Monica Berescu, deputat USRPLUS: “ Accesul gratuit la legile țării este esențial pentru o democrație.” (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presa

Monica Berescu, deputat USRPLUS: “ Accesul gratuit la legile țării este esențial pentru o democrație.” (P)

GALERIE
Monica Berescu-deputatUSRPLUS
  • Monica Berescu-deputatUSRPLUS
- +

Am votat în Camera Deputaților la începutul lunii martie pentru transparența legislativă și pentru a facilita cetățenilor accesul liber și necondiționat la legislația în vigoare. Președintele României a promulgat proiectul de lege prin care Monitorul Oficial, Partea I și a II-a devine accesibil în mod gratuit și permanent, online, în format PDF. 

Cel mai important amendament pe care l-am votat este digitalizarea efectivă a acestui serviciu. Dacă până astăzi fișierul PDF era de fapt un document scanat, total neprietenos; începând de acum se vor putea utiliza opțiunile de căutare, salvare sau imprimare prin textele legislative.
Accesul liber al cetățenilor pentru consultarea actelor normative și a stenogramelor ședințelor legislative este esențial pentru promovarea transparenței și a legilor statului român.

Adevăratul progres în ceea ce privește transparența și deschiderea față de cetățeni se petrece la peste 30 de ani de la revoluție. Noul format încurajează lectura părților legislative și facilitează căutarea în documentul PDF a unui articol sau după cuvinte; ceea de altfel ar trebui să fie o practică normală pentru toate documentele emise de autoritățile statului.  Poate părea incredibil, dar în era celei de-a patra revoluții industriale, se utilizează metode vechi de zeci de ani. Cele mai multe instituții ale statului român printează documentele editate electronic, apoi le scanează pentru a fi publicate pe paginile de internet; când ar putea foarte bine să salveze fișierele în format PDF, cu acces liber la căutare și imprimare pe suport fizic doar dacă este necesar.

Acest gen de practici ridicole trebuie să dispară din instituțiile publice și să reducem impactul pe care îl generăm asupra mediului înconjurător prin folosirea inutilă a zeci de mii de tone de hârtie sau de cerneală/tuș pentru imprimante. Suplimentar, vom crea economii consistente în bugetele instituțiilor prin combaterea risipei de hârtie și prin utilizarea timpului fizic alocat pentru scanarea documentelor în activități care pot crește productivitatea și eficiența funcționarilor publici în interesul cetățenilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.