Moartea unei persoane la Bacău a dus la salvarea vieții a mai multor bolnavi la Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 22.01.2021

COMUNICAT DE PRESA

Moartea unei persoane la Bacău a dus la salvarea vieții a mai multor bolnavi la Iași

GALERIE
transplant
  • transplant
- +

O nouă prelevare de organe a avut loc în plină pandemie. O familie a trecut peste tragedia ei și a dăruit viață fiind de acord cu prelevarea de organe.

 Activitatea de transplant continuă şi în această perioadă, în care întreg sistemul medical este pus la grea încercare. O nouă prelevare de organe a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, prima din acest an în unitatea sanitară respectivă.
 „Prin bunăvoinţa familiei unui pacient diagnosticat în moarte cerebrală, în zorii zilei de duminică, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău s-a încheiat prima prelevare de organe şi ţesuturi din acest an. Trebuie remarcat efortul deosebit depus de echipa spitalului din Bacău, Dr. Bianca Pucărin – coordonator de transplant, Dr. Georgel Dahnovici - kdp, care au fost alături de familia îndurerată şi au pregătit acţiunea de prelevare. În aceste zile complicate, în care secţiile de ATI sunt solicitate la maxim din cauza pandemiei, realizarea cu succes a unei intervenţii de prelevare organe şi ţesuturi presupune o dublare a efortului, o concentrare de resurse umane semnificativă, ce nu poate fi realizată decât de oameni dedicaţi profesiei lor. 
Astfel, la Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi sub coordonarea Prof. Dr. Adrian Covic, s-au realizat două intervenţii de transplant renal pentru doi pacienţi: o femeie  de 41 de ani  şi un bărbat de 46 de ani, aflaţi în suferinţă pe listele de aşteptare. 

Intervenţiile de transplant cornee se vor realiza în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon Iaşi, sub coordonarea Prof. Dr. Dorin Chisăliţă. Echipa de prelevare a SpitalulColentina realizat intevenţia de prelevare a ţesuturilor osoase, care vor aduce speranţa la o viaţă mult mai bună pentru muţi pacienţi care aşteaptă un transplant osos. 

La Bacău a fost prezentă şi o echipă a Eurotransplant care, alături de chirurgii Spitalului Sf. Spiridon Iaşi, a realizat prelevarea plămânilor pentru centrul AKH Viena. Familia şi-a dat acordul pentru toate organele, dar, din motive medicale, ficatul nu a fost eligibil pentru transplant, iar pentru cord, nici în ţară şi nici în cadrul Eurotransplant, nu a fost găsit un receptor compatibil.

Mulţumim familiei pentru generozitatea de care a dat dovadă, ajutând prin gestul ei atât de mulţi alţi oameni”, a declarat Dr. Raluca Neagu Movilă, coordonator regional Iaşi.

Agenția Națională de Transplant mulțumește românilor care au înţeles că transplantul salvează vieţi! Respect şi recunoştinţă tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de complexă şi sensibilă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Maia Sandu la Bruxelles, Igor Dodon - la copcă

Radu POPESCU

Maia Sandu la Bruxelles, Igor Dodon - la copcă

Preşedintele Maia Sandu şi-a început mandatul fără un guvern funcţional, cu un parlament majoritar ostil şi cu hoarde de hoarde de tonomate de presă asmuţite asupra sa. Însă Maia Sandu şi Republica Moldova au în acest moment cel mai puternic aliat, sprijinul extern al partenerilor de dezvoltare, iar acest lucru dă speranţa că toate lucrurile se pot rezolva, pas cu pas.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

Caruselul filmelor „de Crăciun”

Nicolae CREŢU

Caruselul filmelor „de Crăciun”

Îmi dau seama că „de Crăciun”, volens-nolens, sună comercial Şi de-ar fi numai gândul că, an după an, vine o perioadă dominată de febra pregătirilor pentru Sărbătorile de iarnă şi că, în acel climat, le vine rândul să placă şi „poveştilor” de Crăciun de pe ecranul mare sau mic, şi tot ar conta, nu? 

Tutoriat

Codrin Liviu CUȚITARU

Tutoriat

Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam să te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.”

pulspulspuls

Probleme mari în micul paradis liberal ieşean

Probleme mari în micul paradis liberal ieşean

Dacă despre Peni Hill se ştie de mult prin târg că e un veritabil tiriplici politic, care nu se pricepe decât la comisionat şmenuri, pe care oricum nu le aranjează el de frică, ci i le antama şi apoi i le servea servantul amic de şpriţuri Habarnagiu, şi că la combinaţii politice pică mereu de papă-lapte, iote-te, stimabililor, auzim că prin zona liberalilor ieşeni mai hârşâiţi începe zice-se că uşor-uşor să se instaleze cam acelaşi sentiment, că dom’ Costel al lor ar fi din acelaşi aluat de pizza ca şi Peni: moale, prea gros, cu goluri, başca nesărat. 

Caricatura zilei

8x8

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.