Monica Berescu, deputat USRPLUS: “Elevii din Lețcani trebuie să beneficieze de transport gratuit, este dreptul lor!” (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Comunicat de presa

Monica Berescu, deputat USRPLUS: “Elevii din Lețcani trebuie să beneficieze de transport gratuit, este dreptul lor!” (P)

GALERIE
Monica Berescu deputat
  • Monica Berescu deputat
- +

Indiferența sau lipsa de implicare a autorităților locale generează presiuni inutile asupra elevilor și a sistemului educațional. Cel mai recent exemplu provine din comuna Lețcani, județul Iași, unde primăria refuză să deconteze transportul elevilor navetiști, din varii motive, iar de fiecare dată când a fost interogată pe acest subiect, administrația locală din Lețcani și-a declinat competența către alte instituții: mai întâi la secretariatul școlii, apoi către prefectură sau ISJ.

Aceasta este experiența neplăcută a unor cetățeni din comuna Lețcani care doreau să afle în ce condiții și pe ce criterii pot fi decontate costurile de transport pe care unii dintre elevi sunt nevoiți să le suporte pentru a ajunge la școală. 
Dacă ar fi să tragem o primă concluzie, aceasta ar fi că autoritățile din Lețcani fac orice doar ca să nu fie implicate sau responsabile de situație și, prin atitudinea sfidătoare pe care o au, descurajează prezența elevilor la școală. Inevitabil, situația a fost prezentată în cadrul unei audiențe la cabinetul de deputat, pe care le organizez săptămânal cu cetățenii.

Am preluat subiectul și, în calitate de deputat, am făcut o interpelare către Ministerul Transporturilor prin care le-am solicitat să ofere lămuriri privind legea nr. 226/2020 care precizează condițiile în care se oferă transport gratuit pentru elevii din învățământul preuniversitar.

Răspunsul primit de la Ministerul Transporturilor clarifică subiectul transportului gratuit pentru elevi și indică Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) ca fiind responsabilă de asigurarea serviciilor comunitare de utilitate publică, acestea desfășurându-se sub controlul, conducerea sau coordonarea administrației publice locale, în scopul asigurării serviciilor publice de transport local precum și a serviciilor publice de transport județean de persoane. Cu alte cuvinte, autoritățile locale au competențe în gestionarea transportului de persoane la nivel local.

Banii pentru transportul elevilor sunt asigurați prin bugetul statului
Lipsa banilor la bugetul local este un argument fals promovat de către reprezentanții primăriei din Lețcani, pentru că așa cum reiese din răspunsul primit de la minister, decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat, prin transfer, către unitățile teritorial administrative. Mai mult, aceeași lege stipulează că gratuitatea transportului este asigurată de către autoritatea locală prin subvenționarea operatorului de transport, conform legii nr. 92/2007, care reglementează acest proces. 

Pe scurt, elevii pot beneficia de transport gratuit, dacă nu au absențe nemotivate, au avizat carnetul de elev pentru anul în curs și au nevoie de o adeverință emisă de școală dacă locuiesc în altă localitate decât cea în care învață. Pe această adeverință este menționat traseul de deplasare pe baza căreia firma de transport emite legitimația de transport. 

Toate aceste lucruri putea fi lămurite până acum, dacă funcționarii publici, inclusiv primarul din Lețcani, s-ar fi implicat pentru a identifica soluții pentru a facilita accesul copiilor la învățământ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.