numele parohiilor şi că acuzaţiile nu au fost adresate împotriva unor preoţi, de aceea este necesară o anchetă suplimentară.

Acuzaţiile sunt susţinute, conform primelor declaraţii ale DSP, de înregistrări audio/video, în care preoţi ar obliga enoriaşii să nu poarte mască şi i-ar da afară din biserică pe cei vaccinaţi.

„Noi aşteptăm, în continuare, ca doamna director Monica Adăscăliţei să precizeze care sunt acei preoţi menţionaţi în sesizările care ar fi fost primite la DSP Botoşani şi, mai ales, care sunt probele video care îi încriminează. Întotdeauna am avut toată deschiderea pentru a colabora pentru clarificarea unor aspecte problematice cu instituţiile statului. Dar se împlinesc 24 de ore de când aceste acuzaţii neprobate circulă în spaţiul public şi e firesc să se ridice tot felul de semne de întrebare în mintea oricărui om onest, iubitor de adevăr”, a mai spus pr. Constantin Sturzu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Toni HRIŢAC

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Duritatea de limbaj, libertatea indecentă în apreciere sunt arme politice, dar nu pot fi folosite împotriva unor persoane care nu fac politică. Chiar şi în retorica electorală o asemenea exprimare este de obicei apanajul unor extremişti. Faptul că primarul Iaşului le foloseşte este un derapaj care trebuie sancţionat.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul extremismului

Alexandru CĂLINESCU

Pericolul extremismului

Am întâlnit în ultima vreme mai multe luări de poziţie care atribuiau „intelectualilor” vina pentru ascensiunea extremei drepte. Care intelectuali?

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

George PLEȘU

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

Orice deschidere a unei noi galerii este un act de curaj care trebuie salutat şi sprijinit. O scenă cât mai efervescentă, care va căuta să scape de conservatorism şi provincialismul care au dominat mult prea multă vreme cultura ieşeană, şi care va dori să fie conectată la trendurile globale, va atrage atenţia şi asupra potenţialului creativ local şi va genera mai multe puncte de diseminare a artei contemporane şi educare a publicului.

Critica „de întâmpinare”?

Nicolae CREŢU

Critica „de întâmpinare”?

Nu se mai vorbeşte prea mult, de deja destul de multă vreme, despre o critică de întâmpinare. Ceea ce nu înseamnă, totuşi, că ea ar fi dispărut cu totul, poate, mult mai curând şi de înţeles într-o măsură, doar că a suferit, în noi „contexte”, nu puţine mutaţii, deformări, probabil şi pervertiri. Faţă de ce era ea cel mai adesea, deşi nu lipseau nici atunci simulacrele de „critică”, doar fardate cu aşa o etichetă indulgentă, sub regimul comunist şi controlul lui (nu numai cenzura) asupra activităţii editoriale.

pulspulspuls

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Mişcare magistrală, de maestru emerit (nu spunem în ce anume) a rectorul de la „Cuza”, dom’ Tudorel, în aceste zile de plin scandal al pagiatului lucrării de doctorat a premierului Ciucă: a scos şi el la bătaie una din diplomele din sertar, şi nu una oarecare. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X