
Etapa de monitorizare a proiectului „Atlasul Păsărilor Iașului” (#API) s-a încheiat cu succes, anunță astăzi pe Facebook prof. univ.dr. Corina Forăscu din cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza”, implicată în acest demers. Cele 111 pătrate teritoriale ale orașului, fiecare cu latura de 500 de metri, au fost monitorizate de 25 de voluntari ornitologi, de două ori în lunile aprilie și mai-iunie.
Metodologia folosită a fost cea de tip „atlas”, prin care observatorii au înregistrat toate observațiile vizuale și auditive privind păsările și cuiburile identificate în aplicația Ornitodata.
„Am folosit Metodologia tip <<atlas>> de monitorizare a păsărilor, prin care observatorii au înregistrat în aplicația (și implicit baza de date) #Ornitodata toate observaţiile vizuale și auditive privind păsările și cuiburile identificate în pătratul respectiv”, a scris Corina Forăscu pe Facebook.
Datele de tip „atlas” vor fi completate cu observații „ocazionale” pentru a include speciile mai rare sau cele dificil de monitorizat prin această metodă, cum ar fi răpitoarele de noapte.

Aşa arată harta Iaşului, cu cele 111 pātrate de monitorizare API a păsărilor – observaţii vizuale, inclusiv a cuiburilor, dar şi auditive
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Următoarea etapă a proiectului constă în „documentarea prezenţei și de descriere a fiecărei specii de păsări observate în Iași, inclusiv prin fotografii, sunete și exemple de utilizare a numelor păsărilor în literatura română, precum și, esențial, realizarea hărţilor de distribuţie”. În total, cel puțin 140 de specii vor fi incluse în atlas, dintre care 115 au fost monitorizate prin metoda „atlas”.
Prof. Forăscu subliniază importanța acestui atlas, menționând că „Atlasele urbane au rol științific, prin determinarea distribuției și a abundenței speciei, rol social – putând contribui la susținerea unor activități educaționale, de ecoturism, sau birdwatching, dar și un rol conservativ, ajutând la direcționarea unor activități de protecție a păsărilor din zonele urbane.”

Aşa arată AZI, 10 iunie 2025, harta celor aproape 15.000 de observaţiii introduse în Ornitodata de cei 25 de voluntari ornitologi
Lansarea oficială a Atlasului Păsărilor Iașului este programată pentru 1 aprilie 2026, de Ziua Păsărilor, la Palas Iași, în ediție bilingvă română-engleză, cu scopul de a atrage și turiști internaționali, în special pasionați de birdwatching.
Proiectul API este al doilea de acest gen din România, după Atlasul Păsărilor Clujului, realizat de Societatea Ornitologică Română (SOR) Cluj, care a sprijinit și inspirat echipa din Iași.
Prof. Corina Forăscu a încheiat cuvintele de mulțumire adresate voluntarilor și echipei implicate.
„Suntem mândri şi recunoscători că facem parte din Societatea Ornitologica Romana, prin SOR Iasi. Mulțumim tuturor celor implicaţi! Eu…. plâng de vreo 20 minute cu lacrimi mari de bucurie și recunoștință pentru toți cei care au făcut posibil să ajungem aici!”, a precizat aceasta.
Publicitate și alte recomandări video