anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.10.2020

Moldovenii se plâng că România le blochează plecarea la muncă în UE

GALERIE
Republica Moldova
  • Republica Moldova
- +

Autoritatea de frontieră din România blochează ilegal plecarea moldovenilor la muncă în ţările UE, relatează Telegraph.md Astfel, de câteva săptămâni Poliţia de Frontieră Română nu permite tranzitul terestru cu autocarele. Aceştia motivează că solicitanţii nu prezintă dovada acceptării în ţara de destinaţie sau de către un alt stat pe care trebuie să-l tranziteze până în punctul final.

La solicitarea mai multor transportatori de pasageri din Moldova, Ambasada României la Chişinău răspunde că nu este în drept să intervină. Pe de altă parte, conducerea Poliţiei de Frontieră din România şi-a rezervat dreptul să răspundă în termen de până la 30 de zile. Totuşi, în baza hotărârii oficiale a autorităţilor române, se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini inclusiv a cetăţenilor Republicii Moldova, apatrizilor, definiţi potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu completările ulterioare, cu următoarele excepţii: f) persoane în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare. Decizia nu impune vreo limită sau careva documente solicitate acum absolut ilegal la frontiera moldo-română.

După decizia unilaterală a Poliţiei de Frontieră din România, mii de moldoveni s-au pomenit blocaţi în Moldova. Mai mult, aceştia nu se pot duce la muncă în UE nici prin Ucraina, după ce ţara vecină a interzis în mod oficial tranzitul teritoriul său. Urmare a blocării plecării moldovenilor la muncă în UE, inclusiv zeci de companii europene au rămas fără forţa de muncă, unele fiind în aşteptarea lucrătorilor sezonieri din ţara noastră, având încheiate şi contracte de angajare oficiale.

“Poliţia de Frontieră Română nu-şi schimbă poziţia, iar Bucureştiul nu reacţionează la strigătele de disperare din stânga Prutului. Basarabenii sunt dezamăgiţi!”, ne-a declarat o pasageră întoarsă ilegal de la frontiera moldo-română.

Un răspuns despre regimul de tranzitare a teritoriului României a transmis şi Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, care menţionează că moldovenii cu paşapoarte biometrice pot traversa frontiera doar dacă deţin o viză de tip D sau un permis de şedere pe termen lung în statele europene. 

SURSA: telegraf.md

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Democraţie şi tehnologie: o alianţă improbabilă, dar nu imposibilă

Lucian DÎRDALA

Democraţie şi tehnologie: o alianţă improbabilă, dar nu imposibilă

Există multe alte puncte în care noile eforturi de a crea comunităţi virtuale de tot felul pot contribui la ameliorarea calităţii sistemului democratic. Punctul de pornire trebuie să fie, însă, abandonarea iluziilor potrivit cărora progresul tehnologic (cu tot ceea ce implică el) este un aliat natural al democraţiei liberale.

Filmuletul zilei

opinii

Vrednic este!

Florin CÎNTIC

Vrednic este!

În urmă cu câteva zile din această lună închinată Sfintei Cuvioase Parascheva, un ierarh şi un duhovnic iubit în oraşul nostru trecea vioi pragul celor şapte decenii. Acestea au fost urările şi cuvintele mele în cinstea sfinţiei sale trimise părintelui profesor Vasile Nechita, cel care a avut iniţiativa cuvenitei omagieri:

O conferinţă guzganie

Radu PĂRPĂUȚĂ

O conferinţă guzganie

Sunt în amfiteatrul... n-are importanţă de la o universitate şi mă străduiesc să nu adorm la conferinţă, simpozion sau cum dracu s-o fi chemând.

Conştiinţa cuantică

Ioan MILICĂ

Conştiinţa cuantică

Repudiem idiocraţia, deplângem impostura, ne ultragiază incompetenţa şi ne scandalizează plagiatul. Totuşi, urmărim cu milioanele ediţiile de colecţie ale emisiunilor care ne arată cum să ghicim în stele, cum să ne lecuim cu străvechi reţete băbeşti, cum să intrăm în dialog cu eul nostru profund. Şi cuantic. O, sfântă armonie televizuală!

pulspulspuls

Iacătă şi moştenirea lui Măricel pentru Costel!

Iacătă şi moştenirea lui Măricel pentru Costel!

Băbăeţ, hai să recunoaştem că nea Măricel ăsta, o fi având el un discurs aşa bolovănos şi greoi, dar are olecuţă de humor în el. 

Caricatura zilei

Indieni vânători de nemascați

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.