Monica Berescu, deputată USRPLUS Iași: "Spitalele ieșene și pacienții sunt vulnerabili în cazul unor incendii" (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presa

Monica Berescu, deputată USRPLUS Iași: "Spitalele ieșene și pacienții sunt vulnerabili în cazul unor incendii" (P)

GALERIE
Berescu
  • Berescu
- +

Flăcările care au izbucnit marți la secția ATI COVID din incinta spitalului pentru copiii Sf. Maria readuce în atenția publicului o problemă persistentă în mai toate unitățile medicale și anume, instalațiile electrice învechite. Acestea reprezintă un pericol real și iminent pentru integritatea și viața pacienților, atât timp cât ele rămân subdimensionate și supraîncărcate. 

Securitatea unităților medicale din județul Iași este în subordinea mai multor instituții, însă niciuna dintre ele nu are o centralizare despre investițiile realizate în modernizarea instalațiilor electrice, date despre mentenanța instalațiilor tehnice și sistemele de stingere ale incendiilor. Acestea sunt concluziile unui răspuns primit la o adresă pe care deputata USRPLUS Monica Berescu a trimis-o în primăvară către Direcția de Sănătate Publică Iași; după ce au izbucnit mai multe incendii la diferite spitale din țară. 

Consumurile energetice din ce în ce mai mari pun o presiune suplimentară pe rețelele electrice și cele termice ale spitalelor și altor unități medicale care resimt pe deplin lipsa unui management competent, concentrat pe infrastructura medicală, pe modernizare și pe asigurarea tuturor măsurilor de protecție necesare pentru a evita tragedii, cauzate de funcționări defectuoase ale instalațiilor. 

Practic, ne aflăm în faza unei bombe cu ceas, care ticăie din ce în ce mai repede și în care riscul unor incendii devine iminent, pentru că sunt cel puțin 5 unități medicale în care instalaţia electrică este uzată şi/sau cu improvizaţii în zona ATI, conform informațiilor oferite de DSP. Solicit public managerilor de spitale, UAT-urilor, conducerilor ISU și DSP Iași să facă toate demersurile necesare pentru moderniza de îndată, cu prioritate absolută, toate instalațiile electrice din unitățile medicale. Este esențial că acest proces să înceapă în secțiile ATI, pentru că sunt cele mai expuse incendiilor iar pacienții sunt vulnerabili, fiind în proces de recuperare postoperatorie”, a declarat Monica Berescu, deputată USRPLUS Iași.

Cine are informațiile?
Conducerea Direcției de Sănătate Publică Iași a menționat că deține doar parțial informații despre investiții, starea tehnică și sistemele de stingere a incendiilor. De exemplu, valoarea totală a sumelor investite în echipamente și lucrări de modernizare sunt raportate de spitale către ordonatorii de credite. Pe de altă parte, toate celelalte informații se află în posesia ISU Iași. 

Totuși, după tragedia de la Piatra Neamț, au fost efectuate controale comune DSP - ISU la spitalele ieșene, iar concluziile acestora au fost incluse în răspunsul oferit de către DSP. Una dintre neregulile principale constatate și care ne dă fiori, este aceea că “nu se asigură complet condițiile privind limitarea propagării focului și fumului în interiorul construcțiilor în toate unitățile spitalicești”. Cu alte cuvinte, există șanse foarte mari ca un incendiu să se dezvolte rapid și să cuprindă secții întregi, în lipsa măsurilor de prevenție. 

Un alt motiv de îngrijorare este faptul că multe unități medicale din Iași nu au instalații de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor sau acestea nu funcționează. Deficiențele nu se opresc aici: deseori, nu există contracte de mentenanță ale instalațiilor de stingere a incendiilor sau acestea nu sunt verificate periodic.

Monica Berescu, deputată USRPLUS Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.