Moderna afirmă că eficacitatea vaccinului pentru Covid-19 scade în timp şi susţine necesitatea rapelurilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Moderna afirmă că eficacitatea vaccinului pentru Covid-19 scade în timp şi susţine necesitatea rapelurilor

GALERIE
vaccin moderna
  • vaccin moderna
- +

Date provenite dintr-un studiu clinic de amploare efectuat de Moderna referitor la vaccinul său pentru Covid-19 arată că protecţia pe care o oferă acesta scade în timp, compania susţinând necesitatea rapelurilor, transmite Reuters.

"Aceasta este doar o estimare, dar credem că acest lucru înseamnă că, în perspecitva toamnei şi iernii, ne aşteptăm ca impactul minim estimat al scăderii imunităţii va fi de 600.000 de cazuri suplimentare de Covid-19", a declarat preşedintele Moderna, Stephen Hoge, într-o conferinţă telefonică cu investitorii. Hoge nu a prognozat câte dintre cazuri ar fi grave, dar a spus că unele vor necesita spitalizare.

Datele sunt în contrast puternic cu datele din mai multe studii recente care au sugerat că protecţia împotriva vaccinului Moderna durează mai mult decât cea oferită de un vaccin similar al Pfizer şi partenerul său german BioNTech. Experţii au spus că diferenţa se datorează probabil dozei mai mari de ARN messenger (ARNm) al vaccinului Moderna şi intervalului uşor mai lung dintre prima şi a doua doză.

Ambele vaccinuri s-au dovedit a fi extrem de eficiente în prevenirea îmbolnăvirilor în studiile lor de amploare de fază a III-a. Cu toate acestea, o analiză publicată miercuri a arătat rate mai mari de infecţie la persoanele vaccinate cu aproximativ 13 luni în urmă, comparativ cu cele vaccinate cu aproximativ opt luni în urmă.

Studiul a fost realizat în perioada iulie-august, când Delta era deja tulpina predominantă. Cercetarea nu a fost încă supusă unei evaluări independente.

 Moderna a depus la 1 septembrie o cerere la Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din SUA, solicitând autorizaţia pentru un rapel. Hoge a spus că datele din studiile sale reeritoare la rapel arată că vaccinul ar putea creşte anticorpii neutralizanţi la niveluri chiar mai mari decât au fost observate după a doua doză.

"Credem că acest lucru va reduce cazurile de COVID-19", a spus el. De asemenea, credem ca o a treia doza de ARNm-1273 are o sansa de a extinde semnificativ imunitatea pe tot parcursul anului viitor in timp ce incercam să oprim pandemia. Documentele informative din analiza FDA a cererii de autorizare a rapelului Pfizer, publicate miercuri, sugerează că o problemă cheie pe care agenţia o va lua în considerare este dacă protecţia împotriva vaccinurilor este în scădere.

 În analiza sa, Moderna a comparat performanţa vaccinului la peste 14.000 de voluntari vaccinaţi între iulie şi octombrie 2020, cu aproximativ 11.000 de voluntari iniţiali din grupul placebo cărora li s-a oferit vaccinul între decembrie 2020 şi martie 2021 în urma autorizaţiei sale de utilizare de urgenţă din SUA.

În perioada de două luni din iulie-august, cercetătorii au identificat 88 de cazuri de Covid-19 în rândul celor care au primit cele două doze mai recent, comparativ cu 162 de cazuri în rândul celor vaccinaţi anul trecut. Pe ansamblu, doar 19 cazuri au fost considerate grave, un reper cheie în evaluarea protecţiei în scădere.

Moderna a spus că există o tendinţă către o rată mai scăzută a cazurilor severe în rândul celor mai recent vaccinaţi, deşi constatarea nu a fost semnificativă statistic. Datele dintr-un studiu separat prezentat miercuri, realizat cu sistemul de sănătate Kaiser Permanente Southern California arată că vaccinul Moderna a continuat să funcţioneze bine împotriva variantei Delta.

Cercetătorii au comparat date privind peste 352.000 de persoane care au primit două doze de vaccin Moderna cu acelaşi număr de indivizi nevaccinaţi şi au constatat că vaccinul Moderna a fost 87% eficient în prevenirea diagnosticului COVID-19 şi 96% eficient în prevenirea spitalizării. Hoge a spus că performanţa iniţială a vaccinului este puternică, dar a susţinut că protecţia nu ar trebui lăsată să scadă. Primele şase luni sunt grozave, dar nu vă puteţi baza pe faptul că acest lucru va fi stabil până la un an şi peste”, a spus el.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iluzii guvernamentale

Lucian DÎRDALA

Iluzii guvernamentale

Aparent, desemnarea domnului Cioloş a fost un gest politic inutil, de natură a consuma în zadar timp şi energie. În realitate, ea a avut rolul de a oferi partidelor din fostul arc guvernamental ceva mai mult timp de gândire şi, în special pentru PNL, de decantare a opţiunilor pe termen mediu.

Filmuletul zilei

opinii

Un model discret, iradiant...

Florin CÎNTIC

Un model discret, iradiant...

Zilele trecute l-am sărbătorit pe Alexandru Zub la Mănăstirea Văratic, loc de reflecţie şi ospitalitate pentru multe figuri emblematice ale culturii noastre contemporane. Cum Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, face pentru marele istoric mai mult decât Academia şi autorităţile locale la un loc, aş vrea, ca modestă reverenţă, să readuc în faţa cititorilor un text revelator pentru efigia lui Al. Zub, model cultural şi uman pentru mulţi dintre noi, un partener de dialog exemplar, ieri şi azi.

Serafima

Radu PĂRPĂUȚĂ

Serafima

Serafima nu amintea deloc în înfăţişare de un serafim. Nu ştiu la ce s-o fi gândit maică-sa, când i-a dat acest nume - Serafima, poate originea ei basarabenească s-o fi condus spre acest nume, căci numele se întâlneşte la ruşi. Nu găsesc decât explicaţia că, nu-i aşa, orice gâscă îşi visează puii lebede. 

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Alex VASILIU

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Tinerii participanţi la Concursul de cânt vocal organizat la Paris în paralel cu festivalul Rencontres Internationales Georges Enesco au avut de demonstrat pregătirea în trei domenii muzicale: aria de operă clasică sau romantică, aria sau liedul modern şi liedul compus de George Enescu. Sunt experienţe muzicale ce le-au deschis deja, unora, calea spre scenele de spectacol, de recital, având în vedere cerinţele teatrelor lirice şi oportunităţile înregistrării pe disc a unor programe inedite. 

pulspulspuls

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Vorbeam ieri aicea despre cum de s-a făcut şi s-au aranjat cărţile politicii încât dipotata Monika de la Iaşi a luat faţa în partid, la nominalizarea ca menistru al digitalizării, unora mai bine înfipţi ca ea pe lângă şefi. 

Caricatura zilei

Suspiciune...

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.