Moartea unei persoane la Bacău a dus la salvarea vieții a mai multor bolnavi la Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

COMUNICAT DE PRESA

Moartea unei persoane la Bacău a dus la salvarea vieții a mai multor bolnavi la Iași

GALERIE
transplant
  • transplant
- +

O nouă prelevare de organe a avut loc în plină pandemie. O familie a trecut peste tragedia ei și a dăruit viață fiind de acord cu prelevarea de organe.

 Activitatea de transplant continuă şi în această perioadă, în care întreg sistemul medical este pus la grea încercare. O nouă prelevare de organe a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, prima din acest an în unitatea sanitară respectivă.
 „Prin bunăvoinţa familiei unui pacient diagnosticat în moarte cerebrală, în zorii zilei de duminică, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău s-a încheiat prima prelevare de organe şi ţesuturi din acest an. Trebuie remarcat efortul deosebit depus de echipa spitalului din Bacău, Dr. Bianca Pucărin – coordonator de transplant, Dr. Georgel Dahnovici - kdp, care au fost alături de familia îndurerată şi au pregătit acţiunea de prelevare. În aceste zile complicate, în care secţiile de ATI sunt solicitate la maxim din cauza pandemiei, realizarea cu succes a unei intervenţii de prelevare organe şi ţesuturi presupune o dublare a efortului, o concentrare de resurse umane semnificativă, ce nu poate fi realizată decât de oameni dedicaţi profesiei lor. 
Astfel, la Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi sub coordonarea Prof. Dr. Adrian Covic, s-au realizat două intervenţii de transplant renal pentru doi pacienţi: o femeie  de 41 de ani  şi un bărbat de 46 de ani, aflaţi în suferinţă pe listele de aşteptare. 

Intervenţiile de transplant cornee se vor realiza în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon Iaşi, sub coordonarea Prof. Dr. Dorin Chisăliţă. Echipa de prelevare a SpitalulColentina realizat intevenţia de prelevare a ţesuturilor osoase, care vor aduce speranţa la o viaţă mult mai bună pentru muţi pacienţi care aşteaptă un transplant osos. 

La Bacău a fost prezentă şi o echipă a Eurotransplant care, alături de chirurgii Spitalului Sf. Spiridon Iaşi, a realizat prelevarea plămânilor pentru centrul AKH Viena. Familia şi-a dat acordul pentru toate organele, dar, din motive medicale, ficatul nu a fost eligibil pentru transplant, iar pentru cord, nici în ţară şi nici în cadrul Eurotransplant, nu a fost găsit un receptor compatibil.

Mulţumim familiei pentru generozitatea de care a dat dovadă, ajutând prin gestul ei atât de mulţi alţi oameni”, a declarat Dr. Raluca Neagu Movilă, coordonator regional Iaşi.

Agenția Națională de Transplant mulțumește românilor care au înţeles că transplantul salvează vieţi! Respect şi recunoştinţă tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de complexă şi sensibilă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

A avea sau a nu avea amendamente

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.