Moldovenii sunt la coadă în topul asigurărilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Moldovenii sunt la coadă în topul asigurărilor

Singurele judeţe din zonăcare mai mişcă în domeniu asigurărilor sunt Iaşului şi Suceava.

GALERIE
foto DAN LUCA - ziarul financiar afaceri - 2563
  • foto DAN LUCA - ziarul financiar afaceri - 2563
- +

 Compania de asigurări Omniasig a organizat, ieri, la Iaşi, în parteneriat cu Ziarul Financiar, un workshop pe tema soluţiilor pe care le poate oferi piaţa asigurărilor în dezvoltarea afacerilor locale. Invitatul special a fost preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, care a susţinut ideea capacităţii regiunii Moldovei de a avea rezultate mult mai bune pe acest segment. 

Aceeaşi idee a fost susţinută şi de Mihai Tecău, CEO Omniasig Vienna Insurance Group, care a precizat că „densitatea asigurărilor la nivel naţional este de 91,2 euro/locuitor, în timp ce la Iaşi este de 43,91 euro/locuitor. Totuşi, simţim că în această zonă există un potenţial serios de creştere, acesta este şi motivul pentru care suntem prezenţi aici”. Potrivit prezentărilor din timpul conferinţei, în regiunea Moldovei, ponderea asigurărilor în Produsul Intern Brut este de doar 0,7%, în condiţiile în care la nivel naţional procentul este de 1,3%, aproape dublu. „Moldova contribuie anual cu 10% din primele totale subscrise de companiile locale de asigurări, sub media naţională, însă acest lucru scoate la lumină potenţialul de business ce poate fi exploatat aici, potenţial care ar face din Moldova o regiune în care afacerile să crească într-un ritm mai accelerat decât în alte zone. Sucursalele locale ale companiilor de asigurări subscriu anual prime de aproximativ 700 milioane lei în Moldova, la jumătate faţă de Transilvania, cea mai dinamică regiune la nivel naţional. Peste o treime din afacerile asiguratorilor din Moldova provin din două judeţe, Iaşi şi Suceava, fapt ce scoate în evidenţă concentrarea industriei de profil în jurul a doi poli regionali”, a spus Sorin Pâslaru, redactor şef al Ziarului Financiar.

 
 
Necesitatea unei legături rapide cu vestul ţării a revenit în discuţie
 
 
Deşi a susţinut ideea dezvoltării pieţei asigurărilor în zonă, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, Paul Butnariu, a readus în discuţie nevoie prioritară a unei autostrăzi care să lege Moldova de vestul ţării, pentru a accelera dezvoltarea mediului de afaceri local. „Anul acesta, Moldova a reuşit să recupereze din terenul pierdut în criză. Cifra de afaceri a tuturor firmelor din regiune va ajunge anul acesta la nivelul din 2008. Industria a crescut cu 20% anul acesta comparativ cu 2008, sectorul IT cu 25%.  Pe de altă parte, construcţiile au scăzut cu 25%, iar serviciile cu 15%. Desigur, piaţa asigurărilor este importantă şi asiguratorii se pot plia pe diferite tipuri de business şi ajuta pe cei care au nevoie să participe la licitaţii sau în alte situaţii. Dar trebuie să fim realişti şi să spunem că pentru a reuşi să accelerăm dezoltarea mediului de business, este nevoie de autostrada Iaşi – Târgu Mureş. Nu este un moft, este o necesitate. Domnule Negruţoiu, ca să ajungem în Oradea, trecem prin 120 de localităţi, din care trei-patru au centură. Exporturile noastre nu merg spre sud, ci spre ţările vestice”, a spus Paul Butnariu. Printre invitaţii prezenţi la eveniment s-au mai numărat şi primarul Mihai Chirica, secretarul de stat în Miniterul Sănătăţii Răzvan Vulcănescu, Dinu Airinei, decanul facultăţii de Economie şi Administrare a Afacerilor din cadrul UAIC Iaşi sau directorul economic al Antibiotice SA, Paula Coman.
 
 
Se vor scumpi poliţele RCA cu 15%?
 
 
În cadrul conferinţei, Mişu Negruţoiu a fost interpelat de un reprezentant al transportatorilor cu privire la o posibilă justificare a creşterii asigurării RCA cu 15% după falimentul Astra Asigurări. „Nu am avut o piaţă normală până în prezent, nu putem compara preţurile de pe piaţă pentru că ce oferea Astra nu era normal. Oferea variante atât de ieftine încât a intrat în faliment. Nu am argumente rezonabile pentru creşterea RCA sau cel puţin o creştere aşa mare, dar trebuie să fiţi conştienţi că sunteţi o categorie aparte şi v-aţi asigurat doar ca să plătiţi mai ieftin, normal că acum pare scump ce oferă alţi asiguratori. Există capacitate pentru preluarea portofoliului Astra şi faptul că Astra a ieşit din joc nu face decât să facă loc asiguratorilor care îşi fac treaba cum trebuie. Cei care au ales să plătească puţin, puţin primesc.Totuşi, vom avea discuţii să vedem cum putem rezolva această problemă a transportatorilor”, a explicat Mişu Negruţoiu. Potrivit ZF, brokerii de asigurări au semnalat o creştere a tarifelor pe segmentul transportatorilor, unde o poliţă a ajuns în prezent să fie de două-trei ori mai scumpă, după ce Astra, unul dintre principalii asiguratori pe RCA, a intrat în faliment. 
 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș Nicoale & Co

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.