anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comunicat de presa

Monica Berescu, deputat USRPLUS: “Elevii din Lețcani trebuie să beneficieze de transport gratuit, este dreptul lor!” (P)

GALERIE
Monica Berescu deputat
 • Monica Berescu deputat
- +

Indiferența sau lipsa de implicare a autorităților locale generează presiuni inutile asupra elevilor și a sistemului educațional. Cel mai recent exemplu provine din comuna Lețcani, județul Iași, unde primăria refuză să deconteze transportul elevilor navetiști, din varii motive, iar de fiecare dată când a fost interogată pe acest subiect, administrația locală din Lețcani și-a declinat competența către alte instituții: mai întâi la secretariatul școlii, apoi către prefectură sau ISJ.

Aceasta este experiența neplăcută a unor cetățeni din comuna Lețcani care doreau să afle în ce condiții și pe ce criterii pot fi decontate costurile de transport pe care unii dintre elevi sunt nevoiți să le suporte pentru a ajunge la școală. 
Dacă ar fi să tragem o primă concluzie, aceasta ar fi că autoritățile din Lețcani fac orice doar ca să nu fie implicate sau responsabile de situație și, prin atitudinea sfidătoare pe care o au, descurajează prezența elevilor la școală. Inevitabil, situația a fost prezentată în cadrul unei audiențe la cabinetul de deputat, pe care le organizez săptămânal cu cetățenii.

Am preluat subiectul și, în calitate de deputat, am făcut o interpelare către Ministerul Transporturilor prin care le-am solicitat să ofere lămuriri privind legea nr. 226/2020 care precizează condițiile în care se oferă transport gratuit pentru elevii din învățământul preuniversitar.

Răspunsul primit de la Ministerul Transporturilor clarifică subiectul transportului gratuit pentru elevi și indică Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) ca fiind responsabilă de asigurarea serviciilor comunitare de utilitate publică, acestea desfășurându-se sub controlul, conducerea sau coordonarea administrației publice locale, în scopul asigurării serviciilor publice de transport local precum și a serviciilor publice de transport județean de persoane. Cu alte cuvinte, autoritățile locale au competențe în gestionarea transportului de persoane la nivel local.

Banii pentru transportul elevilor sunt asigurați prin bugetul statului
Lipsa banilor la bugetul local este un argument fals promovat de către reprezentanții primăriei din Lețcani, pentru că așa cum reiese din răspunsul primit de la minister, decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat, prin transfer, către unitățile teritorial administrative. Mai mult, aceeași lege stipulează că gratuitatea transportului este asigurată de către autoritatea locală prin subvenționarea operatorului de transport, conform legii nr. 92/2007, care reglementează acest proces. 

Pe scurt, elevii pot beneficia de transport gratuit, dacă nu au absențe nemotivate, au avizat carnetul de elev pentru anul în curs și au nevoie de o adeverință emisă de școală dacă locuiesc în altă localitate decât cea în care învață. Pe această adeverință este menționat traseul de deplasare pe baza căreia firma de transport emite legitimația de transport. 

Toate aceste lucruri putea fi lămurite până acum, dacă funcționarii publici, inclusiv primarul din Lețcani, s-ar fi implicat pentru a identifica soluții pentru a facilita accesul copiilor la învățământ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.