Topul liceelor ieșene după mediile la bacalaureat. Sunt surprize!
Reamintim ca, anul acesta, colegiile iesene cu cele mai multe medii de 10 sunt, în ordine desc (...)
citeste totmiercuri, 29.06.2022
Astigmatismul este o afectiune frecvent intalnita, de regula prezenta la nastere, care poate aparea in combinatie cu miopia sau hipermetropia.
Afectiunea consta intr-o imperfectiune a curburii globului ocular, care conduce la vedere incetosata la distanta si de aproape.
Astigmatismul apare atunci cand, fie suprafata ochiului (corneea), fie cristalinul (lentila din interiorul ochiului) prezinta curburi care fac ca lumina sa se refracte cu puteri diferite. De obicei, in loc sa fie rotunda, curbura este ovoidala.
Cu alte cuvinte, astigmatismul este un viciu de refractie alaturi de hipermetropie si miopie, care se exprima printr-o tulburare a vederii atat la copii, cat si la adulti, in vederea la distanta, dar si in cea de aproape.
Care sunt cele mai intalnite forme de astigmatism
Cele mai des intalnite tipuri de astigmatism sunt:
• astigmatism regulat sau congenital, care poate fi corectat prin purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact;
• astigmatism neregulat sau dobandit, care are la baza o leziune sau o cicatrice pe cornee, caz ce va implica operatia.
Simptomele astigmatismului
Principalelele simptome ale astigmatismului sunt:
• vedere incetosata sau deformata;
• disconfort ocular;
• mijirea ochilor;
• cefalee;
• vedere nocturna dificila;
• pacientul confunda literele si cifrele care seamana intre ele: B cu S, E cu F, N cu H sau 3 cu 8;
• pacientul poate avea pozitii anormale ale capului, iar copiii se pot apropia de televizor sau de o carte din dorinta de a vedea mai clar.
Metode de corectare a astigmatismului
Corectia astigmatismului se realizeaza cu lentile cilindrice sau sferocilindrice. Teoretic, astigmatismul va stagna de la o anumita varsta, astfel ca numai in cazul copiilor curbura se poate deforma. Daca insa pacientul este adult, tratamentul consta in chirurgie refractiva.
Concret, tratamentul astigmatismului implica purtarea ochelarilor, lentile de contact sau interventia chirurgicala.
Daca defectul este mic, astigmatismul poate fi lasat necorectat chirurgical, adica se vor purta numai ochelari. De cele mai multe ori insa, astigmatismul este asociat si cu alte probleme de vedere, precum miopia sau hipermetropia.
Pentru corectarea astigmatismului in cazurile severe, mai ales la persoanele cu varsta de peste 40 de ani, se recurge la interventia chirurgicala, numita keratotomie astigmatica, sau la interventia cu laser.
Interventiile chirurgicale cu laser au ca scop remodelarea corneei, astfel incat aceasta sa poata focaliza lumina mult mai bine. Se considera ca tratamentul chirurgical este singurul tip de tratament care corecteaza cauza de aparitie a acestui defect.
Diagnosticul corect al astigmatismului
Astigmatismul se refera la forma sau curbura ochiului tau. In mod ideal, ochiul tau. ar trebui sa fie sferic, dar daca ai astigmatism, ochiul tau are o forma mai ovala. Aceasta forma torica impiedica lumina sa focalizeze corect pe retina, provocand o perrceptie incetosata a vederii si ingreunand vizualizarea obiectelor de aproape si la departare.
Desi toate acestea pot parea coplesitoare, nu lasaa aceasta afectiune sa te sperie: astigmatismul nu este un „stigmat”. De fapt, este doar o afectiune comuna. Ochii astigmatici cu un cilindru de cel putin -0,75 DC se gasesc la aproximativ 41% din populatie.
Astigmatismul dupa 40 de ani
Incepand cu varsta de 40 de ani, o persoana poate incepe sa devina presbiopa. Presbiopia este o afectiune in care ochiul nu se mai poate focaliza corect imaginea obiectelor situate la apropiere. Unele activitati precum cusutul, cititul devin dificil de realizat din acest moment.
Presbiopia este considerata drept o parte naturala a procesului de imbatranire a ochiului in care cristalinul din interiorul ochiului devine mai putin flexibil, determinandu-te sa pierzi capacitatea de focaliza corespunzator imaginea obiectelor situate la aproapiere.
Dacă intampini probleme cu tiparirea ziarelor mici sau cu citirea meniurilor in conditii de iluminare slaba, presbiopia este de vina. La fel ca în majoritatea celorlalte probleme de vedere, prezbiopia este corectata in mod obisnuit cu ochelari sau lentile de contact progresive sau multifocale. Lentilele de contact multifocale sunt realizate special pentru persoanele care au prezbiopie. Acestea contin mai multe zone de corectie a vederii in loc de una singura, ceea ce permite ambelor ochi sa lucreze impreuna, astfel incat sa poti vedea lucrurile atat de aproape, cat si la distanta cu un singur dispozitiv de corectie si sa asigure o tranzitie mult mai usoara de la vedere de aproape la cea la distanta.
Cu toate acestea, lentilele de contact făcute atat pentru persoanele cu astigmatism, cat si pentru presbiopie nu au existat intotdeauna. Din fericire, acest lucru s-a schimbat in momentul actual. Astfel, exista optiunea pentru pacientii cu astigmatism trecuti de 40 de ani de a utiliza un set de lentilele de contact multifocale moi, Proclear Multifocal Toric, pentru a corecta, atat astigmatismul, cat si presbiopia.
Aceste tipuri de lentile de contact multifocale Proclear Multifocal Toric sunt fabricate dintr-un material revolutionar pe baza de silicon-hodrogel, considerat o alternativa sanatoasa la lentilele de contact din hidrogel, deoarece sunt capabile sa permita trecerea unei cantitati sporite de oxigen catre cornee.
Asadar, daca ai depasit deja pragul psihologic al varstei de 40 de ani si ai suferit din tinerete de astigmatism, nu este un motiv de panica! Inovatia din domeniul oftalmologic in materie de lentile multifocale permite buna gestiune a celor doua afectiuni destul de suparatoare, si anume, astigmastismul, combinat cu presbiopia. Solutia de corectie optima pentru tine va fi stabilita, desigur, in colaborare cu medicul tau oftalmolog, dupa o evaluare preliminara amanuntita. Astfel, ochii tai vor functiona, intotdeauna, la parametrii cei mai ridicati.
Functionarea lentilelor multifocale
Lentilele multifocale, cunoscute si sub denumirea de lentile progresive permit atat corectarea deficientelor de vedere la distanta, cat si a celor aferente vederii de aproape cu un singur produs.
Principala diferenta dintre acestea si cele bifocale se refera la lipsa liniei de departajare a zonelor destinate fiecarui tip de vedere. Astfel, ochelarii de vedere care includ lentilele multifocale moderne sunt mai avantajosi din punct de vedere estetic. In plus, aceste lentile nu mai dau senzatia de vedere incetosata si nu mai obosesc ochii la fel de mult.
Principalul dezavantaj al lentilelor multifocale este reprezentat de pretul mai mare de achizitie a acestor produse in comparatie cu alte produse disponibile.
Cand este recomandat sa alegi lentile multifocale?
Persoanele diagnosticate cu prezbiopie pot corecta deficientele de vedere aferente cu ajutorul ochelarilor cu lentile multifocale de ultima generatie. Lentilele pot fi folosite si atunci cand suferi de astigmatism si ai depasit varsta de 40 de ani, iar capacitatea vizuala se modifica foarte rapid.
Aceste lentile reprezinta optiunea ideala pentru persoanele active, dinamice, care nu vor sa opteze pentru mai multe perechi de ochelari pentru a corecta atat defectele de vedere la distanta, cat si oe cele specifice vederii de aproape.
Cele mai noi modele de lentile multifocale sunt caracterizate de un grad de adaptabilitate sporit fata de lentilele progresive mai vechi.
Cuvinte cheie: + chirurgie laser, oftalmologie, lentile de contact, astigmatism, focalizare
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
(FOTO) Iată propunerile firmelor internaţionale de arhitectură pentru Palas Campus 2
Cererea Elenei Udrea de suspendare a executării pedepsei, respinsă de Înalta Curte
Mesaje de ameninţare: „Luptătorii din Ucraina vor să arunce în aer un spital din Transilvania”
Investiţie străină de 125 de milioane de euro într-o nouă fabrică la Oradea
Slăbit de la 100 la 85 de kg. Medic: Problema este să se mențină scăderea pe termen lung
Grasu XXL, cercetat de Poliție după ce a amenințat un spectator la un concert în București
Deputaţii au aprobat majorarea cu un procent a contribuţiei la fondurile private de pensii
Camera Deputaţilor: Amenzi mai mari pentru lipsa rovinietei valabile
Ciucă, salvat de plagiat cu ajutorul unui judecător al grupării Fenechiu de la Iaşi?
Trafic îngreunat la Valea Lupului. Un TIR a împins o mașină 30 de metri FOTO
40,2 grade Celsius în Japonia, record de temperatură în iunie în ultimii 150 de ani
Raport interesant: Majoritatea refugiaţilor ucraineni din România au studii superioare
Radu Mihail, liderul senatorilor USR, îl ironizează pe Florin Cîţu: Adevărata echipă câştigătoare
Ciucă: Vom aproba astăzi suspendarea plăţii ratelor bancare pentru o perioadă de 9 luni
Proiectul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară a ajuns la stadiu de memoriu
Livadă din satul Brătuleni, comuna Strunga, cuprinsă de flăcări (VIDEO)
Irakul înregistează un prim mort de holeră. Ultima epidemie de amploare a avut loc în 2016
Incendiu la un bloc de patru etaje din Paris: cel puţin nouă răniţi, inclusiv doi grav
Tânăr din Argeş, reţinut în urma unei relaţii de concubinaj cu o adolescentă de 14 ani
Cinci maşini s-au izbit violent la Vânători din cauza unui şofer căruia i s-a făcut rău (VIDEO)
Un bărbat a fost reţinut după ce a furat 800 de lei de la o prostituată
Biden anunţă, la summitul NATO de la Mdrid, o consolidare a prezenţei mailitare americane în România
Ponturi pentru a avea o pensie decentă. Ce reguli trebuie să urmaţi
Ministerul lui Cseke Attila foloseşte ilegal trei autoturisme de la Cadastru
Boris Johnson crede că Putin n-ar fi declanşat războiul din Ucraina dacă era femeie
FOTO - Accident cumplit pe drumul morţii: trei persoane au decedat, iar alte şase au fost rănite
Alina Gorghiu preia interimar funcţia de preşedinte al Senatului. Florin Cîţu a demisionat
Scene teribile în urma unui jaf armat la o bancă din Canada: doi oameni ucişi şi şase răniţi
Pilotul de rezervă Juri Vips a fost dat afară de Red Bull din cauza limbajului rasist
Dr. Alina Onofriescu: Pompa de insulină poate face mai ușoară viața celor cu diabet zaharat
Ce spune Florin Cîţu despre posibilitatea de a fi înlăturat de la şefia Senatului: Despre ce vorbim?
Deputatul Filip Havârneanu, vizită de lucru la Odessa, sub amenințarea rachetelor (P)
Airbnb interzice petrecerile în spaţiile oferite pentru cazare la nivel global
Liberalii se reunesc astăzi în şedinţă de urgenţă pentru a decide să-l “zboare” din funcţie pe Cîţu
Fostul premier Ludovic Orban anunţă ca va candida la preşedinţia României. “Visul meu”
Woody Allen vrea să renunţe la cinema. Mărturisire în faţa lui Alec Baldwin
Trump ştia că unii dintre susţinătorii săi erau înarmaţi atunci când i-a chemat la Capitoliu
Dr. Mihaela Alina Mareș: Colposcopia - investigație minim - invazivă a colului uterin
Maşinile pe motorină şi benzină nu vor mai putea circula în UE din 2035
Serena Williams a fost eliminată de la Wimbledon după un meci spectaculos de peste trei ore
Conferința Naţională de Patologie Infecţioasă 30 iunie - 2 iulie 2022 (P)
Topul liceelor ieșene după mediile la bacalaureat. Sunt surprize!
Lucian DÎRDALAG7 reîncărcat |
Florin CÎNTIC„Războiul sfânt” al rasei |
Radu PĂRPĂUȚĂThe Show must go on! |
Alex VASILIUBill Evans - un romantic al avangardei |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.