Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mofturi de milionari: Două persoane au plătit pentru o călătorie privată în jurul Lunii

GALERIE
Falcon Heavy
  • Falcon Heavy
- +

Directorul SpaceX, Elon Musk, a anunţat luni noaptea că două persoane au plătit pentru o misiune privată de orbitare a Lunii, care ar urma să aibă loc anul viitor cu racheta netestată Falcon Heavy. Musk nu a precizat numele celor două persoane care vor participa la această misiune lunară şi nici cât au plătit pentru a zbura alături de compania spaţială SpaceX, însă ultima misiune lunară cu echipaj uman a avut loc în 1972, transmite Tbe Guardian.

De asemenea, directorul companiei spaţiale private a precizat că cei doi indivizi se cunosc între ei şi sunt extrem de determinaţi să zboare.  Cei doi indivizi care vor participa la misiunea lunară vor începe în curând să primească antrenament şi vor trebui să promoveze mai multe teste medicale şi de aptitudini fizice. Elon Musk a explicat că misiunea de orbitare ar urma să dureze aproximativ o săptămână, iar racheta se va apropia extrem de mult, dar fără să aterizeze pe suprafaţa Lunii, înainte să se întoarcă pe Pământ.

Potrivit primelor informaţii, zborul îi va duce pe cei doi pasageri la o distanţă de aproximativ 483.000-623.000 kilometri de Pământ. Dacă SpaceX reuşeşte să lanseze această misiune lunară înainte de NASA, atunci putem să vorbim despre prima misiune lunară cu echipaj uman din ultimii 45 de ani, care va depăşi cu mult cei 400.000 de kilometri parcuşi în 1970 de astronauţii misiunii Apollo 13. Ultima misiune lunară cu echipaj uman a avut loc în 1972, fiind vorba de de Apollo 17.

SpaceX a precizat că cei doi pasageri au plătit deja un avans considerabil pentru misiunea lunară, iar costul final va fi comparabil cu trimiterea unor astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională. NASA plăteşte în acest moment până la 70 de milioane de persoană agenţiei spaţiale Roscosmos, pentru a transporta astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională. ”Alte echipe au exprimat de asemenea un interes puternic şi ne aşteptăm la mai multe în viitor. Vor fi publicate informaţii suplimentare despre echipajul de zbor, după primirea aprobării şi o confirmare a promovării testelor medicale şi de aptitudini fizice”, se arată într-un comunicat al SpaceX.

Misiune lunară se va baza pe racheta Falcon Heavy, care ar urma să fie testată pentru prima dată în această vară, dar şi pe capsula Dragon 2. Musk a explicat că respectiva capsulă spaţială are o rată de succes destul de ridicată pentru misiunile efectuate până în acest moment. De asemenea, pasagerii nu sunt persoane celebre şi sunt conştienţi de potenţialele riscuri reprezentate de o misiune lunară.

”Facem tot ce putem pentru a reduce riscurile, dar aceste anu se vor apropia de zero. Ne aşteptăm să facem mai mult de o singură misiune”. a declarat directorul executiv al SpaceX. Compania SpaceX nu a operat până în acest moment nicio misiune cu echipaj uman, deşi a primit un contract de la NASA pentru a transporta astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională/ Elon Musk a precizat că agenţia spaţială americană va avea prioritate dacă decide să efectueze o altă misiune lunară, iar misiunea privată va avea nevoie de o autorizaţie de la Administraţia Federală de Aviaţie.

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri