Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Moartea învăluită în mister a unui tânăr sedat în spital. Tatăl, tratat cu indiferență de autorități

GALERIE
socola iasi
  • socola iasi
- +

Drama familiei a fost amplificată de faptul că nu poate afla informaţii despre ce s-a întâmplat la Institutul "Socola", unde, în câteva ore de la internare, tânărul a intrat în comă profundă. A fost transportat imediat la Spitalul "Sf. Spiridon", dar după câteva zile a decedat la Terapie Intensivă. Bărbatul venise pe picioarele lui la Urgenţe, la Spitalul de Neurochirurgie. Tatăl său a cerut informaţii despre tratament la Institutul "Socola", dar a fost refuzat pe motiv că nu a fost desemnat reprezentant legal de către pacientul decedat

 

O familie din judeţul Iaşi trăieşte de patru luni o adevărată dramă, după ce băiatul familiei, de 32 de ani, a intrat în comă şi a decedat la spital. Transportat la Urgenţe la Spitalul de Neurochirurgie pentru că se simţea rău, medicii au cerut analize de la Spitalul "Sf. Spiridon", dar şi un control psihiatric de la Institutul Socola. La numai câteva ore de la internarea pentru controlul psihiatric, bărbatul a intrat în comă şi a fost transferat la "Sfântul Spiridon", unde a decedat la Terapie Intensivă. Deşi a fost stabilit un diagnostic, părinţilor nu li s-a explicat de ce a murit fiul lor, preţ de mai bine de trei luni. După ce a fost ignorat de autorităţi şi instituţii, tatăl bărbatului vrea să se adreseze instanţei pentru a afla ce s-a întâmplat.

Drama familiei Pascal din comuna Miroslava a început în aprilie 2021, pe data de 19, atunci când Mihai Daniel Pascal, fiul cunoscutului lider de sindicat din municipiul Iaşi, Ion Pascal, a ajuns la spital. Bărbatul în vârstă de 32 de ani a acuzat o stare de rău, iar în jurul orei 17, tatăl său l-a transportat cu maşina la Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Oblu" din Iaşi. Ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe, fiul familiei a fost ţinut sub supraveghere câteva ore, dar nu a fost internat. Medicii au recomandat însă efectuarea unor analize medicale la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie, de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Spiridon", şi un control psihiatric la Institutul de Psihiatrie "Socola". Ziua următoare, tatăl şi fiul au ajuns la cabinetul doctorului Ovidiu Alexinschi, din cadrul Institutului "Socola", pentru programarea unei internări de o zi pentru investigaţii medicale. Programarea a fost făcută pentru următoarea zi, de dimineaţă. Pe 21 aprilie, tatăl şi fiul au ajuns la Pavilionul II Bărbaţi, din cadrul Institutului "Socola", unde bărbatul de 32 de ani a fost văzut de un doctor rezident şi internat conform programării.

Cu toate că bărbatul venise cu haine de acasă şi cu toate cele necesare, acesta nu a fost lăsat să intre cu niciun bun asupra sa, fiind interzis să fie internat cu hainele cu care era îmbrăcat, ceasul şi telefonul. El a primit însă o pereche de schimburi cu care să se îmbrace pe întregul parcurs al controlului psihiatric. Rămas fără telefon asupra sa, bărbatul nu a mai putut ţine legătura cu familia pentru aproape 24 de ore. În jurul orei 7, pe 22 aprilie, tatălui i s-a adus la cunoştinţă că în noaptea anterioară bărbatului i s-a făcut rău şi că a fost trimis cu salvarea la Spitalul "Sfântul Spiridon", dar şi că în ambulanţă a făcut infarct miocardic. În realitate, bărbatul de 32 de ani a fost externat de la Institutul "Socola" în jurul orei 16, conform unui răspuns semnat de Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi. Mai exact, la ora 15:52 a fost înregistrată o solicitare de transfer a pacientului la Spitalul "Sfântul Spiridon", diagnosticat cu hipotensiune, tahicardie sinusală, delirium tremens, EPP standard. Solicitarea a fost încadrată pe cod roşu de urgenţă, iar la ora 15:54 a fost cuplată echipajului 102, compus din medic, asistent medical şi ambulanţier. Zece minute mai târziu, la ora 16:04, echipajul medical a ajuns la Institutul "Socola" pentru preluarea pacientului. Medicii de pe ambulanţă l-au găsit pe acesta în decubit dorsal, în salon, cu perfuzie cu ser fiziologic, febril cu 40 de grade Celsius, comatos (comă de gradul patru). Ulterior examinării de către medicul de pe ambulanţă, pacientul a primit un tratament cu antitermic şi i-a fost administrat oxigen pe mască facială, după care a fost transportat la ambulanţă pentru a fi dus la spital. Ajuns la Spitalul "Sfântul Spiridon", pacientul a fost internat la Terapie Intensivă. Cu toate că a fost intubat şi ţinut sub supraveghere, bărbatul de 32 de ani a decedat pe data de 2 mai.

Autorităţile nu par interesate de rezultatul autopsiei

Două zile mai târziu, pe 4 mai, Poliţia Miroslava a solicitat tatălui pacientului acordul cu privire la transferul trupului neînsufleţit de la morga Spitalului "Sfântul Spiridon" la Institutul de Medicină Legală Iaşi, pentru determinarea cauzei decesului prin autopsie. Tatăl şi-a dat acordul, iar medicul legist a semnat, pe 5 mai, certificatul medical constatator al decesului. La cauzele decesului, în certificatul medical, sunt specificate insuficienţa multiplă de organe, dar şi hepatita toxică. În acelaşi timp, determinarea cauzelor decesului a fost făcută pe baza datelor de laborator, însă care nu "ar mai fi interesat pe nimeni".

"De rezultatele de laborator nu a mai fost interesat absolut nimeni. Agentul de la Poliţia Miroslava a intrat în concediu de odihnă şi nu a mai răspuns la telefon, iar medicii legişti m-au informat că laboratorul este foarte aglomerat. Am fost în audienţă la IML Iaşi, iar doamna director a adus raportul de laborator. Am fost mai apoi la Poliţia Miroslava şi am solicitat o copie a acestui raport, dar am fost refuzat, fiindu-mi recomandat să solicit acest lucru la IML Iaşi. Pe 10 august am primit un răspuns de la IML, dar am fost trimis din nou la Poliţia Miroslava pentru copia după raportul de laborator. Am fost mai apoi trimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. Pe 23 august am solicitat acest raport Poliţiei Municipiului Iaşi", ne-a mărturisit tatăl pacientului decedat.

Tatăl nu poate obţine informaţii de la "Socola": un răspuns uluitor

Firul narativ al întregului scenariu întins pe mai multe luni de zile, de la starea de rău a pacientului, la deces, şi până la momentul scrierii acestui articol, s-a întrerupt la cauza care a provocat intrarea în comă a bărbatului de 32 de ani, la Institutul "Socola". Deşi tatălui nu i s-a comunicat acest aspect, pacientului i-a fost administrat Diazepam înainte de a fi externat de la "Socola", pe motiv că ar fi fost agitat şi ar fi necesitat sedare, deşi el a fost internat "pe picioarele lui", după cum arată tatăl. Într-un răspuns al SAJ Iaşi, în urma unei solicitări făcute de tatăl băiatului, se arată că: "Medicul de la Spitalul Socola Iaşi care a predat pacientul a declarat că în cursul zilei pacientul a fost agitat şi a necesitat sedare aşa încât i s-a administrat o fiolă de Diazepam anterior sosirii ambulanţei".

Nenumărate petiţii şi cereri au fost făcute de tatăl pacientului către Institutul "Socola" pentru a afla cu exactitate ce s-a întâmplat cu fiul său pe durata celor câteva ore de internare din ziua de 21 aprilie. Petiţiile din 22 iunie şi 28 iulie nu au întors niciun răspuns familiei, însă cea făcută pe 2 august a primit un răspuns uluitor zece zile mai târziu. "Pentru a avea acces la dosarul medical al pacientului şi la orice alte informaţii legate de acesta, inclusiv imagini video, ar fi trebuit să aveţi calitatea de reprezentant personal al pacientului, calitate care se poate dovedi prin consimţământul informat al pacientului, formular care este anexă la foaia de observaţie. Din foaia de observaţie a pacientului nu rezultă că aveţi calitatea de reprezentant personal. Mai pot avea acces la date despre pacient reprezentanţii legali dacă sunt îndeplinite condiţiile art. 1, alin. f, din Legea 46/2003".

"Eu sunt tatăl lui, cum să nu fiu eu reprezentantul legal? Dacă primeam un astfel de formular credeţi că nu îl completam? Aş fi făcut orice ca să îl ştiu bine pe fiul meu. Acum nu vreau decât să aflu de ce a intrat în comă profundă, care a dus la insuficienţă multiplă de organe interne şi mai apoi la deces într-un interval de şapte ore de la internare. Din fişa de consultaţie rezultă că fiul meu ar fi fost consumator cronic de etanol. Scrie că pacientul declara consum zilnic de etanol de aproximativ 1,5-2 litri la masă. Cine consumă atât de mult alcool? Vreau numai să aflu ce i s-a întâmplat la Socola. Nimic nu mi-l mai aduce înapoi, dar vreau să ştiu ce i s-a întâmplat. Era conştient şi câteva ore mai târziu a intrat în comă. O să merg până în pânzele albe, şi în faţa judecătorului, dacă este caz penal. Vreau să vă spun că nu doresc la nimeni să i se întâmple o asemenea tragedie", a adăugat tatăl băiatului de 32 de ani.

În cursul zilei de ieri, jurnaliştii „Ziarului de Iaşi” au luat legătura cu reprezentanţi ai Institutului de Psihiatrie "Socola" din Iaşi, fiindu-le comunicat faptul că legat de pacientul respectiv se află în desfăşurare o investigaţie la nivelul instituţiei, dar şi că rezultatul acestei investigaţii va fi comunicat în termeni legali. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri