anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Monedă extrem de rară, din timpul lui Ioan Vodă cel Viteaz, găsită la arat

GALERIE
moneda Ioan Voda cel Viteaz
  • moneda Ioan Voda cel Viteaz
- +

Bărbatul se interesa de valoarea ei, probabil în vederea vânzării, pe internet n poliţiştii l-au convins să o predea n a ajuns la Palatul Culturii.

 

O monedă rară şi veche care putea ajunge pe piaţa neagră a ajuns în cele din urmă la muzeu, după intervenţia poliţiştilor. Moneda fusese găsită de un localnic dintr-un sat din Neamţ, în timpul arăturilor de primăvară. El a postat un anunţ pe Internet, şi două fotografii, cerând păreri avizaţilor. Poliţia a intervenit însă, şi l-a convins pe acesta să o predea muzeului din Iaşi. “La data de 12 aprilie, poliţiştii Serviciul de Investigaţii Criminale Iaşi s-au sesizat din oficiu cu privire la o postare a unei persoane, însoţită de două fotografii cu o monedă veche, prin care solicita informaţii de la cunoscători despre aceasta.

Cititi si: Secretul coifului viking găsit în Siret şi dispărut de un deceniu. Era ascuns în Vrancea

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că persoana care avea moneda este din judeţul Neamţ şi a găsit-o pe timpul efectuării unor lucrări agricole în curtea locuinţei. În urma informaţiilor primite de la poliţişti cu privire la legislaţia incidentă, la aceeaşi dată persoana a înştiinţat primăria cu privire la descoperirea întâmplătoare, iar bunul a fost predat către Complexul Muzeal Moldova Iaşi.

Cititi si: El este ieșeanul care a găsit comoara antică de sute de mii de euro în Siret

Moneda descoperită întâmplător datează din perioada 1572 - 1574, este prima monedă românească (Ion Vodă cel Viteaz) confecţionată din aramă, cu diametrul de circa 24 mm şi este susceptibilă de a face parte din patrimoniul cultural naţional, categoria Tezaur. În colecţia Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi se regăseşte încă o monedă de acest fel, fiind exemplare destul de rar întâlnite”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi. După evaluare, găsitorul va primi echivalentul a 30% din valoarea monedei.  

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.