Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

CAZUL ROBERT: Am cerut medicilor să lămurească o controversă din Iaşi ce a explodat în mediul online

Moartea bizară, cu Covid, a unui băiat de 26 de ani fără alte boli și test negativ

GALERIE
Covid Robert Iasid
  • Covid Robert Iasid
- +

„Ziarul de Iaşi” publică astăzi amănunte despre cazul ciudat al unui tânăr care s-a stins recent din viaţă, fulgerător, la Spitalul „Sf. Spiridon”. A ajuns aici pentru că tuşea de câteva săptămâni, dar în rest se simţea bine, neştiindu-se cu vreo boală cronică. „Am răcit după ce am transpirat lucrând la un trotuar” a spus Robert apropiaţilor. La UPU însă, în timp ce aştepta testul Covid, a făcut un stop cardio-respirator. Testul PCR a ieşit negativ, iar peste câteva zile tânărul murea la terapie intensivă. Surpriza uriaşă avea să vină de la autopsia IML: proba luată din plămân, mult mai concludentă decât testul PCR, arată că era infectat cu Covid-19. Ce explicaţii au reprezentanţii spitalului despre moartea unui tânăr aparent sănătos, precum Robert? 

„Ziarul de Iaşi” vă prezintă cazul ciudat al unui tânăr de 26 de ani, care s-a stins recent din viaţă fulgerător la Spitalul de Urgenţe „Sf. Spiridon”. Deşi, la internare, acesta prezenta simptome asociate cu infecţia cu COVID-19, cum ar fi o tuse care a persistat mai multe săptămâni, el a fost testat negativ la testul RT-PCR efectuat la internare. Robert Andriescu a venit pe picioarele lui la Unitatea de Primire a Urgenţelor, unde, după ce a aşteptat câteva ore să fie preluat, a făcut un stop cardio-respirator. Medicii l-au internat la Terapie Intensivă, unde în câteva zile s-a stins din viaţă, în ciuda tuturor eforturilor depuse de cadrele medicale. La autopsie s-a descoperit însă ceva uluitor: faptul că plămânii erau afectaţi în urma infecţiei cu noul coronavirus. Ceea ce înseamnă că, în momentul testului RT-PCR de la internare, care a ieşit negativ, infecţia nu se regăsea în tractul respirator, acolo de unde se recoltează probele. Ce explicaţii au însă medicii?

Cum a început totul

Tânărul a ajuns mai întâi la medicul de familie, la îndemnul mamei sale, care insista să meargă să vadă de ce tusea pe care o avea de mai mult timp nu dispărea. „Tuşea de vreo trei săptămâni, nu tare, dar suficient încât să atragă atenţia. «O fi o răceală», spunea tânărul. Cărase nişte pietriş la un trotuar şi transpirase, iar toamna, vremea e înşelătoare. S-a dus pe picioare la medicul de familie, care l-a evaluat sumar şi a hotărât că e cazul să ceară părerea unui specialist. Dar, pentru că în vremurile astea la spital nu ajungi decât cu ambulanţa, a ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor cu ambulanţa chemată de medic la cabinet. Pe la orele 9 dimineaţa chiar glumea în mesaje, spunând că s-a plimbat cu Salvarea. Pe la 4 după-amiaza se plângea că îi e foame”, se precizează într-o postare publică pe o reţea de socializare. În postare se menţionează că Robert a stat până seara în UPU, iar a doua zi, chiar de dimineaţă, mama acestuia a luat legătura cu cei de la spital, care i-au transmis că este intubat. „Mama, care şi-a trimis copilul la medicul de familie cu o săptamână în urmă, a primit din partea sistemului medical un sicriu închis, adus direct la groapă”, se completează în postare.

Ce spune spitalul

Reprezentanţii Spitalului „Sfântul Spiridon” spun că tănărul a ajuns la spital cu simptomatologie respiratorie, fiind suspect de COVID-19, însă în aşteptarea rezultatelor a suferit un stop cardio-respirator. A fost resuscitat, ulterior internat la Chirurgie Toracică pe ATI, în stare gravă. De asemenea, oficialii unităţii medicale ne-au transmis că nu există nicio sesizare sau reclamaţie înaintată spitalului din partea familiei, iar dacă va exista, se va face o anchetă internă, care va dura una-două săptămâni, şi care va lămuri anumite aspecte. „Nu există vreo plângere. Dacă va exista, se va face o analiză internă cu toţi medicii care au tratat pacientul, chirurgi, medici ATI etc. Toţi pacienţii cu simptome respiratorii sunt consideraţi suspecţi până la venirea testului PCR”, ne-a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD şi purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon”.

Ce spune autopsia

Autopsia s-a făcut la Institutul de Medicină Legală (IML) Iaşi pe 18 noiembrie, şi acolo au fost recoltate fragmente din plămân, pentru a determina dacă a fost sau nu vorba de COVID-19, probele de aici fiind mult mai concludente decât testul PCR. A doua zi, pe 19 noiembrie, rezultatele primite de la Laboratorul de Analize Medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase au arătat că testul Covid 19 este pozitiv, rezultat care a fost comunicat familiei tânărului. „Noi avem mai multă încredere în rezultatul din fragmentele de plămân decât în cele luate din nas, pentru că sunt mult mai concludente decât cele din mucoasa nazală”, a explicat dr. Călin Scripcaru, medic legist la IML Iaşi. Cazul rămâne, aşadar, unul cel puţin bizar, fie şi numai pentru vârsta victimei, dar mai ales prin faptul că tânărul nu suferea de boli grave, dar şi pentru modul în care s-a manifestat virusul în cazul său.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri