Moment festiv la UMF: 138 de ani de învăţământ superior medical la Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Moment festiv la UMF: 138 de ani de învăţământ superior medical la Iaşi

GALERIE
zilele umf iasi (4)zilele umf iasi (3)zilele umf iasi (2)zilele umf iasi (1)
 • zilele umf iasi (4)
 • zilele umf iasi (3)
 • zilele umf iasi (2)
 • zilele umf iasi (1)
- +

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a marcat ieri, de la ora 10, într-o ceremonie festivă, momentul debutului evenimentelor pentru celebrarea a 138 de ani de învăţământ superior medical la Iaşi. În compania reprezentanţilor celorlalte universităţi de stat din Iaşi, a primarului Mihai Chirica, a reprezentanţilor Institutului Francez şi a membrilor comunităţii academice a UMF Iaşi, manifestarea a început prin citirea unui fragment din discursul regelui Mihai şi prin ţinerea unui moment de reculegere în amintirea acestuia.

În discursul său, prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi, a rememorat împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea UMF, când acesta era student şi asista la festivităţile organizate cu acel prilej. „Au trecut 38 de ani şi iată că mă aflu tot în această Aulă, de asemenea la o manifestare importantă. Tot ce pot să vă împărtăşesc în acest moment este că, pe măsură ce înaintezi în vârstă, trecutul devine din ce în ce mai clar şi mai important, ca o fotografie alb-negru care se transformă, treptat, într-una color. Dacă aş privi această fotografie, aş recunoaşte în ea pe toţi cei care au scris istoria medicinei şi a învăţământului medical ieşean. Pentru că fără aceşti oameni - medici cu har, care s-au dedicat întru totul profesiei şi bolnavului şi care aveau la ei în permanenţă ceea ce astăzi lipseste multora - o busolă morală, nu am sărbători astăzi 138 de ani de învăţământ medical superior de excelenţă la Iaşi“, a spus prof.dr. Viorel Scripcariu.

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a felicitat comunitatea academică în discursul său şi a mulţumit universităţii pentru că a decis să se implice în Programul Centenar al Primăriei, pe care l-a descris ca fiind realizat fără festivism, pentru ultima generaţie, renunţându-se la lucrurile care „se pierd în 24 de ore“ şi cu accent pe cele care rămân în memoria generaţiilor. „Lucrări scrise şi editate în acelaşi timp, atât din punct de vedere beletristic, cât şi istoric, tipărituri, filme şi alte lucruri care pot fi arhivate şi lăsate în memoria generaţiilor următoare ca un moment de glorie pentru istoria acestei ţări. După o sută de ani, nu mai contează ce mai punem. Probabil că, după anul 2018, vom rămâne România 100^, cu gândul, desigur, spre celelalte provincii româneşti care în momentul de faţă nu fac parte din trupul ţării“, a precizat primarul.

Evenimentul a fost moderat de dr. Richard Constantinescu, iar prof.dr. Cătălin Turliuc a vorbit despre rolul pe care l-au avut medicii în Primul Război Mondial. În cadrul aceluiaşi eveniment a avut loc şi o dublă lansare de carte, volume editate şi prefaţate de dr. Richard Constantinescu de la UMF Iaşi - „Amintiri din Marele Război“ şi „Răniţi şi raniţe. Chirurgia Marelui Război“, parte din opera de război a lui Mihai Ştefănescu-Galaţi. Prima parte a Zilelor UMF s-a încheiat seara, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“, cu un eveniment care a devenit tradiţie, - „Balul iernii“, spectacol caritabil organizat de studenţii UMF Iaşi -, în folosul Casei de copii de la Bogdăneşti.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.