Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Molecula care te poate scăpa de obezitate

GALERIE
obezitate
  • obezitate
- +

Persoanele care suferă de obezitate și își doresc să scadă în greutate au câteva variante prin care să poată reduce din masa corporală.

- Schimbarea alimentației, prin reducerea alimentelor procesate și adoptarea unei diete bogate în fructe și legume
- Creșterea activității fizice
- Tratament medicamentos pentru pierderea în greutate
- Intervenția chirurgicală bariatrică, cum ar fi banda gastrică sau bypass-ul gastric
- Tratamente hormonale.
Toate acestea pot fi de ajutor, însă pentru mulți acest proces poate fi greu de urmat, dar mai ales de menținut, în cazul în care se reușește scăderea în greutate.

Oamenii de știință de la Universitatea din Bonn (Germania) au o veste bună pentru cei are vor să slăbească, dar care nu pot. Aceștia au identificat o moleculă care poate ajuta la arderea grăsimilor - celula adipoasă brună, notează Medical News Today (MNT).

Rezultatul studiului a fost publicat, la începutul acestei luni, în revista Nature, și ar putea indica un nou tratament pentru obezitate.

Cum funcționează celula adipoasă brună

Oamenii, precum și majoritatea celorlalte mamifere, au două tipuri de celule adipoase sau țesut adipos. Celulele adipoase albe stochează energie; celulele adipoase brune ard această energie pentru a produce căldură.

Cu toate acestea, cu excepția cazului în care mediul înconjurător este rece - ceea ce, în cazul încălzirii centrale, rareori este cazul pentru majoritatea oamenilor - aceste celule adipoase brune nu sunt necesare.

Oamenii moderni au o dietă mai bogată în energie și se deplasează mai puțin decât strămoșii noștri, ceea ce înseamnă că nu ne folosim cu adevărat celulele adipoase brune și acumulăm celule adipoase albe, ceea ce duce la creșterea în greutate.

Celulele de grăsime brune, care mențin căldura nou-născuților, încetează treptat să mai funcționeze și mor.

”Se știe de mult timp că celulele adipoase brune sunt pline de mitocondrii, care sunt o sursă de energie și căldură. Celulele de grăsime brună sunt cele mai abundente la sugari și scad odată cu vârsta”, a explicat dr. Mir Ali, chirurg bariatric, pentru MNT.

Numărul persoanelor care suferă de obezitate severă în întreaga lume continuă să crească. De aceea, oamenii de știință, precum autorul studiului, Dr. Alexander Pfeifer, de la Institutul de Farmacologie și Toxicologie de la Universitatea din Bonn, ”caută substanțe care să stimuleze grăsimea brună și astfel să crească arderea grăsimilor”.

Molecula cea puternică

În cadrul unui studiu celular, cercetătorii au descoperit că celulele adipoase brune care au fost supuse la stres au secretat cantități mari de inozină, o purină naturală. Inozina a activat apoi alte celule adipoase brune pentru a începe să ardă energie și, de asemenea, a transformat unele celule adipoase albe în celule adipoase brune.

Ei au investigat apoi efectul inozinei la șoareci. Șoarecii care au fost injectați cu inozină au avut un consum de oxigen semnificativ mai mare decât cei care nu au fost injectați, ceea ce indică o utilizare mai mare a energiei. Șoarecii au dezvoltat, de asemenea, mai multe celule de grăsime brună.

În plus, șoarecii tratați cu inozină în timp ce urmau o dietă bogată în grăsimi au pierdut în greutate în comparație cu cei de control, în ciuda unui aport alimentar identic.

Cercetătorii consideră că această observație poate indica o potențială valoare terapeutică a inozinei ca tratament pentru obezitate.

”Acest studiu este un pas mare spre găsirea unei modalități de stimulare a celulelor adipoase brune; întrebările care rămân sunt: cât de practic și de eficient este acest lucru pentru a fi aplicat la oameni și cât de multă greutate ar pierde cineva cu acest tip de tratament?”, mai spune dr. Ali.

Cu toate acestea, dr. Pfeifer avertizează că este puțin probabil ca doar o pastilă să fie ”soluția la pandemia de obezitate galopantă din lume”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri