Monica Berescu, deputat USRPLUS: “Mamele minore au nevoie de protecția noastră” (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presa

Monica Berescu, deputat USRPLUS: “Mamele minore au nevoie de protecția noastră” (P)

GALERIE
Monica Berescu deputat
  • Monica Berescu deputat
- +

România se confruntă cu o tragedie: avem copii care dau naștere altor copii, la vârsta la care abia începe procesul de maturizare. De ani de zile, ocupăm primele locuri în Europa în ceea ce privește tinerele care devin mame în perioada adolescenței. Este o adevărată dramă națională, ce se petrece sub ochii noștri.

Din totalul nașterilor în 2019 (199.720 nașteri), 749 nașteri au provenit  de la mame cu vârsta sub 15 ani și 17.933 de la mame cu vârsta între 15-19 ani
În România în 2019, peste 16.000 de copile cu vârste între 15 și 19 ani devin mame, în fiecare an, în timpul adolescenței, conform informațiilor publicate de către ONG-uri locale și internaționale. Iar de aici începe tragedia socială: de cele mai multe ori, tinerele gravide nu au resurse suficiente pentru a monitoriza sarcina și ulterior, pentru a crește și întreține copiii.  Apoi, acestea abandonează școala ceea ce conduce aproape inevitabil către lipsuri financiare și materiale din ce în ce mai mari. Fără un loc de muncă, mamele devin dependente de alocațiile pentru copii și implicațiile sunt majore. Șomajul și sărăcia afectează părinții și conform cercetărilor realizate de specialiști, fenomenul este ciclic și astfel se creează un cerc vicios; din care este aproape imposibil să ieși fără sprijinul societății și al autorităților.

Avem nevoie de o legislație dedicată mamelor minore, una care să le protejeze egalitatea de șanse și care să le încurajeze să își finalizeze studiile, pentru a putea asigura familiei un trai cel puțin decent.  Una dintre politicile publice promovate de USR PLUS în Comisia de Muncă și Protecție Socială se concentrează pe identificarea celor mai bune soluții pentru a reduce numărul de adolescente care devin mame la vârste mult prea fragede. În urma discuțiilor avute până acum cu reprezentanți ai societății civile, am identificat câteva direcții de acțiune pe care le vom transpune în legislație.

Protecția cetățenilor și în special a mamelor minore este responsabilitatea tuturor demnitarilor, prin politicile publice pe care le promovează. 

Monica Berescu, deputat USRPLUS

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

Cosmin PAȘCA

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Teste

Codrin Liviu CUȚITARU

Teste

Neîndoios, ceva grav se petrecuse în procesul evaluării, făcându-l pe Grimase să intre în şoc. Suspiciunea mi-a fost întărită şi de amănuntul că bietul corector ţinea între degetele încârligate de la mâna stângă o foaie scrisă - în mod evident una dintre numeroasele şi buclucaşele lucrări.

Inegalitatea veniturilor

Alin ANDRIEȘ

Inegalitatea veniturilor

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

pulspulspuls

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Informaţii interesante transpiră în ultimele zile despre liberalii ieşeni, stimaţi telespectatori. Prin culisele politichiei de la Bucale se zvoneşte că în parohia de la Iaşi ar fi apărut o mare problemă de lidărşip, ca să ne exprimăm mai elevat: nu prea ar vrea nimeni mai de soi să se bage pe locul de şef lăsat liber de Paralexe, până se clarifică într-un fel sau altul aspectele penale ale acestuia. 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.