anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Mona Pivniceru a "secretizat" lista procurorilor eligibili pentru Parchetul General şi DIICOT

GALERIE
mona pivniceru
  • mona pivniceru
- +

Ministerul Justiţiei dă dovadă de lipsă de transparenţă în procedura de numire a procurorului general şi a şefului DNA.

Pe 25 februarie ministrul Mona Pivniceru a primit de la parchetele din România numele procurorilor ”eligibili” pentru a conduce DNA şi Parchetul General. Gândul a solicitat publicarea numelor procurorilor, dar ministerul a refuzat să pună la dispoziţie informaţia, motivând că nu a avut timp să alcătuiască o simplă listă. Între timp, Mona Pivniceru s-a declarat deranjată că trebuie să răspundă întrebărilor adresate de presă.

Pe 23 februarie, Ministerul Justiţiei a anunţat că a iniţiat o procedură preliminară prin care a solicitat tuturor şefilor de parchete să transmită propuneri cu procurori eligibili pentru funcţiile de procuror general, procuror şef la DIICOT şi DNA. ”Ministrul Justiţiei a  transmis în această săptămână, magistraţilor cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Public, invitaţia de a-i comunica, până la data de 25 februarie 2013, numele a 1 – 3 procurori care ar putea candida, în opinia acestora, pentru ocuparea uneia dintre funcţiile de conducere menţionate”, se menţionează în anunţul oficial de pe 23 februarie

Pe 25 februarie, gândul a solicitat ministerului să transmită lista cu procurorii care au fost nominalizaţi drept eligibili pentru conducerea Parhcetului General, DNA şi DIICOT. Cererea a fost înregistrată oficial de MJ cu numărul 17986. Pe 8 martie, exact când s-a împlinit termenul legal de 10 zile, ministerul ne-a transmis o notificare prin care spune că nu poate răspunde la cerere şi că lista cu procurori va fi transmisă în termen de 30 de zile.

Ministerul spune practic că în 10 zile nu a reusit să alcătuiască o simplă listă cu numele procurorilor care ar putea ocupa funcţiile de conducere din cadrul DIICOT, DNA şi Parchetul General.

În notificarea de pe 8 martie MJ nu a motivat de ce nu poate transmite lista cu numele procurorilor având în vedere că procedura de colectare a acestor nume de la parchetele din ţară s-a terminat pe 25 februarie. De altfel normele metodologice de punere în aplicare a legii 544/2001 prevăd că, în momentul în care o instituţie nu transmite un răspuns în 10 zile şi notifică petiţionarul că nu poate furniza informaţiile în acestă periodă, trebuie să şi motiveze de ce nu poate furniza aceste informaţi.

Articolul 23 din normele metodologice prevede următoarele: ”Structurile sau persoanele responsabile de informarea publică directă primesc de la structurile prevăzute la art. 22 alin. (1) răspunsul la solicitarea primită şi redactează răspunsul către solicitant, împreună cu informaţia de interes public sau cu motivaţia întârzierii ori a respingerii solicitării, în condiţiile legii.”

Gândul a solicitat MJ să îşi motiveze decizia de a nu transmite informaţiile solicitate în termenul legal de 10 zile. Ministerul nu a formulat nicio poziţie până în acest moment. Astfel că, potrivit practicii în domeniu, se poate considera că MJ a refuzat să transmită înformaţiile solicitate. Gândul a formulat o plângere administrativă pentru refuzul de comunicare a informaţiilor publice.

Pe 28 februarie, gândul a transmis MJ o nouă solicitare în care cerea detalii legate câteva informaţii vehiculate pe surse în presă, care arătau că Mona Pivniceru a decis pe cine va numi procuror general, fiind vorba de procurorul Florin Magyar de la Parchetul Curţii de Apel Cluj.

Astfel, în cererea înregistrată oficial la minister sub numărul 19575/28.02.2013, am solicitat următoarele informaţii: 

1. Având în vedere că în presă au fost vehiculate o serie de informaţii legate de numirea domnului procuror Florin Magyar în funcţia de procuror general vă solicit sa faceţi cateva precizari faţă de acest subiect.

2. Vă rog să precizaţi dacă în cadrul discuţiei din data de 8 februarie cu procurorul şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj i-aţi propus domnului Florin Magyar functia de procuror general?

3. Vă rog sa precizaţi dacă domnul procuror a acceptat propunerea?

4. Vă rog să menţionaţi dacă pentru funcţiile de procuror şef al DNA şi procuror şef al DIICOT aţi contactat alţi procurori cărora le-aţi propus în mod clar să preia conducerea celor două instituţii? Cine sunt aceşti procurori?

Ministerul Justiţiei nu a transmis nici un răspuns la acestă solicitare menţionând din nou că nu poate furniza informaţiile în termenul de 10 zile prevăzut de lege. 

Pivniceru deranjată de presă

Mona Pivniceru a declarat la o emisiune televizată că una din dezamăgirile sale este faptul că trebuie să răspundă întrebărilor adresate de jurnalişti.  ”Mă deranjează  că trebuie să răspund la presa vremii”, a declarat Mona Pivniceru la Antena 3.

Cât despre procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi a procurorului general, Mona Pivniceru a declarat că a discutat cu zeci de procurori şi că i-a invitat să participe la concurs. Mona Pivniceru nu a precizat însă când va relua procedura. Ministrul a realizat şi portretul robot al candidatului ideal pentru funcţia de procuror general. "În primul rând, o pregătire profesională peste medie. Trebuie să fie un om echilibrat, să aibe rezistenţă la stres. Acestea sunt condiţii minimale. Aş vrea să aibă acea sclipire a omului", a menţionat Mona Pivniceru

Ministrul Justiţiei a precizat că, dacă Daniel Morar se va înscrie în procedura de numire a procurorului general, îl va nominaliza pe lista scurtă, dar a lăsat să se înţeleagă că nu îl va numi procuror general.  "Domnul Morar este liber să candideze, va ajunge pe lista scurtă şi voi medita. Nu putem identifica o instituţie cu un om. Am văzut un corp profesional de procurori în teritoriu. Aş vrea să aduc un suflu noi. Şi doamna Kovesi este liberă să candideze şi menţin cele zise mai sus", a menţionat Pivniceru.

Comisia Europeană a solicitat în raportul pe Justiţie din 2012 ca MJ să organizeze concursul pentru funcţiile de conducere din parchete în mod transparent. În raportul de la începutul anului, Comisia Europeană a reiterat acestă decizie.

Consiliul Afaceri Generale al UE a transmis pe 11 martie că procedurile pentru numirea şefului DNA şi a procurorului general trebuie să fie cât mai clare. ”Cei care vor fi numiţi trebuie să demonstreze independenţă, integritate şi profesionalism, astfel încât să se bucure de sprijinul opiniei publice, dar şi să poată confirma prin rezultate”, se arată într-un comunicat al consiliului.

Cronologia numirilor la DNA şi la Parchetul General

17 septembrie 2012 Ministrul Mona Pivniceru a demarat procedura de selecate a noului procuror general şi a şefului DNA. La concurs s-au înscris 10 procurori.

25 octombrie 2012 MJ a finalizat interviurile cu procurorii, însă aceste interviuri au fost private, fără prezenţa presei. În urma interviurilor au fost selectaţi Ioan Irimie pentru DNA şi Tiberiu Niţu pentru Parchetul General.

22 noiembrie 2012 Cei doi procurori au fost audiaţi de CSM şi au picat testul dat de secţia de procurori. CSM a emis un aviz negativ pentru Niţu şi Irimie.

18 ianuarie Traian Băsescu a respins propunerile formulate de Mona Pivniceru.

22 ianuarie Ministrul Justiţiei a anunţat că pe 29 ianuarie va relua procedura de numire. De la finalul lui ianuarie şi până acum Mona PIvniceru nu a deschis oficial procedura. Presa a relatat însă că Pivniceru s-a întâlnit cu mai mulţi procurori şi că a convenit deja un nume de procuror general.

gandul.info

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum ar fi arătat Teatrul Naţional din Iaşi dacă era gândit la Valea Lupului?

Cosmin PAȘCA

Cum ar fi arătat Teatrul Naţional din Iaşi dacă era gândit la Valea Lupului?

Iaşul nu-şi va recăpăta nici în următorii patru sau 40 de ani „aerul” european dacă autorităţile locale se vor zgârci la preţul proiectelor şi vor îndepărta, dintr-un patriotism local prost înţeles (sau din motive de corupţie?) companii importante pe plan internaţional.

Filmuletul zilei

opinii

Patos ideologic

Codrin Liviu CUȚITARU

Patos ideologic

A apărut odată cu faţa vopsită în alb şi negru. Gestul constituia un mesaj postcolonialist. În dualitatea fizionomică se sugera dubla critică, dubla identitate a individului postmodern, coexistenţa culturilor - una a „colonizatorului” tradiţional şi cealaltă a „colonizatului” de odinioară. A fost acuzat de rasism, întrucât a implicat că bietul „colonizat” nu poate fi decât o persoană de culoare.

Eficienţa pieţelor financiare

Alin ANDRIEȘ

Eficienţa pieţelor financiare

De-a lungul timpului investitorii pe pieţele financiare au căutat să găsească o metodă de identificare a valorii reale a unui activ financiar care să le permită obţinerea unor profituri considerabile. 

Despre necesitatea unui nivel LAU1 în sistemul administrativ al României (I)

George ŢURCĂNAŞU

Despre necesitatea unui nivel LAU1 în sistemul administrativ al României (I)

Despre sistemul european statistic şi administrativ.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de portocaliul Dezaxinia? Iacătă-l cu ce se mai remarcă la slujbă!

Vă mai amintiţi de portocaliul Dezaxinia? Iacătă-l cu ce se mai remarcă la slujbă!

Apropo de focarul de covid din aceste zile care s-a oploşit pe la berourile chefereului ieşean, şi despre care nu mai contenesc bârfele, căci, poate nu ştiţi, oamenii de acolo chiar mor de plictiseală la serviciu, nu gluma, haideţi să vă spunem şi noi una haioasă pe astăzi, legat de parascovenie. 

Caricatura zilei

Indieni vânători de nemascați

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.