anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 18.05.2022

COMUNICAT DE PRESA

Moartea unei persoane la Bacău a dus la salvarea vieții a mai multor bolnavi la Iași

GALERIE
transplant
 • transplant
- +

O nouă prelevare de organe a avut loc în plină pandemie. O familie a trecut peste tragedia ei și a dăruit viață fiind de acord cu prelevarea de organe.

 Activitatea de transplant continuă şi în această perioadă, în care întreg sistemul medical este pus la grea încercare. O nouă prelevare de organe a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, prima din acest an în unitatea sanitară respectivă.
 „Prin bunăvoinţa familiei unui pacient diagnosticat în moarte cerebrală, în zorii zilei de duminică, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău s-a încheiat prima prelevare de organe şi ţesuturi din acest an. Trebuie remarcat efortul deosebit depus de echipa spitalului din Bacău, Dr. Bianca Pucărin – coordonator de transplant, Dr. Georgel Dahnovici - kdp, care au fost alături de familia îndurerată şi au pregătit acţiunea de prelevare. În aceste zile complicate, în care secţiile de ATI sunt solicitate la maxim din cauza pandemiei, realizarea cu succes a unei intervenţii de prelevare organe şi ţesuturi presupune o dublare a efortului, o concentrare de resurse umane semnificativă, ce nu poate fi realizată decât de oameni dedicaţi profesiei lor. 
Astfel, la Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi sub coordonarea Prof. Dr. Adrian Covic, s-au realizat două intervenţii de transplant renal pentru doi pacienţi: o femeie  de 41 de ani  şi un bărbat de 46 de ani, aflaţi în suferinţă pe listele de aşteptare. 

Intervenţiile de transplant cornee se vor realiza în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon Iaşi, sub coordonarea Prof. Dr. Dorin Chisăliţă. Echipa de prelevare a SpitalulColentina realizat intevenţia de prelevare a ţesuturilor osoase, care vor aduce speranţa la o viaţă mult mai bună pentru muţi pacienţi care aşteaptă un transplant osos. 

La Bacău a fost prezentă şi o echipă a Eurotransplant care, alături de chirurgii Spitalului Sf. Spiridon Iaşi, a realizat prelevarea plămânilor pentru centrul AKH Viena. Familia şi-a dat acordul pentru toate organele, dar, din motive medicale, ficatul nu a fost eligibil pentru transplant, iar pentru cord, nici în ţară şi nici în cadrul Eurotransplant, nu a fost găsit un receptor compatibil.

Mulţumim familiei pentru generozitatea de care a dat dovadă, ajutând prin gestul ei atât de mulţi alţi oameni”, a declarat Dr. Raluca Neagu Movilă, coordonator regional Iaşi.

Agenția Națională de Transplant mulțumește românilor care au înţeles că transplantul salvează vieţi! Respect şi recunoştinţă tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de complexă şi sensibilă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X