Monica Berescu, deputat USRPLUS:“ Plafonarea salariilor din sistemul bugetar echilibrează financiar bugetul de anul acesta” (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 14.04.2021

Comunicat de presa

Monica Berescu, deputat USRPLUS:“ Plafonarea salariilor din sistemul bugetar echilibrează financiar bugetul de anul acesta” (P)

GALERIE
Monica Berescu-deputatUSRPLUS
  • Monica Berescu-deputatUSRPLUS
- +

Ne aflăm în situația în care statul român consumă mai mult decât își permite. 

Problema lipsei banilor din bugetul statului e una de zeci de ani și a fost provocată în special de decizii populiste, adoptate iresponsabil înaintea diferitelor runde de alegeri.

Cu toții ne dorim să câștigăm mai mult, să trăim mai bine însă aceste beneficii nu se obțin mărind veniturile din pix, fără a indica și din ce portofel luăm banii. Trebuie eficientizate instituțiile și agențiile statului pentru a reduce din cheltuieli și pentru a recompensa performanța. Mediul privat oferă un exemplu foarte bun, cel al evaluărilor anuale în urma cărora se acordă creșteri ale salariilor. Iar aceste măriri, se fac de regulă cu un procent cuprins între 5 - 10% în fiecare an.
 
Plafonarea salariilor din sistemul bugetar salvează economia pentru că astfel fiecare cetățean va rămâne cu bani în buzunar, în loc să îi plătească sub formă de taxe și impozite; bani folosiți într-o mare măsură pentru salariile bugetarilor. Să nu uităm că toată economia suferă din cauza acestei pandemii și că multe companii au făcut concedieri, au diminuat salarii în timp ce în sistemul bugetar chiar s-au mărit unele salarii. Anul 2020 a adus o creștere de 25% la salariile bugetarilor, înainte de declanșarea pandemiei cauzate de coronavirus. Apoi, a urmat perioada de izolare ce a afectat puternic economia și afacerile. În timp ce mediul privat face concedieri colective din cauza restrângerii activității, sistemul bugetar solicita creșteri ale veniturilor. Poate cel mai important aspect în acest caz, este faptul că banii bugetului de stat provin întocmai de la mediul privat. Ori atunci când companiile înregistrează pierderi, înseamnă că vor plăti mai puțini bani către buget, pentru că le scad veniturile. 
 
Putem crește salariile și pensiile după ce optimizăm aparatul administrativ

Da, putem avea salarii și pensii mai mari dacă reformăm sistemul și se fac angajări doar pe bază de competențe profesionale. Avem nevoie de funcționari mai eficienți, mai harnici și plătiți mai bine. Pentru asta, trebuie redus numărul total al acestora și modernizată infrastructura digitală. Cu siguranță sunt mulți profesioniști în aparatul administrativ și fără ei s-ar bloca aparatul guvernamental și cel din administrația publică locală. Sunt aceiași oameni care și-au clădit o carieră solidă, pe merit și care poate uneori asistă neputincioși la favorurile politice și detașările pe funcții făcute în mod sfidător. Acest mecanism al detașărilor trebuie desființat. 
 
Sistemul de sporuri trebuie reconfigurat și echilibrat pentru că sunt foarte multe cazuri în care se acordă acest tip de beneficii pe criterii absurde, dar conform legii și astfel unii mai câștigă aproape încă un salariu. Ca să nu mai vorbim de multe situații în care șefii unor departamente sau direcții câștigă mai mult decât cei care conduc toată instituția.
 
A venit momentul ca oamenii din sistemul public să înțeleagă și să accepte că este nevoie de echilibru financiar și că mediul privat trebuie respectat și încurajat să se dezvolte. Nu putem cere mai mulți bani de la cei care i-au pierdut într-o formă sau alta, ci de la cei care nu au resimțit deloc efectele pandemiei: aparatul bugetar.

Monica Berescu, deputat USRPLUS

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Eurocanapeaua

Lucian DÎRDALA

Eurocanapeaua

Ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Filmuletul zilei

opinii

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Florin CÎNTIC

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Cum luna martie este legată de naşterea lui Mircea Eliade (13 martie 1907) vă propun un serial care pune câteva accente pe relaţia dintre acesta şi Radu Gyr, un scriitor controversat din cauza activităţii sale politice legionare, plecând de la corespondenţa lor din 1968-1969, aşa cum este ea păstrată la Colecţiile speciale ale bibliotecii Universităţii din Chicago.

De-a joaca

Radu PĂRPĂUȚĂ

De-a joaca

Mă trezisem brusc. Visasem ceva, ce?

În amintirea lui Constantin Munteanu

Alex VASILIU

În amintirea lui Constantin Munteanu

Aparent, despre cei buni la suflet, speciali, este uşor să scrii. Dar cuvintele se aşază încet, pe măsura discreţiei celui evocat acum, la despărţire.

pulspulspuls

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Atenţiune, atenţiune, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe: prin anumite redacţii din ţară tropăie de câteva zile un zvonuleţ tare mălăieţ, care zice că madam Veorica, fosta şefă de partidoi, ar urma să lanseze în perioada următoare o nouă construcţie politică cu care să rupă gura târgului. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.