anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Moderna afirmă că eficacitatea vaccinului pentru Covid-19 scade în timp şi susţine necesitatea rapelurilor

GALERIE
vaccin moderna
 • vaccin moderna
- +

Date provenite dintr-un studiu clinic de amploare efectuat de Moderna referitor la vaccinul său pentru Covid-19 arată că protecţia pe care o oferă acesta scade în timp, compania susţinând necesitatea rapelurilor, transmite Reuters.

"Aceasta este doar o estimare, dar credem că acest lucru înseamnă că, în perspecitva toamnei şi iernii, ne aşteptăm ca impactul minim estimat al scăderii imunităţii va fi de 600.000 de cazuri suplimentare de Covid-19", a declarat preşedintele Moderna, Stephen Hoge, într-o conferinţă telefonică cu investitorii. Hoge nu a prognozat câte dintre cazuri ar fi grave, dar a spus că unele vor necesita spitalizare.

Datele sunt în contrast puternic cu datele din mai multe studii recente care au sugerat că protecţia împotriva vaccinului Moderna durează mai mult decât cea oferită de un vaccin similar al Pfizer şi partenerul său german BioNTech. Experţii au spus că diferenţa se datorează probabil dozei mai mari de ARN messenger (ARNm) al vaccinului Moderna şi intervalului uşor mai lung dintre prima şi a doua doză.

Ambele vaccinuri s-au dovedit a fi extrem de eficiente în prevenirea îmbolnăvirilor în studiile lor de amploare de fază a III-a. Cu toate acestea, o analiză publicată miercuri a arătat rate mai mari de infecţie la persoanele vaccinate cu aproximativ 13 luni în urmă, comparativ cu cele vaccinate cu aproximativ opt luni în urmă.

Studiul a fost realizat în perioada iulie-august, când Delta era deja tulpina predominantă. Cercetarea nu a fost încă supusă unei evaluări independente.

 Moderna a depus la 1 septembrie o cerere la Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din SUA, solicitând autorizaţia pentru un rapel. Hoge a spus că datele din studiile sale reeritoare la rapel arată că vaccinul ar putea creşte anticorpii neutralizanţi la niveluri chiar mai mari decât au fost observate după a doua doză.

"Credem că acest lucru va reduce cazurile de COVID-19", a spus el. De asemenea, credem ca o a treia doza de ARNm-1273 are o sansa de a extinde semnificativ imunitatea pe tot parcursul anului viitor in timp ce incercam să oprim pandemia. Documentele informative din analiza FDA a cererii de autorizare a rapelului Pfizer, publicate miercuri, sugerează că o problemă cheie pe care agenţia o va lua în considerare este dacă protecţia împotriva vaccinurilor este în scădere.

 În analiza sa, Moderna a comparat performanţa vaccinului la peste 14.000 de voluntari vaccinaţi între iulie şi octombrie 2020, cu aproximativ 11.000 de voluntari iniţiali din grupul placebo cărora li s-a oferit vaccinul între decembrie 2020 şi martie 2021 în urma autorizaţiei sale de utilizare de urgenţă din SUA.

În perioada de două luni din iulie-august, cercetătorii au identificat 88 de cazuri de Covid-19 în rândul celor care au primit cele două doze mai recent, comparativ cu 162 de cazuri în rândul celor vaccinaţi anul trecut. Pe ansamblu, doar 19 cazuri au fost considerate grave, un reper cheie în evaluarea protecţiei în scădere.

Moderna a spus că există o tendinţă către o rată mai scăzută a cazurilor severe în rândul celor mai recent vaccinaţi, deşi constatarea nu a fost semnificativă statistic. Datele dintr-un studiu separat prezentat miercuri, realizat cu sistemul de sănătate Kaiser Permanente Southern California arată că vaccinul Moderna a continuat să funcţioneze bine împotriva variantei Delta.

Cercetătorii au comparat date privind peste 352.000 de persoane care au primit două doze de vaccin Moderna cu acelaşi număr de indivizi nevaccinaţi şi au constatat că vaccinul Moderna a fost 87% eficient în prevenirea diagnosticului COVID-19 şi 96% eficient în prevenirea spitalizării. Hoge a spus că performanţa iniţială a vaccinului este puternică, dar a susţinut că protecţia nu ar trebui lăsată să scadă. Primele şase luni sunt grozave, dar nu vă puteţi baza pe faptul că acest lucru va fi stabil până la un an şi peste”, a spus el.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.