Miza majoră la Ministerul Sănătății: cum mutăm personal medical în afara centrelor universitare. Soluția: fonduri PNRR
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, citat de Agerpress, că a sosit momentul ca România să adreseze problema personalului medical concentrat în centrele universitare din țară. Declarațiile ministrului vin a confirma o situație din teren despre care publicația noastră a scris în repetate rânduri: majoritatea medicilor sunt concentrați în județele cu mari centre universitare, dar chiar și acolo orașele mai mici duc lipsă de specialiști, de la medici angajați ai unităților medicale, până la medici de familie.
Citiți aici integral Ziarul de Sănătate nr. 14
Conform lui Alexandru Rafila, în momentul de față ministerul lucrează la o strategie de resurse umane, cu sprijinul OMS, care să ofere un pachet de sprijin pentru medicii care vor să meargă și în zone unde există o necesitate mai mare, dar care nu se află în zona lor de confort.
„Trebuie să lucrăm împreună pentru a aduce medici în zonele care acum sunt slab deservite. Sursele problemei nu sunt numai legate de sistemul de pregătire a medicilor sau de salarizarea personalului medical, dar și de infrastructură și administrație publică locală. Tocmai de aceea, soluţia trebuie să fie una comună, care să pornească de la digitalizarea şi debirocratizarea sistemului de rezidenţiat, să continue cu menţinerea atractivă a nivelului salarial şi să se termine inclusiv cu construcţia efectivă a unei structuri de suport pentru tinerii medici, în parteneriat cu administraţia locală. Toate acestea pot aduce şi menţine medicii de orice specialitate în zonele mai puţin favorizate şi mai slab deservite în prezent”, a declarat Alexandru Rafila.
Conform unei analize realizate la nivelul ministerului, în momentul de față personalul medical este concentrat în Bucureşti şi în centrele universitare medicale, dar în multe județe numărul de medici raportat la populație este cu mult sub media Uniunii Europene. Soluția găsită de minister este alocarea unor resurse umane prin PNRR, cu sprijinul OMS, dar și al organizațiilor neguvernamentale, cum ar fi Medici pentru România.
„Prin PNRR şi beneficiind de expertiza OMS, dezvoltăm concomitent atât felul în care măsurăm, prin indicatori, calitatea serviciilor medicale, cât şi calitatea resurselor umane din sistem, atât la nivel de management cât şi de execuţie. Medicina de familie, ambulatoriile de specialitate, asistenţa comunitară, spitalele şi sănătatea publică au planuri sectoriale dezvoltate împreună cu OMS, care cuprind inclusiv această componentă de retenţie a personalului în zone deservite sub media europeană”, a declarat explicat Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, citat de Agerpress.
Publicitate și alte recomandări video