Moartea suspectă a studentului de 22 de ani la „Sf. Spiridon: ce spune familia lui. Protest în stradă după un deces la spital?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

Moartea suspectă a studentului de 22 de ani la „Sf. Spiridon: ce spune familia lui. Protest în stradă după un deces la spital?

GALERIE
Amariei Iulian student decedat2
  • Amariei Iulian student decedat2
- +

„Eu, prietenul lui Iulian, alături de fratele lui, vrem să ieşim şi în stradă. Nu ni se pare normal să intri pentru prima dată în viaţa ta în spital şi să nu mai ieşi viu“, spune unul dintre prieteni. Familia va face şi plângere la „Spitalul „Sf. Spiridon“, dar şi la DSP, după înmormântarea care are loc azi. Apropiaţii tânărului decedat susţin că pacientul a făcut o infecţie cu Clostridium difficile după o colonoscopie. Medicii ieşeni spun însă că, după o intervenţie la colon, tânărul a făcut o complicaţie extrem de rară. Practic, organe interne vitale i s-ar fi necrozat în câteva ore.

 

Moartea suspectă a studentului de 22 de ani Iulian V. Amariei nu rămâne fără o reclamaţie la adresa Spitalului „Sfântul Spiridon“. Familia îndoliată din Botoşani, care astăzi îl conduce pe ultimul drum pe Iulian, intenţionează să reclame modul în care pacientul a fost îngrijit la cel mai mare spital din Moldova. Potrivit unui prieten al studentului, după înmormântare, familia va formula o plângere pe care o va depune la conducerea spitalului, respectiv la Direcţia de Sănătate Publică. Iulian a fost internat în urmă cu mai bine de două săptămâni în secţia clinică de gastroenterologie de la Spitalul „Sf. Spiridon“ cu o hemoragie digestivă inferioară. După investigarea completă, s-a constatat că sângerarea se produce la nivelul tubului digestiv, dar nu s-a identificat sursa pierderii de sânge. Atunci, familia şi echipa medicală din secţie au apelat la cunoscutul chirurg Ştefan Georgescu, directorul medical al spitalului, care miercuri, 22 februarie, l-a operat prima dată.  În noaptea de sâmbătă spre duminică, starea pacientul s-a degradat, a fost dus în ATI şi tratat. „Duminică, în cursul dimineţii, starea era bună, mulţumitoare, pacientul era echilibrat. În cursul după-amiezii au revenit complicaţiile, mai ales hipotensiune, şi pe la ora 18 a trebuit să reintervenim să vedem ce se întâmplă acolo. Când am deschis pacientul a doua oară, am identificat aceste fenomene ale enteritei necrozante, care erau deasupra oricărei resurse chirurgicale“, a declarat profesorul Georgescu. În câteva ore, Iulian avea să moară.

Trei ore de aşteptare inutilă în UPU

„Acum, părinţii şi fraţii sunt distruşi, şi se ocupă de înmormântare. După înmormântare, cel mai probabil săptămâna cealaltă, vor formula o plângere în care vor reclama mai multe aspecte din îngrijirea pacientului, pornind de la faptul că spitalul nu asigură condiţii de curăţenie şi igienă, care să împiedice infecţiile nosocomiale. Eu, prietenul lui Iulian, alături de fratele lui, Ovidiu, vrem să ieşim şi în stradă, pentru că nu ni se pare normal să intri pentru prima dată în viaţa ta în spital şi să nu mai ieşi de acolo viu“, a arătat Andrei B., unul dintre prietenii studentului care şi-a pierdut viaţa. Printre aspectele pe care familia ar urma să le reclame la conducerea spitalului se regăseşte, în primul rând, neasigurarea unui mediu steril, care să ferească pacienţii de infecţii intraspitaliceşti. Apropiaţii tânărului susţin că pacientul a făcut o infecţie cu Clostridium difficile după o colonoscopie şi că, cel mai probabil, evoluţia ulterioară a fost influenţată semnificativ de aceasta. În plus, familia şi prietenii studentului ar mai fi indignaţi şi de faptul că, în primele două săptămâni, echipa medicală nu ar fi reuşit să identifice clar sursa hemoragiei interne. Un alt punct din reclamaţia familiei Amariei ar urma să fie inclusiv faptul că tânărul s-a prezentat în UPU vineri, 3 februarie, cu dureri, dar că nu l-a văzut nimeni timp de trei ore, motiv pentru care Iulian a plecat din spital. De asemenea, apropiaţii ar urma să reclame şi că medicul curant, profesorul Ştefan Georgescu, nu ar fi venit mai devreme la spital, duminică, 26 februarie, în ciuda insistenţelor echipei de specialişti care l-ar fi anunţat că starea bolnavului se degradase semnificativ.

Ce spun reprezentanţii spitalului

Potrivit reprezentanţilor spitalului, după ce se va înregistra o plângere în cazul Amariei, atunci se va deschide şi o anchetă internă. „Când vom avea înregistrată o plângere oficială, se va face o anchetă şi se va analiza fiecare aspect sesizat. Punctual, pot sublinia doar că la prima prezentare în UPU, vineri, 3 februarie, pacientul a fost strigat de medicul specialist după două ore şi 30 de minute de la prezentare, dar nu a răspuns nimeni. A fost o zi plină, în care nimeni nu a stat degeaba. De asemenea, pot preciza că în legislaţia din România nu este prevăzut nicăieri că medicul curant al bolnavului trebuie să vină din timpul liber la spital, chiar dacă starea bolnavului se înrăutăţeşte. Pentru astfel de situaţii sunt medicii de gardă, în cazul de faţă medicii de gardă de pe ATI şi chirurgie II. Profesorul Georgescu nu asigură gărzi medicale, deci nu era obligat să fie în spital“, a declarat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“. Marţi, 28 februarie, medicul care l-a operat pe Iulian, profesorul Ştefan Georgescu, a subliniat că pacientul şi-ar fi pierdut viaţa în urma unei complicaţii rare, enterită necrozantă postoperatorie, formă gravă, care i-a atins majoritatea organelor interne. „Este o complicaţie extraordinar de rară, cu o extindere nemaiîntâlnită, pentru că semne sunt nu numai la nivelul intestinului subţire sau a colonului, ci şi pe stomac, esofag, la nivel cardiac şi pulmonar. Eu nu aveam cum să-mi închipui o aşa evoluţie de-a dreptul dramatică“, a subliniat profesorul Ştefan Georgescu, medicul care l-a operat pe pacient. Iulian V. Amariei este înmormântat astăzi, 2 martie, începând cu ora 11, la Botoşani, corpul său fiind depus la Biserica Izvorul Tămăduirii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

Urare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.