Moldovenii se plâng că România le blochează plecarea la muncă în UE
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Moldovenii se plâng că România le blochează plecarea la muncă în UE

GALERIE
Republica Moldova
  • Republica Moldova
- +

Autoritatea de frontieră din România blochează ilegal plecarea moldovenilor la muncă în ţările UE, relatează Telegraph.md Astfel, de câteva săptămâni Poliţia de Frontieră Română nu permite tranzitul terestru cu autocarele. Aceştia motivează că solicitanţii nu prezintă dovada acceptării în ţara de destinaţie sau de către un alt stat pe care trebuie să-l tranziteze până în punctul final.

La solicitarea mai multor transportatori de pasageri din Moldova, Ambasada României la Chişinău răspunde că nu este în drept să intervină. Pe de altă parte, conducerea Poliţiei de Frontieră din România şi-a rezervat dreptul să răspundă în termen de până la 30 de zile. Totuşi, în baza hotărârii oficiale a autorităţilor române, se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini inclusiv a cetăţenilor Republicii Moldova, apatrizilor, definiţi potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu completările ulterioare, cu următoarele excepţii: f) persoane în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare. Decizia nu impune vreo limită sau careva documente solicitate acum absolut ilegal la frontiera moldo-română.

După decizia unilaterală a Poliţiei de Frontieră din România, mii de moldoveni s-au pomenit blocaţi în Moldova. Mai mult, aceştia nu se pot duce la muncă în UE nici prin Ucraina, după ce ţara vecină a interzis în mod oficial tranzitul teritoriul său. Urmare a blocării plecării moldovenilor la muncă în UE, inclusiv zeci de companii europene au rămas fără forţa de muncă, unele fiind în aşteptarea lucrătorilor sezonieri din ţara noastră, având încheiate şi contracte de angajare oficiale.

“Poliţia de Frontieră Română nu-şi schimbă poziţia, iar Bucureştiul nu reacţionează la strigătele de disperare din stânga Prutului. Basarabenii sunt dezamăgiţi!”, ne-a declarat o pasageră întoarsă ilegal de la frontiera moldo-română.

Un răspuns despre regimul de tranzitare a teritoriului României a transmis şi Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, care menţionează că moldovenii cu paşapoarte biometrice pot traversa frontiera doar dacă deţin o viză de tip D sau un permis de şedere pe termen lung în statele europene. 

SURSA: telegraf.md

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.