Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Modul în care se taie salariile la „Cuza“ înfurie universitarii

Angajaţii universităţii s-au trezit cu lefurile tăiate peste noapte. Liderul de sindicat spune că nu ştie exact cum s-au făcut micşorările.

GALERIE
isan-rector univ cuza5
  • isan-rector univ cuza5
- +

 Tot mai multe nemulţumiri se iscă în jurul Universităţii „Al. I. Cuza”, după ce conducerea instituţiei s-a văzut nevoită să diminueze cheltuielile de personal din cauza problemelor financiare de amploare. Vociferările au devenit stridente mai ales după ce angajaţii s-au trezit cu salarii mai mici pe fluturaşi, fără a fi avertizaţi.

 

 
Sindicatul UNIO a luat poziţie, acuzând lipsa de transparenţă şi solicitând întrunirea de urgenţă a comisiei paritare pentru dialog social. Mai mult, reprezentanţi ai unor facultăţi se arată deranjaţi de discrepanţele salariale dintre facultăţi, în defavoarea celor de ştiinţe.
 
„Nu am ştiut exact cum se împart banii”
 
Cătălin Lungu, profesor universitar la Facultatea de Chimie şi preşedinte interimar al Sindicatului, a povestit că s-a zbătut ani de zile pentru ca procesul de salarizare din universitate să devină unul transparent. „Toată lumea spune că salariul este confidenţial. Nu salariul, ci venitul este confidenţial. Salariul funcţiei nu este secret, ci vechimea, sporurile, datele care ţin de persoană. M-am străduit ca la facultatea noastră să impunem o aşezare a grilei aşa încât asistenţii şi lectorii să aibă un nivel mai apropiat de maxim decât conferenţiarii şi profesorii, care se apropie de minim. Există o libertate, o autonomie în interiorul facultăţilor, astfel încât conducerile stabilesc nivelul între minim şi maxim pentru fiecare om”, a punctat profesorul de la Cuza.  La ultimul salariu, acesta s-a trezit cu 477 de lei mai puţin, la care se adaugă banii neîncasaţi de pe orele suplimentare. „Dacă facultatea respectivă nu se încadrează în plafonul minima acordat de Universitate sau de Minister - niciodată nu am ştiut exact cum se împart banii aceştia -,  nici orele suplimentare nu se plătesc. Aveam 2815 lei înainte, acum am încasat 2388 de lei. Nu am primit nici orele suplimentare, între 400 şi 600 de lei, dar asta s-a întâmplat frecvent în decursul anilor”, declară Lungu.
 
S-a trezit cu 700 de lei mai puţin
 
O scădere şi mai mare s-a înregistrat la Facultatea de Biologie. Aici, lectorul Irinel Eugen Popescu, reprezentant al colegilor săi în Sindicat, a încasat 1700 de lei în loc de 2400, adică o micşorare de 30%. „Un asistent abia ajunge la 1300 – 1400 de lei. Inspecţiile nu sunt plătite. E foarte multă muncă patriotică. Trebuie să primesc zeci de milioane din urmă de pe orele suplimentare”, subliniază Eugen Popescu. Lectorul se arată deranjat de faptul că facultăţile de ştiinţe, cele care aduc prestigiu instituţiei ieşene, sunt nedreptăţite când vine vorba de salarii. „Ştiţi care este marea problemă şi nedreptate? Toţi spun că la UAIC sunt salarii mari. Da, cei din conducere au salarii mari, sunt facultăţi cu astfel de salarii, precum FEAA. Acolo le ia doar un mic procent din plata cu ora. La evaluarea universitară contează câte lucrări ai publicat, câte cărţi. Aici contează facultăţile de ştiinţe, care aduc prestigiu! În schimb, la salarii suntem la limita de jos, iar facultăţile despre care se spun că aduc bani, la limita de sus. Ar trebui să avem aceleaşi salarii în toată instituţia”, subliniază Eugen Popescu.
 
„O logică foarte limpede”
 
Conform raportului elaborat de rectorul Vasile Işan pe anul 2011, venitul mediu brut al unui profesor universitar este de 12.559 de lei, al unui conferenţiar – 6.713 lei, al unui lector – 4.777 de lei, iar al unui asistent – 2.802 lei. „Imaginaţi-vă ce salarii mari au unii, dacă la Biologie, un profesor ajungea la cel mult 40 de milioane (n.r. 4.000 de lei). Acum nici atât nu ea!”, exclamă membrul sindicatului UNIO. Dinu Airinei, decanul de la FEAA, îşi apără colegii, explicând că ei au reuşit să se încadreze în plafonul de cheltuieli, modificările operându-se doar la nivelul plăţii cu ora. Deocamdată nu au avut loc schimbări la multe dintre facultăţile de la „Cuza”, printre care Istoria, Geografia, Literele, Psihologia, Informatica, Fizica şi Dreptul. „Nici nu există perspectiva de a micşora salariile. Anumite salarii sunt calculate la grila maximă, altele la minim, pentru că nu au avut fonduri suplimentare. Noi suntem la minim, aşa că discuţia se leagă doar de plata cu ora”, explică Codrin Cuţitaru, decanul de la Litere. Contactat pentru a lămuri situaţia, Bogdan Eduard Pleşcan, director administrativ la Cuza, a declarat că este „pur şi simplu o încadrarea a fiecărui compartiment şi a fiecărei facultăţi în plafonul de cheltuieli de personal”. „Nu e vorba de măsuri, ci de o logică foarte limpede”, spune Pleşcan. Conform informaţiilor oferite de acesta, comisia paritară se va întruni marţi, de la ora 10.30. Rectorul Vasile Işan este, în schimb, descumpănit de atitudinea colegilor săi. „Plafoanele nu sunt stabilite o dată pentru totdeauna, ca sfintele porunci, ci vor fi revizuite atunci când vom analiza din nou situaţia veniturilor şi a cheltuielilor, la sfârşitul semestrului. Au fost consultaţi decanii, administratorii şefi de facultăţi, şefii departamentelor administrative, nu au fost făcute arbitrar”, declară rectorul. Acesta mai atrage atenţia asupra faptului că bonusurile de 30% oferite personalului administrativ şi didactic auxiliar nu sunt o obligaţie a universităţii, ci sunt oferite doar când veniturile instituţiei permit astfel de majorări.
 
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri