Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vorbit ferm în favoarea respectării măsurilor de protecţie sanitară
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vorbit ferm în favoarea respectării măsurilor de protecţie sanitară

GALERIE
mitropolit teofan
  • mitropolit teofan
- +

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Teofan, a avut în predica sa de la finalul slujbei ţinute pe pietonalul Ştefan cel Mare din Iaşi cea mai echidistantă şi puternică poziţie a unui înalt prelat al Bisericii de la începutul pandemiei în România. Acesta a avut un discurs complex, în care a abandonat atitudinea agresivă din ultimele comunicări publice, când Mitropolia solicita reluarea pelerinajului şi critica autorităţile pentru discriminare religioasă în momentul în care Consiliul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis anularea pelerinajelor. IPS Teofan a vorbit despre importanţa respectării măsurilor sanitare, despre protejarea celor din jur, despre ajutorarea medicilor - o poziţie relevantă, cu atât mai mult cu cât în protestele care au tot avut loc în ultima săptămână în faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei protestatarii scandau inclusiv împotriva impunerii măsurilor de protecţie sanitară.

„Trăim un sentiment al singurătăţii”

IPS Teofan a vorbit despre importanţa moaştelor în credinţa ortodoxă, spunând că, dintotdeauna, credinţa Bisericii a fost aceea că nu se poate concepe ortodoxia în sine fără icoane sau moaşte, având aceeaşi importanţă ca Sfânta Scriptură sau ca slujba de Liturghie. Vorbind despre moaştele Sfintei Parascheva, acesta a precizat că istoricii creştini, dar şi cei laici, au consemnat mai multe mărturii că ele sunt tămăduitoare de boală, că oferă „linişte în frământarea sufletească, răspuns în probleme dificile, direcţie clară în întortocheatul drum al vieţii”. „Pentru unii, astfel de mărturii sunt  «nebunie»  sau «sminteală». Pentru înţelepciunea omenească, pentru logica obişnuită, pentru duhul lumii, sfintele moaşte ca şi toate elementele de credinţă sunt nonsens şi lucruri de neacceptat. Spunea Sfântul Apostol Pavel celor din vremea sa: «Omul firesc nu primeşte cele ale Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt nebunie şi nu poate să le înţeleag㻓, a spus IPS Teofan.

El a punctat şi faptul că ziua de 14 octombrie din acest an nu a fost una exclusiv a bucuriei, fiind umbrită de suferinţa produsă de efectele epidemiei de COVID-19. IPS Teofan a scos în evidenţă că numărul celor care au putut să se închine anul acesta a fost mult mai mic, dar i-a îndemnat pe cei care sunt acasă să nu protesteze, ci să se roage, pentru că „fie că suntem aici, aproape, fizic, de racla Sfintei, fie că suntem departe, rugăciunea ne apropie şi pune balsam pe rănile sufletului”. „Anul acesta suntem mai puţini la sfintele moaşte spre închinare. Suntem mai puţini pentru că nu toţi au avut posibilitatea să vină la Iaşi pentru a-i mulţumi Sfintei, pentru a o ruga să nu contenească să mijlocească ȋn faţa lui Dumnezeu pentru sănătatea, îndreptarea, mângâierea şi mântuirea noastră. Trăim în societatea noastră de câteva luni bune un sentiment sentiment al singurătăţii, al izolării şi asta ne îndeamnă să sporim rugăciunea”, a mai spus mitropolitul.

„În spitale, situaţia pe zi ce trece e mai grea”

El a mai punctat şi faptul că prezenţa epidemiei ne pune în faţa unor întrebări care nu mai pot fi ocolite, dar şi în faţa unor concluzii că, undeva, atât oamenii simpli, cât şi conducătorii, au greşit, şi că trebuie înţeles unde anume şi care este calea comună pentru a se putea remedia. Distanţa fizică pe care suntem astăzi chemaţi să o adoptăm nu reflectă cumva, în plan spiritual, îndepărtarea, înstrăinarea noastră, a unora de ceilalţi - copii de părinţi, soţi de soţii, dascăli de elevi, politicieni de alegători, preoţi de credincioşi, arhierei de preoţi? Între noi s-a instalat de multe ori duplicitatea care ne afectează grav relaţia”, a precizat IPS Teofan.

Mitropolitul a punctat că medicamentele, spitalizarea şi protecţia în diferitele ei forme sunt elemente esenţiale, care fac parte din componenta materială a tratării bolii şi sunt „absolut necesare”. „Rugăciunea noastră se îndreaptă spre Dumnezeu în mod special pentru cei din spitale, bolnavi sau cadre medicale. Acolo, situaţia pe zi ce trece este mai grea. Îi putem ajuta cu rugăciunea, cu măsuri de precauţie pentru a nu ajunge acolo noi sau cei de lângă noi şi a nu îngreuna mai mult situaţia”, a conchis mitropolitul.

Citește și: Ultima gardă, în Vinerea Mare. Mitropolitul Teofan a premiat medicii morți în lupta anti-COVID

Citește și: Cum a încercat un grup de olteni din Dolj să dea peste cap slujba de la Mitropolie. Ce spune primarul

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.