Monica Berescu, Deputat USR PLUS: Ne apucăm de treabă: România are cel mai mare buget pentru investiții (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Comunicat de presa

Monica Berescu, Deputat USR PLUS: Ne apucăm de treabă: România are cel mai mare buget pentru investiții (P)

GALERIE
Berescu
  • Berescu
- +

Avem de-a face cu o premieră în ultimii zeci de ani: un guvern responsabil, care alocă 5,5% din PIB pentru investiții în dezvoltarea țării și a proiectelor de infrastructură. Cele 61 de miliarde pentru investiții sunt esențiale pentru a recupera decalajul din ultimii ani. 

Propunerea de buget eficientizează distribuția resurselor pe care le are statul român pentru a asigura buna funcționare și plata salariilor și pensiilor; în timp ce inițiază sau continuă proiecte pentru viitorul României și reduce deficitul bugetar cu aproximativ 20 de miliarde de lei, comparativ cu anul 2020. Astfel, ne încadrăm într-un deficit de puțin peste 7% din PIB și respectăm angajamentele față de Uniunea Europeană privind reducerea pierderilor din bugetul de stat. 

Fonduri UE de peste 100 de miliarde de euro pentru investiții
România are o șansă istorică, aceea de a atrage fonduri europene în valoare totală de 43 miliarde de euro în exercițiul financiar 2021 - 2027 prin Politica de Coeziune și prin Politica Agricolă Comună şi Politica Maritimă Integrată. Și avem probabil unul dintre cei mai buni miniștri, capabili să obțină acești bani de la Uniunea Europeană.  Mai mult, România are alocate fonduri europene adiționale în valoare de peste 31  miliarde de euro, în cadrul politicii de Coeziune 2021-2027 și alte peste 30 de miliarde de euro prin Mecanismul de redresare și reziliență. Aceste fonduri însumează în total peste 104 miliarde de euro pentru investiții în domenii cheie precum infrastructură, educație, sănătate, agricultură, mediu sau energie, precum și pentru modernizarea marilor sisteme publice.

Încep reformele și sprijinirea afacerilor afectate de pandemie
Anul acesta vom bloca măririle salariale în companiile statului care înregistrează pierderi. Este anormal să existe astfel de decizii atunci când directorii generali și consiliile de administrație nu sunt capabile să genereze profit. Creșterea veniturilor într-o companie care pierde bani și care e posibil să se îndrepte spre faliment este sinonimă cu recompensarea incompetenței. Raportul financiar și bilanțul companiei arată în mod foarte clar care este nivelul de performanță al conducerii.  Astfel, un prim pas îl constituie înghețarea salariilor în companiile de stat cu pierderi sau datorii. Apoi, aceste companii sunt obligate să ia măsuri concrete și cuantificabile pentru reducerea pierderilor, precum și termene pentru realizarea acestora pe parcursul anului 2021.

Guvernul alocă bani și pentru sectoarele industriale care au resimțit din plin efectele pandemiei; fiind vorba în primul rând de HORECA. Programele guvernamentale de sprijin includ măsuri pentru combaterea efectelor economice negative generate de pandemie pentru IMM-uri și companii mari. Pentru programul Granturi pentru investiții este prevăzută suma de 4,46 miliarde lei și încă 2,5 miliarde lei pentru sprijinirea HORECA.
Pentru prima dată, bursele elevilor vor fi decontate din bugetul de stat și este decontată integral naveta elevilor. Aceste cheltuieli nu mai rămân în sarcina administrațiilor locale și, prin urmare, se elimină disfuncționalitățile și presiunea bugetară înregistrate până acum.
În ceea ce privește pensiile, rămâne valabilă creșterea de 14% pentru 2021. Pensionarii vor încasa, așadar, pensii mai mari decât  în 2020, iar în viitor, sistemul de pensii se va baza pe principiul contributivității și pe eliminarea inechităților. În zilele și săptămânile următoare vom introduce din nou în Parlament,  proiectul USR PLUS de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor și primarilor, pentru a fi votat la începutul acestei sesiuni parlamentare.

În concluzie, acest buget este unul prudent și responsabil, care ține cont de pandemie și de efectele negative ale acesteia în economie și care are drept principal scop relansarea economică.  Ne onorăm promisiunile și măsurile prevăzute în programul de guvernare al Alianței USRPLUS.

Monica Berescu, Deputat USR PLUS 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.