anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 07.08.2020

Comunicat de presă (P)

Momentul deşteptării

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

Au fost aproape trei luni de carantină. Oamenii au fost obligați să stea în case. Unii au trăit iadul pe pământ. Alții, dimpotrivă, și-au dat seama că se simt bine. Adevărul e că această perioadă de izolare a fost pe de o parte eficientă, din multe puncte de vedere. Oamenii au fost nevoiți să facă ceva ce altfel nu ar fi făcut nici în ruptul capului: să se studieze pe sine. Să fie mai aproape de sufletul lor ca niciodată și... să facă curat.

Ce am avut înainte de pandemie? O societate abuzivă din toate punctele de vedere. Consumatorismul exacerbat aproape că ne înnebunise. Dar, de fapt, de unde venea dorința nestăvilită de a face cumpărături, de a consuma mult mai mult decât aveam nevoie? Din lipsa unor repere şi în primul rând morale cu tot ceea ce decurge de aici... În momentul în care tot ce contează este doar trupul, partea nevăzută – sufletul – suferă.  Și de aici senzația de gol, de un gol nesfârșit care provoacă o durere ce trebuie curmată, iar cumpărăturile, nu de puține ori excesive, acționează ca un drog ce ne linișteşte pe moment, dar apoi o luăm de la capăt. Și de aici rezultă incapacitatea noastră de a vedea ceea ce este cu adevărat important în viață: sănătatea şi chibzuința.

Suntem, cumva, ca niște „păpuși perfecte“ în mâna destinului, cu noi, spectatori ai propriei vieți. Iar când lucrurile nu merg bine mergem la doctor sau la vraci, „lacomi“ de vindecare, fără să ne punem niciun moment întrebarea cum am ajuns în respectiva situație și care au fost cauzele. Iar în multe situații, singura cauză a fost fuga, fuga de noi înșine. Tocmai această fugă ne împingea în brațele lăcomiei, judecării, urii. Sigur, ce am spus aici pot părea doar „vorbe“, lucruri idealiste, fără nicio legătură cu realitatea. Care realitate? Cea din exterior, în condițiile în care absolut tot ceea ce contează cu adevărat în viața unui om se întâmplă în sufletul lui. Cât de real este sentimentul iubirii, al compasiunii, al solidarității? Nu cumva aceste sentimente ar trebui să conteze cu adevărat? Este și o vorbă: „Unii oameni sunt atât de săraci că nu au decât bani...“

Dar totuși ceva se vede și la exterior. Știați că anual, în lume, aproximativ 30% din hrana produsă ajunge să fie aruncată la gunoi? Și aceasta în condițiile în care aproape un miliard de oameni se duc la culcare flămânzi? Mai știați că, potrivit statisticilor, fiecare român aruncă pe lună, 16 kilograme de alimente? Și aceasta în condițiile în care 1 din 2 copii români este în prag de sărăcie, iar vreo 150.000 adorm flămânzi?

Această pandemie nu a fost decât un semnal de alarmă că trebuie să ne trezim, că trebuie să facem ceva, că trebuie să schimbăm lucrurile în profunzime, că așa nu mai merge. Iar dacă rămânem în continuare cu vechile metehne, viitorul nu va fi mai bun, ci mai rău. Deci, deşteaptă-te române!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dar la Primărie când se ajunge?

Ionuț BENEA

Dar la Primărie când se ajunge?

Arestarea lui Cristin Zămosteanu este doar vârful unui aisberg pe care procurorii trebuie să-l arate la adevărata sa dimensiune.

Filmuletul zilei

opinii

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

Inventica

Neculai SEGHEDIN

Inventica

În anul 1983 eram în Munţii Orăştiei, la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Am intrat în magazinul sătesc, care era „cu de toate”, unde am găsit o carte care m-a fascinat de cum am deschis-o: „Inventica” de Pierre Verone, Editura Albatros, Colecţia Lyceum. Să cumperi cărţi atunci când urci pe munte cu rucsacul în spate, recunosc, nu atestă o inteligenţă prea grozavă, ba dimpotrivă, mai ales atunci când nu eşti chiar o forţă a naturii...

Geopolitrucuri

Nicolae CREŢU

Geopolitrucuri

Aproape că nu e zi care să treacă fără vreo ştire, comentarii şi dezbateri (o vocabulă, aceasta din urmă, mai puţin compromisă decât mulţimea de „talk-show”-uri în care nu numai că nu se dezbate nimic, dar domneşte o „armonie” adormitoare, între eternii lor „abonaţi”, mereu aceiaşi şi tare temători de polemos) gata să citeze ierarhii, rating-uri pe scala cărora România (deci noi, românii) se situează foarte jos. 

pulspulspuls

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Caricatura zilei

Degustare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.