anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Comunicat de presa

Monica Berescu, deputată USRPLUS Iași: "Spitalele ieșene și pacienții sunt vulnerabili în cazul unor incendii" (P)

GALERIE
Berescu
 • Berescu
- +

Flăcările care au izbucnit marți la secția ATI COVID din incinta spitalului pentru copiii Sf. Maria readuce în atenția publicului o problemă persistentă în mai toate unitățile medicale și anume, instalațiile electrice învechite. Acestea reprezintă un pericol real și iminent pentru integritatea și viața pacienților, atât timp cât ele rămân subdimensionate și supraîncărcate. 

Securitatea unităților medicale din județul Iași este în subordinea mai multor instituții, însă niciuna dintre ele nu are o centralizare despre investițiile realizate în modernizarea instalațiilor electrice, date despre mentenanța instalațiilor tehnice și sistemele de stingere ale incendiilor. Acestea sunt concluziile unui răspuns primit la o adresă pe care deputata USRPLUS Monica Berescu a trimis-o în primăvară către Direcția de Sănătate Publică Iași; după ce au izbucnit mai multe incendii la diferite spitale din țară. 

Consumurile energetice din ce în ce mai mari pun o presiune suplimentară pe rețelele electrice și cele termice ale spitalelor și altor unități medicale care resimt pe deplin lipsa unui management competent, concentrat pe infrastructura medicală, pe modernizare și pe asigurarea tuturor măsurilor de protecție necesare pentru a evita tragedii, cauzate de funcționări defectuoase ale instalațiilor. 

Practic, ne aflăm în faza unei bombe cu ceas, care ticăie din ce în ce mai repede și în care riscul unor incendii devine iminent, pentru că sunt cel puțin 5 unități medicale în care instalaţia electrică este uzată şi/sau cu improvizaţii în zona ATI, conform informațiilor oferite de DSP. Solicit public managerilor de spitale, UAT-urilor, conducerilor ISU și DSP Iași să facă toate demersurile necesare pentru moderniza de îndată, cu prioritate absolută, toate instalațiile electrice din unitățile medicale. Este esențial că acest proces să înceapă în secțiile ATI, pentru că sunt cele mai expuse incendiilor iar pacienții sunt vulnerabili, fiind în proces de recuperare postoperatorie”, a declarat Monica Berescu, deputată USRPLUS Iași.

Cine are informațiile?
Conducerea Direcției de Sănătate Publică Iași a menționat că deține doar parțial informații despre investiții, starea tehnică și sistemele de stingere a incendiilor. De exemplu, valoarea totală a sumelor investite în echipamente și lucrări de modernizare sunt raportate de spitale către ordonatorii de credite. Pe de altă parte, toate celelalte informații se află în posesia ISU Iași. 

Totuși, după tragedia de la Piatra Neamț, au fost efectuate controale comune DSP - ISU la spitalele ieșene, iar concluziile acestora au fost incluse în răspunsul oferit de către DSP. Una dintre neregulile principale constatate și care ne dă fiori, este aceea că “nu se asigură complet condițiile privind limitarea propagării focului și fumului în interiorul construcțiilor în toate unitățile spitalicești”. Cu alte cuvinte, există șanse foarte mari ca un incendiu să se dezvolte rapid și să cuprindă secții întregi, în lipsa măsurilor de prevenție. 

Un alt motiv de îngrijorare este faptul că multe unități medicale din Iași nu au instalații de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor sau acestea nu funcționează. Deficiențele nu se opresc aici: deseori, nu există contracte de mentenanță ale instalațiilor de stingere a incendiilor sau acestea nu sunt verificate periodic.

Monica Berescu, deputată USRPLUS Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.