anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Advertorial

Momentul adevărului! Care este motivul pentru care România se împrumtă masiv și cel mai scump din întreaga Europă (P)

GALERIE
toma 800 oct
 • toma 800 oct
- +

Câte generații au fost afectate și câte vor continua să fie afectate de incapacitate și iresponsabilitate? Nu mai este niciun secret pentru nimeni că, aproape zilnic, statul român contractează împrumut după împrumut, timp în care datoria externă a României crește alarmant.

Se vorbește despre creștere economică, deși aceasta este tradusă doar în creșterea consumului, timp în care prețurile la alimentele de bază, la bunuri și servicii au explodat, iar liberalizarea prețurilor la energie amenință să falimenteze milioane de români, reducându-i la frig și sărăcie accentuată.

Potrivit Eurostat, în luna august a acestui an, România avea un nivel al dobânzilor pe termen lung de 3,72% pe an la nivelul lunii august, în condițiile în care media europeană este de 0,23%. Mai mult, și la nivel regional, se menține discrepanța, costurile împrumuturilor contractate de România fiind de peste 2 ori mai mare decât cele ale Poloniei și Cehiei. Totodată, deși din primăvară costurile de împrumut au crescut ca urmare a avansului inflației, țara noastră a înregistrat cel mai rapid ritm de creștere. De aproape 0,8 puncte procentuale în ultimele 8 luni. Experții din domeniu cunosc foarte bine parametrii de care depind costurile împrumuturilor pe care un stat le face și, având în vedere datele de mai sus, reușim, din păcate, să înregistrăm recorduri negative după recorduri negative.

Vorbim așadar de ratingul de țară, capitol la care statul român este codașul statelor analizate de Eurostat, afându-se doar la un pas distanță de ”junk”, categoria nerecomandată investițiilor, de deficitul bugetar, unde, din nou, deținem un nefericit loc 1, de deficitul de cont curent, unde România este singurul stat pe negativ din regiune, de inflație.

Subiectul împrumuturilor pe bandă făcute de România, precum și a dobânzilor mari la care sunt ele contractate reprezintă unul dintre cele mai grave probleme cu care România și românii se confruntă și care, din păcate, va afecta generații întregi.

Consider că este imperios necesar ca această problemă să fie tratată la adevărata sa importanță și cred că a venit momentul în care ministrul Finanțelor să prezinte adevărul românilor! Nu situații cosmetizate, nu promisiuni, nu scuze, nu justificări, tăcere și continuarea unei politici financiare care să afecteze major România atât pentru prezent cât și pentru viitor.

Acesta este și motivul pentru care, în cadrul activității mele parlamentare din această săptămână am solicitat public ministrului Finanțelor să răspundă clar și să ne transmită tuturor:

1. Situația tuturor împrumuturilor contractate de România în perioada ianuarie 2019 - octombrie 2021, defalcat pe tipuri, perioada de contractare, cuntumul dobânzilor și motivul/ justificarea contractării.

2. Măsurile întreprinse până acum și cele din prezent pentru creșterea ratingului de țară al României.

3. Măsurile întreprinse până acum și cele din prezent pentru scăderea deficitului bugetar al României.

4. Măsurile întreprinse până acum și cele din prezent pentru scăderea deficitului de cont curent al României.

5. Măsurile întreprinse până acum și cele din prezent pentru scăderea ratei inflației României.

 Este momentul adevărului!

Vasile TOMA

Deputat de Iași

Secretarul Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.