anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comunicat de presa

Monica Berescu, deputat USRPLUS: “Mamele minore au nevoie de protecția noastră” (P)

GALERIE
Monica Berescu deputat
 • Monica Berescu deputat
- +

România se confruntă cu o tragedie: avem copii care dau naștere altor copii, la vârsta la care abia începe procesul de maturizare. De ani de zile, ocupăm primele locuri în Europa în ceea ce privește tinerele care devin mame în perioada adolescenței. Este o adevărată dramă națională, ce se petrece sub ochii noștri.

Din totalul nașterilor în 2019 (199.720 nașteri), 749 nașteri au provenit  de la mame cu vârsta sub 15 ani și 17.933 de la mame cu vârsta între 15-19 ani
În România în 2019, peste 16.000 de copile cu vârste între 15 și 19 ani devin mame, în fiecare an, în timpul adolescenței, conform informațiilor publicate de către ONG-uri locale și internaționale. Iar de aici începe tragedia socială: de cele mai multe ori, tinerele gravide nu au resurse suficiente pentru a monitoriza sarcina și ulterior, pentru a crește și întreține copiii.  Apoi, acestea abandonează școala ceea ce conduce aproape inevitabil către lipsuri financiare și materiale din ce în ce mai mari. Fără un loc de muncă, mamele devin dependente de alocațiile pentru copii și implicațiile sunt majore. Șomajul și sărăcia afectează părinții și conform cercetărilor realizate de specialiști, fenomenul este ciclic și astfel se creează un cerc vicios; din care este aproape imposibil să ieși fără sprijinul societății și al autorităților.

Avem nevoie de o legislație dedicată mamelor minore, una care să le protejeze egalitatea de șanse și care să le încurajeze să își finalizeze studiile, pentru a putea asigura familiei un trai cel puțin decent.  Una dintre politicile publice promovate de USR PLUS în Comisia de Muncă și Protecție Socială se concentrează pe identificarea celor mai bune soluții pentru a reduce numărul de adolescente care devin mame la vârste mult prea fragede. În urma discuțiilor avute până acum cu reprezentanți ai societății civile, am identificat câteva direcții de acțiune pe care le vom transpune în legislație.

Protecția cetățenilor și în special a mamelor minore este responsabilitatea tuturor demnitarilor, prin politicile publice pe care le promovează. 

Monica Berescu, deputat USRPLUS

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.