Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Comunicat de presa

Monica Berescu, deputat USRPLUS:“ Plafonarea salariilor din sistemul bugetar echilibrează financiar bugetul de anul acesta” (P)

GALERIE
Monica Berescu-deputatUSRPLUS
  • Monica Berescu-deputatUSRPLUS
- +

Ne aflăm în situația în care statul român consumă mai mult decât își permite. 

Problema lipsei banilor din bugetul statului e una de zeci de ani și a fost provocată în special de decizii populiste, adoptate iresponsabil înaintea diferitelor runde de alegeri.

Cu toții ne dorim să câștigăm mai mult, să trăim mai bine însă aceste beneficii nu se obțin mărind veniturile din pix, fără a indica și din ce portofel luăm banii. Trebuie eficientizate instituțiile și agențiile statului pentru a reduce din cheltuieli și pentru a recompensa performanța. Mediul privat oferă un exemplu foarte bun, cel al evaluărilor anuale în urma cărora se acordă creșteri ale salariilor. Iar aceste măriri, se fac de regulă cu un procent cuprins între 5 - 10% în fiecare an.
 
Plafonarea salariilor din sistemul bugetar salvează economia pentru că astfel fiecare cetățean va rămâne cu bani în buzunar, în loc să îi plătească sub formă de taxe și impozite; bani folosiți într-o mare măsură pentru salariile bugetarilor. Să nu uităm că toată economia suferă din cauza acestei pandemii și că multe companii au făcut concedieri, au diminuat salarii în timp ce în sistemul bugetar chiar s-au mărit unele salarii. Anul 2020 a adus o creștere de 25% la salariile bugetarilor, înainte de declanșarea pandemiei cauzate de coronavirus. Apoi, a urmat perioada de izolare ce a afectat puternic economia și afacerile. În timp ce mediul privat face concedieri colective din cauza restrângerii activității, sistemul bugetar solicita creșteri ale veniturilor. Poate cel mai important aspect în acest caz, este faptul că banii bugetului de stat provin întocmai de la mediul privat. Ori atunci când companiile înregistrează pierderi, înseamnă că vor plăti mai puțini bani către buget, pentru că le scad veniturile. 
 
Putem crește salariile și pensiile după ce optimizăm aparatul administrativ

Da, putem avea salarii și pensii mai mari dacă reformăm sistemul și se fac angajări doar pe bază de competențe profesionale. Avem nevoie de funcționari mai eficienți, mai harnici și plătiți mai bine. Pentru asta, trebuie redus numărul total al acestora și modernizată infrastructura digitală. Cu siguranță sunt mulți profesioniști în aparatul administrativ și fără ei s-ar bloca aparatul guvernamental și cel din administrația publică locală. Sunt aceiași oameni care și-au clădit o carieră solidă, pe merit și care poate uneori asistă neputincioși la favorurile politice și detașările pe funcții făcute în mod sfidător. Acest mecanism al detașărilor trebuie desființat. 
 
Sistemul de sporuri trebuie reconfigurat și echilibrat pentru că sunt foarte multe cazuri în care se acordă acest tip de beneficii pe criterii absurde, dar conform legii și astfel unii mai câștigă aproape încă un salariu. Ca să nu mai vorbim de multe situații în care șefii unor departamente sau direcții câștigă mai mult decât cei care conduc toată instituția.
 
A venit momentul ca oamenii din sistemul public să înțeleagă și să accepte că este nevoie de echilibru financiar și că mediul privat trebuie respectat și încurajat să se dezvolte. Nu putem cere mai mulți bani de la cei care i-au pierdut într-o formă sau alta, ci de la cei care nu au resimțit deloc efectele pandemiei: aparatul bugetar.

Monica Berescu, deputat USRPLUS

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri