anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 18.05.2022

Moldova, patria actelor măsluite. Cât costă un document falsificat

GALERIE
id
 • id
- +

Poliţiştii de frontieră ieşeni depistează tot mai mulţi cetăţeni basarabeni cu acte falsificate. De multe ori, documentele sunt lipite de corp cu bandă adezivă. Actele sunt pregătie pentru a fi folosite în vestul Europei. În funcţie de complexitate, preţurile variază între 50 şi 1.500 de euro.

Poliţiştii din cadrul Punctu­lui de Trecere a Frontierei Sculeni au descoperit ascunse, lipite pe piciorul unui cetăţean moldovean, două cărţi de identitate şi un permis de conducere, cu însemnele autorităţilor române, care erau false.

La marginea Uniunii Europene, ţara vecină, Republica Moldo­va, a devenit un adevărat laborator de falsificat documente. În ultimii patru ani, numărul documentelor falsificate găsite asupra cetăţenilor din această ţară a crescut spectaculos, ajungându-se ca poliţiştii de frontieră să găsească zilnic documente false asupra cetăţenilor moldoveni, uneori lipite cu scotch pe corp.

Din ianuarie 2015 şi până în luna martie 2019, poliţiştii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au găsit în punctele de trecere a graniţei un număr de 321 de documente româneşti falsificate.

Dacă în anul 2015 au fost găsite doar trei cărţi de identitate şi un certificat de înmatriculare false, în 2016, numărul a crescut, la fel şi diversitatea: cinci cărţi de identitate, un paşaport şi două permise de conducere. În 2017 a urmat o explozie de falsuri descoperite - 99 documente, dintre care 78 cărţi de identitate, două paşa­poarte, 17 permise de conducere, un certificat de înmatriculare şi un contract de comodat.

În 2018, numărul a crescut iar: 122 de documente, dintre care 111 cărţi de identitate, patru paşapoarte, şase permise de conducere şi un certificat de naştere.

Anul 2019 se anunţă şi mai spectaculos: în nici trei luni au fost descoperite deja 88 de documente false, şi anume: 77 cărţi de identitate, un paşaport, şapte permise de conducere, două taloane inspecţie tehnică şi un certificat de competenţe profesionale.

Poliţiştii spun că majoritatea documentelor false identificate, nu au fost prezentate la graniţă, ci au fost găsite ascunse.

„În perioada analizată, majoritatea documentelor de călă­torie false sau falsificate descoperite nu au fost folosite la controlul de frontieră, ci au fost ascunse în bagaje, colete, plicuri, borsete, portofele, lipite pe corp, în încălţămintea purtată şi în buzunarele hai­ne­lor cu care erau îmbrăcaţi. Persoanele respective urmau să le folosească după ce ajun­geau pe teritoriul statelor din Uniunea Europeană în vederea obţinerii unor locuri de muncă“, au precizat reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Unul dintre ultimele cazuri de documente falsificate găsite lipite pe corpul unei persoane a avut loc săptămâna trecută, atunci când, la Sculeni, unui cetăţean din Republica Moldova, în vârstă de 50 de ani, i-au fost găsite lipite pe picior, două cărţi de identitate şi un permis de conducere fals.

„La data de 20 martie, în jurul orei 19.30, s-a prezentat pentru a intra în ţară ca pasager într-un microbuz înmatriculat în Republica Moldova, cu destinaţia Germania, S.V., în vârstă de 50 de ani. În urma controlului de frontieră au fost descoperite ascunse pe piciorul drept al acestuia, sub îmbrăcăminte, lipite cu bandă izolatoare deasupra genunchiului, trei documente falsificate, cu însemnele autorităţilor româneşti. Cu privire la cele constatate, S.V. a declarat că a procurat documentele în schimbul sumei de 950 lei, având intenţia de a le folosi pe teritoriul Germaniei. În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări pentru infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale“, au adăugat reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Autorităţile mai spun că, de regulă, cei prinşi cu cărţi de identitate declară că au plătit în schimbul acestor documente sume cuprinse între 50 şi 500 de euro. În schimb, permisele de conducere, certificatele de înmatriculare sau inspecţia tehnică sunt plătite cu sume între 100 şi 1.500 de euro.

„Motivele care stau la baza acestui mod de operare constau în faptul că persoanele fie intenţionau să obţină locuri de muncă în sta­te din Uniunea Europea­nă, fie nu obţinuseră niciodată dreptul de conducere, sau le erau necesare alte categorii pentru a conduce mij­loa­ce de transport la volanul cărora au fost descoperite. U­nii au apelat la falsuri deoa­re­ce aveau permisul de conducere suspendat sau reţinut pentru infracţiuni la regimul rutier“, au subliniat poliţiştii ieşeni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X